fbpx
Ще двоє захоплених моряків назвали себе військовополоненими

Ще двоє захоплених моряків назвали себе військовополоненими

Азовське море Військовополонені Керченська криза Крим Російська агресія Росія

Вже 21 українських військових, що були захоплені російськими військовими в наслідок акту агресії в нейтральних водах Чорного моря 25 листопада, назвали себе під протокол військовополоненими.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов

До початку слідчих дій з членом екіпажу рейдового буксира “Яни-Капу” Юрієм Будзилом зміг поспілкуватися адвокат команди захисту військовополонених українських моряків Айдер Азаматов.

“Сьогодні відбулися слідчі дії щодо військовополоненого українського моряка Юрія Будзила – члена екіпажу рейдового буксира “Яни-Капу”… В ході слідчих дій Юрій Будзило заявив слідчому під протокол, що є військовополоненим. Від дачі інших свідчень відмовився”, – написав Полозов.

Адвокати в понеділок зустрілися і з іншим моряком з буксира “Яни-Капу” Андрієм Шевченком, який, за словами Полозова, також заявив, що є військовополоненим.

Загалом росіянами було захоплено 24 українських військових моряків та працівників контррозвідки Служби Безпеки України, що перебували на борту буксиру “Яни Капу” та малих броньованих артилерійських катерів “Бердянськ” та “Нікополь”.

Відповідно до діючих конвенцій [Положення про закони і звичаї сухопутної війни (додаток до 4-ої Гаазької конвенції 1907) і Женевська конвенція 1949 про поводження з військовополоненими] військовополонені знаходяться у владі ворожого уряду, а не окремих осіб або військових частин, і вони потребують гуманного поводження, яке категорично забороняє будь-яке насильство над ними та дискримінацію за ознаками раси, національності, віри, статі, політичних поглядів, майнового стану тощо. Після закінчення воєнних дій військовополонені звільняються і репатріюються.

Азовське море Військовополонені Керченська криза Крим Російська агресія Росія