fbpx
Україна продовжить розвиток ракетних програм

Україна продовжить розвиток ракетних програм

Крилаті ракети Ракетобудування

Україна залишає за собою право створювати збройні системи, необхідні для забезпечення своєї обороноздатності, у т.ч. відповідне ракетне озброєння. Про це в офіційному коментарі повідомляє Міністерство закордонних справ у заяві щодо виходу США з з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). Україна підтримує такий крок з огляду на порушення умов договору росіянами.

Як йдеться в коментарі МЗС,

Верховна Рада України ніколи не ратифікувала зазначену угоду, Україна неухильно дотримувалась положень ДРСМД фактично на добровільній основі. У цьому зв’язку, факт порушення положень Договору Росією, яка є його повноцінною стороною, є особливо обурливим.

Україна спільно з американськими партнерами засудила розробку та випробування РФ балістичної ракети РС-26 «Рубеж» на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових можливостей оперативно-тактичного ракетного комплексу «Іскандер-М», зокрема через модернізацію крилатих ракет, що входять до його складу. Саме «Іскандер-М» був зафіксований під час військових навчань на окупованій території України в Автономній Республіці Крим.

Потенційний військовий тиск РФ на європейських членів НАТО через вихід з ДРСМД, метою якого є встановлення тотального контролю Москви над широким регіоном від Балтії до Середземного моря, створює серйозну загрозу всьому європейському континенту.

Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам 7 березня підтвердив намір України розвивати ракетний напрямок для національної оборони:

Ми рішуче рухаємось в НАТО… Сьогодні ми маємо якісну нову армію, яка якісно по новому озброєна. В тому числі, у нас будуть ракети. І вже є – в тому числі комплекс крилатих ракет “Нептун”, який пройшов випробування, в тому числі маємо новітню високоточну систему залпового вогню підвищеного радіусу дії “Вільха”.

Нагадаємо, держсекретар США Майк Помпео оголосив про припинення участі США в Договорі про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), оскільки 2 лютого закінчився термін ультиматуму, який США пред’явили Росії 4 грудня 2018 року. Сполучені Штати пообіцяли вийти з ДРСМД, якщо Росія не повернеться до виконання своїх зобов’язань за договором протягом 60 днів.

У Вашингтоні вважають, що РФ порушила ДРСМД тим, що створила ракети 9М729. Москва це заперечує. Згідно з даними американської сторони, ракета 9М729 здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД.

Крилаті ракети Ракетобудування