fbpx
Україна хоче моніторити ЧФ РФ. Росіяни панікують…

Україна хоче моніторити ЧФ РФ. Росіяни панікують…

ВМС України Росія Україна Чорноморський флот

25-26 лютого у Києві відбулася чергова робоча зустріч української та російської експертних груп з обговорення питань перебування ЧФ РФ на території України. Предмет зустрічі – вироблення та підготовка угоди, яка би регулювала проядок дій сторін у разі загрози виникнення або виникнення кризової ситуації, пов’язаної з використанням Чорноморського Флоту Російської Федерації, який дислокується на території України, повідомив “УМП” речник Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич. За його словами, укладення такої угоди – ініціатива української сторони, і, попри абстрактну назву, вона переслідує конкретні цілі: “Важливим аспектом укладення угоди є те, що вона дозволить врегулювати увесь комплекс можливих проблемних питань і дасть правові підстави щодо включення до неї положень щодо проведення інспекції військових підрозділів, у яких зберігаються вибухові та хімічні речовини”, – зазначив речник МЗС.

За його словами, хоча сторони і обговорили засади і підходи до цієї угоди, однак конкретних результатів у її розробці поки не досягнуто. Росіяни, в свою чергу, запропонували укласти міжурядову угоду, яка б регулювала дії сторін у випадку надзвичайних ситуацій у місцях дислокації ЧФ РФ.

Тим часом, як повідомляє інформагенство “РИА Новости”, міська влада Севастополя викликає паніку у ЧФ РФ, вимагаючи через біржу праці і фонд безробітних надати списки осіб, які потрапляють під скорочення, в той час, як за російськими законами ці дані є державною таємницею. “Представники адміністрації міста відкритим текстом вимагають надати їм таємні дані, за передачу яких в Російській Федерації порушується кримінальна справа”, – заявив агенству неназваний офіцер ЧФ РФ.

Тема кризових скорочень військовослужбовців та передачі будівель севастопольському муніципалітету є дуже болісною для самих російських військовослужбовців і проросійських сил у місті. Дехто з них побоюється, що широкий розголос цієї проблеми спричинить хвилю переходу російських моряків на службу до Військово-Морських сил України. “Президентські ставленики Сергій Куніцин, голова севастопольської адміністрації, та його перший заступник Володимир казарін ведуть проти Чорноморського Флоту інформаційну війну, погрожують місту скороченнями на Чорноморському флоті і величезною кількістю безробітних, “навчених вбивати”, – заявив один з депутатів севастопольської міськради Андрій Меркулов, – Адміністрація свідомо намагається залакати чорноморців, тисне на психіку, рапнтом хто-небудь зламається і перекинеться дослужувати у Військово-Морських силах України, як це було на початку 90-х.”

ВМС України Росія Україна Чорноморський флот