fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 1-2 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 1-2 листопада

Близький Схід

Туреччина: Турецька армія знову почала обстрілювати місто Ет-Телль-ель-Абьяд на півночі Сирії з важкої артилерії після того, як американські війська покинули місто.


Сьогодні вранці Спільна об’єднана оперативна група – Операція «Непохитна рішучість» (англ. Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR)) і турецькі збройні сили почали спільне патрулювання в районі Манбіджу.

Маршрут повністю знаходиться на території турецьких прихильників джихаду і приблизно в 12 км на північ від Манбіджу. Поки патрулі не побували в районах, утримуваних сирійськими демократичними силами.


Об’єднані патрулі дозволяють коаліційним і турецьким збройним силам доповнити місцеву структуру безпеки для стабільності і безпеки в Манбіджі. Збереження безпеки і стабільності в Манбідж необхідно для підтримки моменту в ході триваючої операції по розгрому ІДІЛ в східній частині Сирії і безпечного та добровільного повернення біженців і внутрішньо переміщених осіб. Командування над об’єднаними патрулями проводить призначений і узгоджений на двосторонній основі командувач сухопутними військами.
Всього Збройні сили Туреччини і Коаліції з червня 2018 роки провели більше 60 незалежних скоординованих патрулів за межами Манбіджу.

Поки ситуація між курдами-турками та ролі американців в цьому конфлікті не ясна. Сухопутна операція турецьких військ ще не розпочалась. Після поновлення обстрілів турками районів міста Ет-Телль-ель-Абьяд – американські війська, поновили патрулювання на кордоні з Туреччиною.

Що сприймається як прикриття курдів.

З тим, в місті Мандбіж американські солдати вилучають прапори курдських YPG/PKK та їхні банери в місті. Як би там не було, але курди виявилися не надійними союзниками.
Турецькі прикордонники вилучили велику кількість вибухівки, яку спробували провезти з Сирії.


Іран: Сьогодні США ввели всі анонсовані санкції до Ірану, які в повному обсязі почнуть діяти в понеділок.

Ці санкції мають боляче вдарити по режиму асада, який не зважаючи на значні поклади нафти, імпортує більше 80% своєї потреби. Поточний видобуток нафти становить 23K барель на день (до війни було 350 K барель на день).


І режим асада значною мірою залежать від іранської нафти, в першій половині жовтня імпорт нафтопродуктів Міністерства нафти збільшився більш ніж удвічі.

Залісся: США звинуватили рашку в блокуванні допомоги для сирійського табору біженців.

Сирія: Інфографіка по контролю на територіями Сирії станом на 31/10/2018:
– Асадити : 116471,34 Km^2 (62,24%)
– СДС/SDF : 51159,22 Km^2 (27,34%)
– Повстанці : 18126 Km^2 (9,7%)
– Ісламська держава : 1360,3 Km^2 (0,73%)

Ситуація в зоні деескалації (ДМЗ) Великого Ідлібу потрохи загострюється. Сутички виникають як в зоні контролю ХТШ так і про-турецької ВСА.
Після бомбардування асадитами села Абу Каміс на півдні Ідлібу, бійці ХТШ провели рейд на знищили по меншій мірі 3 солдат ворога, самі отримали одного пораненого.

Під важкий обстріл асадівської артилерії попало місто місті Джарджаназ. В якому загинуло по останнім даним 10 людей. Серед жертв виявилися фармацевт, кілька дітей та переміщених жителів з Сурана, іракські біженці, також багато людей отримали поранення.

Також, Сирійська армія обстріляла з артилерії район біля турецького спостережного пункту поруч з Мореком.

І в перший раз, з початку запровадження ДМЗ в Ідлібі, повстанці завдали удару у відповідь на зухвалі напади асадитів. До помсти долучились ХТШ з артилерії

та повстанці з ВСА, які з градів накрили позиції урядових військ у місті Абу-Далі на північному сході Хами і в селі Кхайяра і Аджаз на південному сході Ідлібу.

Що в свою чергу також підтвердило, що заявлений вивід важкого озброєння повстанцями мав лише демонстраційний характер.

Ісламська держава: Ісламська держава продовжує наступальні дії по всіх фронтах в Сирії. В пустелі Ас-Сувейда на вулканічному плато Сафа ісламістам вдалося відбити чергову атаку асадівської САА та вдало контратакувати. Втративши 7 бойовиків ісламісти знищили близько 20 солдат режиму. Були захоплені позиції асадитів.
Активізація ісламістів на цьому фронті на тастосування нової зброї (з ПТРК був знищений танк) свідчить скоріш за все про прибуття їм підкріплення. Що свою чергу підтверджує той факт, що за майже 3 місяця операції асадитам так і не вдалося повністю блокувати бойовиків ісламської держави в цьому районі не дивлячись на гучні заяви.

На іншому фронті в провінції Дейр Ез-Зор бойовики ІДІЛ напали на урядові війська і іранських бойовиків у місті Аль-Гала в Абу-Камаль. Про наслідки нападу поки не повідомлялося.

Складною лишається ситуація і на фронті боротьби з ІДІЛ з боку СДС. Після залишення своїх позиції курдськими підрозділами СДС, в рядах коаліційних військ проходить перегрупування. Араби в лавах СДС вчинок курдів сприйняли як боягузтво на фоні понесених втрат.
Американський спікер Коаліційних сил закликав всім залишити чвари та об’єднатися для остаточної перемоги над ісламською державою.


А поки авіація Коаліція продовжує удари по позиціях ісламістів в н.п Багхауз, та Хаджин.


Далі буде…

Близький Схід