fbpx
Українські моряки відмовилися давати свідчення московському суду

Українські моряки відмовилися давати свідчення московському суду

Азовське море Військовополонені Керченська криза Крим Російська агресія Росія

Захоплені українські військові моряки відмовилися давати свідчення на засіданні Лефортовського суду Москви.

Про це повідомляє російське видання РИА Новости.

Військовополонені моряки Богдан Головаш, Сергій Попов, Андрій Шевченко і Володимир Терещенко заявили, що не відповідатимуть на питання суду, пославшись на Женевську конвенцію.

Під час засідання захист українських моряків подав клопотання про перенесення справи до військового суду, як того вимагає Женевська конвенція

«Підсудність Лефортовському районному суду Москви визначена без урахування всіх обставин справи і сукупності правових норм, що підлягають застосуванню. Захист вважає, що дане клопотання підлягає передачі для розгляду Московському гарнізонному військовому суду», — сказав адвокат одного з моряків Сергій Бадамшин.

За його словами, це необхідно зробити в тому числі і тому, що захопленню українських моряків «передували і супроводжували події, які являють собою конфлікт між Росією та Україною».

Такої ж думки дотримується уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, що прибула до Москви на це засідання

«Це судилище …суд вже отримав всі необхідні вказівки, щоб пан президент [Росії] посилив свої позиції у цій справі і отримав додаткові докази того, що наші моряки — не військовополонені, а звичайні злочинці», — заявила вона.

Відео як військовополонені українські моряки були доставлені до суду опублікувало видання 360°

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс у Twitter повідомив, що на засідання суду приїхали дипломати з Латвії, ЄС, США, Великої Британії, інших країн Балтії, Польщі, Чехії, Швеції і Данії. Всі вони висловлюють солідарність з захопленими українськими військовими моряками та вимагають їх негайного звільнення.

 

Азовське море Військовополонені Керченська криза Крим Російська агресія Росія