fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 11-12 лютого

Близький Схід

Туреччина: Згідно домовленостей між Туреччиною та руснею, про-турецька ВСА та асадівська САА провели обмін полоненими в районі н.п. Ель Баб, що в східному Алеппо. Режим обміняв 20 заручників, в т.ч. 11 жінок на 20 своїх полонених солдат.

Сьогодні теракт пролунав на турецько-сирійському кордоні.  Біля контрольно-пропускного пункту на в’їзді в місто Чобанбей, що межує з Ідлібом, вибухнула замінована машина. Було поранено 4 цивільних.

У складній ситуації Вашингтон прагне заспокоїти своїх турецьких і курдських союзників і прагне зберегти свій контроль у Сирії на місцях без військ. Чи вдасться американцям мріяне – побачимо вже скоро.

Ізраїль: Місцеві джерела в Кунейтрі повідомили, а потім урядові ЗМІ підтвердили те, що ізраїльські танки обстріляли позиції режиму асада в Кунейтрі. Під обстріл потрапили: колишня будівля лікарні в м Кунейтра (занедбана), об’єкти в Джубати Аль-Хашаба (колишній спостережний пункт ООН, який використовується, за даними Ізраїлю, про-іранськими формуваннями), Аль-Малака і Тель Дірій (також використовуються пов’язаними з Іраном частинами).
Це перший обстріл позицій режиму уздовж окупованих Голан з середини 2018 року. За даними сирійських державних ЗМІ, ізраїльським обстрілом заподіяно тільки матеріальний збиток.
Ізраїльський прем’єр-міністр Нетаньяху перед вильотом у Варшаву заявив, що Ізраїль діє “весь час, у тому числі і вчора, проти Ірану”, що підтверджує, що Ізраїль відповідає за обстріл кількох ділянок в Сирії.

Залісся: Прес-секретар міністерства оборони Вірменії Артсрун Ованесян повідомив, що 83 військовослужбовців вірменської армії відправляться в Сирію. У складі групи сапери, які займуться розмінуванням, і медики – вони будуть надавати медичну допомогу.
Військова місія спрямована в провінцію Алеппо на прохання росії. При цьому підкреслюється, що вірменські військові не братимуть участі у військових діях – перед ними стоять гуманітарні завдання.
До початку громадянської війни в Сирії вірменська громада Алеппо була однією з найбільших в світі, нараховуючи 110.000 чоловік.

Сирія: З початку боїв в провінції Дейр-Ез Зор зокрема і Сирії в цілому, режим асада порушив усі міжнародні закони, кинув виклик конвенціям з прав людини і дітей.
У Дейр Ез Зорі сили асада і його союзні сили вербували для участі у конфлікту дітей і підлітків, експлуатуючи суворі матеріальні умови проживання, та їх незрілість.
Під час облоги Дейр Ез Зора помітно збільшилася кількість дітей, загиблих в рядах сил асада і союзних ополченців, оскільки сили асада застосовували дітей на передовій в боях проти ІДІЛ.
Після того, як асад у кінці 2017 року взяв під контроль місто Дейр Ез Зор і південний берег річки Євфрат, кількість дітей, набраних ополченнями сил асада, як “міліції національної оборони” так і ополченців, підтриманих Іраном, разом з “Хезболла”, склала понад 1000. Кожен з них отримує щомісячну платню у розмірі 50 000 сирійських фунтів (100 доларів США), а також особисту зброю. Діти-солдати – це поширене явище, яке можна спостерігати на ринках і населених пунктах Сирії.

Проурядові війська скаженіло обстрілюють Ідліб. Цього разу до них долучились покидьки, які розташовуються на російських базах. Під вогнем місто Кафр-Зіта, де впало більше 20 артилерійських снарядів і ракет.

Ще місто Тальманс на сході Маарет Аль-Нуман, село Дейр Аль-Шаркі на півдні Ідлібу, село Хірбет аль-Накам в західній Хама. Село Хассарія, на сході Ідлібу, обстріляне з танків.
Ракетна бомбардування з російського табору в Абу-Далі по містечку Кафр-Набель в південній сільській місцевості Ідліба привело до загибелі цивільних.

Багато поранених, вбито дитину.

На заході міста Алеппо поновилися зіткнення між повстанцями і урядовими військами в районі Аль-Захра.

Ісламська держава: СДС повністю захопив територію села Шаджила та район мосту до Абу Камаль і частини району Хуваят аль Ханафіра, де останні бойовики ІДІЛ все ще чинять опір атакам з 3-х боків у зоні 1 км ^ 2.

Тим не менш, ІДІЛ розповсюдило відео про сутички між своїми бойовиками та СДС в Багузі.

Ісламісти продовжують використовувати цивільних осіб як щити для обмеження авіаударів і обстрілів коаліції. Використовують смертників. Останній вчинив самопідрив в н.п. Багуз Фукані.

Також терористи використовують дітей як солдат. Скоро мережу наповнять фото загиблих дітей-солдат зі зброєю і у спорядженні.

Зачистку території ускладнює присутність в районі декількох тисяч мирних жителів і сімей бойовиків, які стають жертвами протистояння. Однак коли в боях відбувається перерва – бажаючи користуючись можливістю залишають зону бойових дій. Сьогодні з району н.п. Багуз Фукані вийшло близько тисячі чоловік, в основному жінок і дітей.

Далі буде…

Близький Схід