fbpx
Українці – жертви сомалійських терористів?

Українці – жертви сомалійських терористів?

Африка Ил-76 Уганда Україна

Літак Іл-76, який впав у понеділок в озеро Вікторія через дві хвилини після вильоту з аеропорту Ентеббе  в  Уганді, міг бути підірваний сомалійськими терористами. Таку версію висунули представники авіакомпанії “Аероліфт”, якій належав літак.  Сам Іл-76 тепер лежить на дні озера на глибині 26 метрів, а по поверхні озера плавають частини вантажу літака, в основному — автомобільні колеса. Те, як розкидані уламки і частини багажу по поверхні озера дозволяє говорити про теракт, вважають представники «Аероліфт», компанії-власника літака. За їхніми даними, місцеві рибалки спочатку бачили вибух, лише після цього літак упав у воду, повідомляє російський телеканал «Вєсті».

В авіакомпанії стверджують — літак був достатньо новим і надійним. «Тут може йтися про диверсії активістів ісламських організацій, які підтримують війну в Сомалі, адже літак прямував туди і віз високопоставлених військових із миротворчого контингенту Африканського Союзу», — заявляє джерело. Офіційної версії катастрофи ще немає, влада Уганди розслідує її.  Однак офіційний представник збройних сил Бурунді Адольф Маніракіза заявив, що «на борту літака спалахнула пожежа, після чого він практично зразу впав у воду».

На його борту були 11 осіб, зокрема члени екіпажу:  двоє українців і двоє росіян, а також двоє громадян США, один південноафриканець і по двоє високопоставлених військових із Бурунді та Уганди, передає УНІАН. Відомі імена наших співвітчизників, які загинули, та їхніх російських колег — це штурман Євгеній Король із Києва, бортінженер Володимир Заволока з Білої Церкви, росіяни — командир екіпажу — Віктор Коваль з Іваново та другий пілот — Олександр Вовченко з Твері. Міністерство закордонних справ України підтверджує загибель двох українців. Наразі тіла людей досі не знайшли.

Африка Ил-76 Уганда Україна