fbpx
Чому “ОПЛОТ” програв тендер в Пакистані? Пояснення фахівця

Чому “ОПЛОТ” програв тендер в Пакистані? Пояснення фахівця

#Лінія_оборони VT-4 Китай (КНР) ОПК Пакистан Танк «Оплот»

Український танк “Оплот” програв тендер китайському конкуренту в Пакистані, оскільки не має цифрової системи управління вогнем.

Таку думку в ефірі програми“Лінія оборони” озвучив фахівець в галузі бронетанкової техніки компанії “Science technology” Сергій Березуцький.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року стало відомо, що український танк поступився китайському VT-4.

“Ми досі не можемо запропонувати замовнику цифрову систему управління вогнем. А для китайців це вже серійно виробляєма опція”, – відзначив експерт.

За словами Березуцького, також на рішення військових Пакистану вплинули потужні позиції Китаю в цій країні. Водночас, фахівець не вважає пакистанський ринок цілком втраченим в майбутньому для українського ОПК. Однак, Україні варто розглянути можливість кооперації з іншими країнами для виготовлення спільного конкурентного продукту.

“Ми маємо досить пристойні позиції по шасі. Тобто – бронекорпус, двигун, трансмісія, ходова частина. Тут ми конкурентоздатні. Ми могли б запропонувати якесь співробітництво. Наприклад, шасі наше, башта з системою управління вогнем, з гарматою – китайська” – припустив С. Березуцький

Він скептично оцінив можливість кооперації в сфері танкобудівництва з країнами ЄС та США, оскільки ті є конкурентами України. Також сумнівною є кооперація з Туреччиною, яка прагне створити власний національний танк (“Алтай”) і яку цікавить український двигун з усіма правами на цю розробку.

Експерт назвав країну, яка могла б бути партнером України в створенні нової версії “Оплоту”:

“Я б вважав найбільш прийнятним для нас партнером Південну Корею. Це країна, яка досягла захмарних успіхів в царині електроніки, мілітарної електроніки, не в останню чергу. І висока якість. І вони не є нашими конкурентами”.

Довідково: Україна брала участь в танковому тендері Пакистану. В 2015 році було здійснено порівняльні випробування танку “Оплот” та китайського VT-4 на території Пакистану. В лютому 2017 року на виставці IDEX “Укроборонпром” та Міністерство оборонної промисловості Пакистану підписали угоду про розширення промислової співпраці, в рамках якої передбачалися “будівництво нових та модернізація танків”. В травні 2017 посол Пакистану заявив в інтерв’ю українським ЗМІ про намір придбати більше сотні “Оплотів”. А в липні 2017-го військова делегація відвідала “Завод Малишева” де ознайомилася з виробничими потужностями для виробництва танків. Окрім того, Україна та Пакистан домовилися про постачання танкових двигунів серії 6ТД-2 та 6ТД-3. В 1996 році Україна підписала угоду з Пакистаном на поставку 320 танків Т-80УД на суму 650 млн дол.

#Лінія_оборони VT-4 Китай (КНР) ОПК Пакистан Танк «Оплот»