fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 грудня

Близький Схід

Туреччина: Курдська партизанська війна під назвою «Гнів оливок» навпроти турецьких сил «Оливкова гілка» не лише вщухає, а лише нарощує розмахи. Складається враження, що курди навмисне нариваються на турецьку відповідь та зривають домовленості між США та Туреччиною. І в цій ситуаціє є лише один карликовий бенефіціар.
Вже за вчора курди підірвали військовий автомобіль про-турецьких сил в місті Африн. Вбито чотири бійця. З ними загинув командир дивізії султана Мурада, який був відповідальний за «Комітет оборони» міста Африн.

Сьогодні президент Туреччини Р.Т. Ердоган виступив з широкою промовою, яку можемо рахувати початком військової операції турецьких ЗС на півночі Сирії. «… поки ми попереджали про ситуацію на сході Євфрату, ми також завершили нашу підготовку. Туреччина почне нову кампанію в Сирії на схід від річки Євфрат проти сепаратистських і терористичних організацій протягом кількох наступних днів. Наша мета – це не американські солдати, а члени терористичної організації, яка оперує в регіоні. Ми пережили серйозну гуманітарну кризу в Ідлібі. Прийшов час реалізувати наше рішення про розгін терористичних осередків на сході Євфрату».

Тим часом, турецька армія почала видаляти прикордонні стіни на північ від Талль Абяьд та Рас аль-Аін.

Турецькі підкріплення прибувають в район. Військова поліція та Національної армії оголошує про підвищення стану бойової готовності до максимального рівня у районах «Щит Евфрату» та «Оливкової гілки».

Тим часом, Самоуправління на півночі та на сході Сирії оголосило про загальну мобілізацію та закликало уряд асада прийняти офіційну позицію щодо загроз Ердогана.

Пентагон відреагував : “За вказівкою держсекретаря Маттіса, США встановили спостережні пости в прикордонних районах на північному сході Сирії, щоб вирішити проблеми безпеки нашого союзника по НАТО – Туреччини. Ми серйозно ставимося до проблем безпеки Туреччини і прихильні спільній координації наших зусиль».

А американські вертольоти, що патрулювали на північно-заході Манбиджа, вже вчора спостерігали сутички між військами операції “Щит Євфрату” і Військової ради Манбиджа.

Ізраїль: В минулому дописі я повідомляв про те, що мокшани дуже занепокоєні активністю ізраїльтян. Навіть вибачили їм по дурні збитий літак. В підсумку, було повідомлено, що досягнуто російсько-ізраїльську угоду про відновлення “високої координації” в Сирії.
Росія і армія Ізраїлю проведуть прямі переговори щодо Сирії. Ізраїльтяни заявили: «армія Ізраїлю продовжить свою роботу, щоб не допустити зміцнення Ірану і озброєння «Хезболлах» в Сирії. Ми досягли взаєморозуміння, домовились продовжити спільну роботу».

Іран: Хаменеї, на фоні викриття подальшої розрбки ракетної програми Іраном, сьогодні: «США є в’язким ворогом, який працює рука об руку з сіоністами та реакціонерами в регіоні. Ми повинні бути пильними. Звичайно, ми сильніші, і до сих пір їм не вдалося нічого проти нас зробити, і вони продовжать провалитися.
Чиновники США заявили в цьому році, що Іран матиме бурхливе літо, не виживе, щоб побачити своє 40-річчя. На жаль, це літо виявилося одним з найкращих, і іранський народ славно відзначить 40-ту річницю революції 11 лютого».

США також відреагували. Майк Помпео: «Ми закликаємо Раду Безпеки протистояти іранській ракетній діяльності. Ми будемо застосовувати санкції до тих, хто порушує санкції США проти Ірану».
А Прем’єр-міністр Нетаньяху вважає, що Ізраїльська армія є єдиним, хто бореться з Іраном

Залісся: В немитих знов підгорає. США в разі буксування з боку русні по питанню вже погодженого з ними політичного врегулювання в Сирії, іншими словами – здачі ху@лом асада, готові будуть вжити нові дипломатичні та/або військові кроки, щоб проштовхнути створення Конституційної комісії Сирії вже цього місяця. Руснявая дипломатія в ООН перелякалася та у всіх закутках стала мекати, що навіть обмежені військові дії США матимуть більш широкі наслідки.
І для ще більшого жаху, русня навіть почала передислокацію батальйону ППО, укомплектованого «іхтамнєтовським» персоналом, 8 пусковими установками та більш ніж 50 ракетами з західної Хама в район Дейр Ез-Зор на сході Сирії. І кого ж, ці дурні, зібралися там збивати? Невже літаки іранців та ісламістів (якщо вони в них є)?

