fbpx
Українська делегація провела переговори щодо закупівлі зброї у США

Українська делегація провела переговори щодо закупівлі зброї у США

Закупівлі США

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейськоі та євроатлантичноі інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе разом з Послом України в США Валерієм Чалим  провели зустрічі з в.о. Помічника міністра оборони США з питань міжнародноі безпеки Кетрін Вілбаргер та Заступником помічника Міністра оборони США з питань України, Росіі та Євразіі Лорою Купер.

В ході зустрічей обговорювались питання надання безпекової допомоги Україні та консолідації міжнародних зусиль з метою протидії російській агресії. Сторони обмінялися думками щодо положень українського законодавства, яке надає повноваження Міністерству оборони України здійснювати закупівлю товарів та послуг оборонного призначення за кордоном та дозволяє нашій державі стати повноцінним учасником програми Пентагону «Міжнародні військові продажі» ( Foreign Military Sales, FMS).

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала США за надання фінансової підтримки для посилення обороноздатності нашої держави. Вона запевнила, що Україна продовжує докладати зусиль для отримання допомоги в рамках Ініціативи безпекової підтримки України (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI).

Фінансова допомога моїй країні зростає з кожним роком, і це дуже позитивний сигнал, який свідчить про солідарність Сполучених Штатів Америки з українським народом. Ми робимо все можливе для виконання поставлених перед нами завдань, адже це повністю відповідає інтересам України,

– наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Окрему увагу було приділено ситуації в районі Чорного та Азовського морів та питанню звільнення українських моряків, незаконно захоплених Росією. Посадовиці Пентагону висловили солідарність з українським народом, який бореться з російською агресією, та наголосили на тому, що питання посилення українського флоту набуває особливого значення у контексті поглиблення безпековоі допомоги нашій державі.

Україна має право вільного проходу Керченською протокою. Це наша територія. Ми ніколи не визнаємо російських претензій на неї та Азовське море. Надзвичайно важливим для України є рішуча відповідь на вчинений акт неповаги і порушення нашого суверенітету в Керченській протоці та запровадження додаткових санкцій проти РФ. Наразі відбувається «повзуча» анексія Чорного та Азовського морів з боку Росії, і ми маємо це зупинити

– підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що український флот потребує такої ж реорганізації і відновлення його потужностей, як і сухопутні сили країни. Події в акваторії Чорного моря стали тому яскравим свідченням.

Ми відновлюємо флот фактично з нуля, це стало одним з наших пріоритетів,

– зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Американська сторона своєю чергою наголосила, що надання підтримки українському флоту та забезпечення військово-морської присутності НАТО в акваторії Чорного моря набувають особливого значення для США.

Закупівлі США