fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 15-16 лютого

Близький Схід

Туреччина: За підсумками трьохсторонніх перемов у Сочі, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що його країна не має наміру відмовлятися від купівлі російських систем ПРО С-400, незважаючи на тиск США.


Ердоган заявив, що Анкара має угоду з москвою про ракетні системи і не відступить від них, додавши, що його країна працює над забезпеченням отримання цих систем у липні, як і обіцяла російська сторона, ще турецький президент зацікавлений у нових російських ракетах С-500.
І хоча ця заява набула широкого розголосу в колах сирійської опозиції. Я би рекомендував почекати з висновками до липня. Бо основною проблемою Ердогана є курди, тому він буде домовлятися з хул@ом. І це як на мене, єдиний профіт який отримав кремль в Сочі. Тому зберігаємо спокій.

Саморобний вибуховий пристрій поранив турецького командувача Ансар аль-Іслам Абу аль-Нур в селі Кафр Арук на півночі Ідліба.

Сирія: У Великому Ідлібі після сочинських «посідєлок» стався справжній армагеддон. Врешті, така істерична реакція від русні була очікуваною, бо коли свинособаки не отримують бажане дипломатичним шляхом – починають говорити гармати.
Сьогодні від ранку величезна кількість містечок та селищ південного Ідлібу попросинались під вибухи реактивних снарядів асадитів. Аль Хаяз, Джиср аль Барас, Калат аль Мадік, Кафр Набудах,

Таль Асас, аль Арабін, аль Латамінах,

аль Бувейда, Мурек, Кафр Саянах, Талль Маніс, Маарр Шумарін, Маарат аль Нуман та Кхан Шайкхун.


Лише в останніх двох містах загинули 4 (в Маарат аль Нуман) і 16 та ще 25 поранених (в Кхан Шайкхун). По решті населених пунктах поки даних не має. Серед жертв, на жаль є діти.

Цього разу опозиція вже очікувала, щось подібне і швидко почала вогонь у відповідь.


І під реактивний вогонь потрапили позиції САА в північній Хама – Камхані, Аль-Сіклібії, Джабалі Зейне аль-Абідін, Камхана, аль Масіяф, Асіла, Аль-Сакілібія.

А на сході міста Алеппо снайпери опозиції влучно поцілили трьох асадитів.

Ісламська держава: Останній карман ісламістів, який вони утримували в місті Багуз Фавкані ліквідований.

За словами прес-секретаря операції “Непохитна рішучість” в цей час бійці СДС розміновують відбиті у джихадистів території від СВП, замінованих мотоциклів, машин. Також арабо-курдські загони ведуть пошуки схронів зі зброєю і тунелів, через які бойовики можу покинути район.


Сирійські Демократичні Сили стверджують, що звільнили понад 10 своїх бійців, які перебували у в’язниці ІДІЛ, включаючи Ібрахіма Шабо з Сирійської військової ради.
Ще понад 440 колишніх членів ІДІЛ капітулювали перед Коаліційними силами. Серед них значна кількість – іноземці. На зараз, вони вантажівками під американським військовим супроводом вивезені в невідомому напрямку.

Далі буде…

Близький Схід