Ну це однією рукою, а іншою рукою російська делегація і асад обговорила політичний процес Сирії. Про що не проминули розповісти. Правда, знов одне бла-бла-бла.

Тим часом хмари наближаються. Наср Аль-Харірі, головний переговірник сирійської опозиції, яку підтримує Туреччина, звинуватив рашку у протидії створенню Конституційного комітету, який стане ключовим кроком для політичного врегулювання кризи.

Сирія: Надаю свіжу мапу контролю землі в Сирії на 11-12-2018. За три останні місяці мало що змінилося.

А ось війська об’єднаної арабської коаліції можуть її змінити. До речі, військові представники СА та ОАЕ з американцями чомусь вешталися по територіях, які поки під контролем курдів.

Так само мапа контролю територій в Великому Ідлібі мало змінилася за останній час. Показани дві сторони протурецька ВСА або Національнйи фронт визволення та ХТШ.

Обстріли якого дещо по вщухали. Лише, місто Аль-Латамінах обстріляли з великокаліберних кулеметів, та села Лахая, Маркаба і Аль-Бувейда в Північній Хамі з артилерії.

Схід провінції Дейр Ез-Зор: сьогодні війська асада проводили рейди і арешти людей в місті Субікхан, переслідуючи чоловіків для примусової військової повинності. Раніше примусова мобілізація в лави САА була виявлена в Дамаску, а тепер в провінції.

Шлях зрадника короткий. Один з колишніх членів Вільної сирійської армії, що пішов на примирення з урядом в літку ц.р., був сьогодні застрелений невідомими в провінції Дараа.

Надзвичайно активізувалися ісламісти не підконтрольних асаду територіях. Три теракти, які відразу визнала ісламська держава. Одна бомба в автівці та дві в мотоциклах. Постраждали міста Азаз, Эль-Баб і Аль-Рай. Щонайменше вбито 4 та поранено 35 людей.

Ще в місті Аль-Баб військова поліція вчасно змогла демонтувати бомбу, яку встановили в мотоциклі, припаркованому біля Великої мечеті.

Ісламська держава: Державний департамент США, спеціальний представник Бретт Макгерк представив оновлену інформацію про кампанію з ліквідації бойовиків ІДІЛ.
Бретт Макгерк під час розмови з журналістами у вівторок назвав вторгнення Демократичних сил Сирії в Хаджин – “досить значним досягненням”, але попередив, що для ліквідації останнього 1% бойовиків так званого Халіфату, буде потрібно кілька місяців”. “Зараз така ситуація, коли майже кожен бойовик ІДІЛ має при собі пояс смертника, бомбу чи встановлює СВП. Це дуже непростий бій, так що це займе якийсь час”. Він також додав, що близько 1400 мирних жителів минулого тижня покинули Хаджин.

Всього під час Операції «Непохитна рішучість» в період з 2-го по 8-е грудня, сили Коаліції завдали 251 ударів по ісламістах і 494 рази вступали з ними в бій в Сирії та Іраку.

А що в самому Хаджині?

Після поліпшення погодних умов у регіоні, американські літаки бомбардували лікарню в місті, яку бойовики ІД обладнали під опорний пункт. Після, чого бійці СДС змогли просунутись в напрямку лікарні. Інформація про її взяття ще підтверджена. Зараз йдуть запеклі бої біля мечеті Аль-Султан і на 20-ій вулиці в Хаджині.
Американці за останній час з позицій біля нафтового родовища Омар завдали три удари з РЗСО HIMARS, по позиціях терористів.
Є вже підтвердження і зображення зсередини ринкової площі, звільненої СДС від ІД в місті Хаджин.

Також сьогодні, ісламіст-смертник зміг прорватися та підірватися на шахід-мобілі біля тієї самої лікарні в місті. Постраждали до 15 бійців СДС.

На інших ділянках фронту з ІД теж продовжується наступ. Тактика війни на виснаження по-троху дає свої результати. Іракські літаки відпрацювали позиції бойовиків на схід від Євфрату і надають підтримку атакуючим силам СДС. Ті зі свого боку взяли під повний контроль Джебель Багуз і Багуз Татхані поблизу іракської кордону. Тепер Сирійські демократичні сили намагаються штурмувати Багуз Фокані.

 

Далі буде…

Близький Схід