fbpx
У Львові показали таємний підручник з тактики УПА

У Львові показали таємний підручник з тактики УПА

СБУ Україна УПА

На виконання Указу Президента України «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні» у Львові в Національному музеї ім. Андрея Шептицького СБ України та Центр досліджень визвольного руху 28 лютого  відкрили оновлену виставку «Українська Повстанська Армія. Історія нескорених».

Розпочав урочисту частину відкриття Директор Львівського національного музею Ігор Кожан. Серед гостей і виступаючих також були представники львівської влади, інтелігенції, мистецьких кіл, журналісти, зокрема заступник голови Львівської облдержадміністрації Ігор Держко, начальник обласного управління СБУ Станіслав Курман, начальник обласного управління освіти і науки Павло Хобзей, політв’язень і громадський діяч Ігор Калинець, депутат Львівської міської ради Віра Лясковська, директор Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий.

На виставці були також представлені розсекречені матеріали з Архіву Львівського обласного управління СБУ: справи повстанців, членів ОУН, вояків УПА, конфісковані у них фото, щоденники. Унікальною знахідкою виявився раніше невідомий і засекречений конспект повстанського підручника з тактики військового мистецтва та партизанки.

Особливу зацікавленість у відвідувачів викликали архівно-кримінальні справи на члена підпільного українського парламенту часів ІІ Світової війни — Української Головної Визвольної Ради — отця Миколи Хмільовського та справа на дочку першого директора Львівського національного музею Віру Ілларіонівну Свєнціцьку — відомого львівського мистецтвознавства, а також активної діячки ОУН, соратниці Романа Шухевича.

«Саме завдяки системній роботі із розсекречення, яку проводить СБУ, стало можливим, що сьогодні у стінах музею, який творив Іларіон Свєнціцький, ми можемо бачити правду про активну діяльність його дочки та ті жахливі репресії та переслідування радянської влади, яким вона була піддана», — наголосив директор Центру досліджень визвольного руху Руслан Забілий.

Як зазначив у своєму виступі Директор Департаменту архівного забезпечення СБУ  Володимир В’ятрович: «Цей проект — виставка «УПА. Історія нескорених», який промандрував вже більш як 18 областями України, — є яскравим прикладом успішної співпраці СБУ з громадськістю, а саме з Центром досліджень визвольного руху. Я переконаний, що наступним таким проектом, втіленим у співпраці з львівською громадою, стане створення меморіально-дослідницького комплексу пам’яті жертв окупаційних режимів у т.зв. тюрмі на Лонцького – найбільшій катівні ХХ століття у Західній Україні».

Оглянути виставку та познайомитися із розсекреченими архівними матеріалами можна до 9 березня, Львівський національний музей імені Андрея Шептицького працює з 10:00 до 18:00, крім понеділка.

Прес-центр СБ України

СБУ Україна УПА