fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 березня

Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 березня

Близький Схід

Туреччина: В Африні, що під контролем турків, підвищено рівень безпеки, перекриті деякі дороги.
Турецька армія продовжує патрулювати в демілітаризованій зоні в провінції Ідліб.

Місцеві дуже радісно зустрічають військових.

А біля офісу ООН в Ель-Камишлі, що на території курдсько-арабської СДС проходить акція сирійських курдів проти окупації Африна турецькою армією.

Зі зміною планів американців щодо присутності в Сирії, змінюються відносини між режимом і власне курдами. В Дамаску повідомили, що сирійські урядові війська зачистять райони, які контролюють курди, шляхом примирення або із застосуванням сили.

Сирія: Американські військові планують залишити 1,000 військовослужбовців в Сирії, – про це повідомив The Wall Street Journal.

Асад привітав спільну іраксько-іранську військову делегацію. Не знаю, як за Іран, але іракці обговорювали з асадом питання спільного кордону.

В Ідлібі без змін.
З минулої ночі по теперішній час, менше ніж за 24 години, проурядові війська випустили понад 400 снарядів з великокаліберної артилерії по селі аль-Хавиз, завдано істотної шкоди житлу мирних жителів.

Волонтери Цивільної оборони оглядають постраждалі райони, щоб переконатися, що немає жертв.


Аль-Хавиз це невеличке поселення, розташоване в західній Хама, яке стало ціллю наймасовіших обстрілів. Всього з початку місяця в це село прилетіло понад 900 снарядів. З 10 000 мешканців, які жили до цього, в аль-Хавизі залишилося не більше 25%, решта покинули свої домівки, більшість яких постраждали.

Також урядові війська обстрілюють з артилерії село Кхирбат Аль-Нукус і Сардман, Каалат Аль-Мадік і села Хавіджа, Шарія та місто Бейр Аль-Рас Аль-Тувайна на заході Хама.
З позицій в Телль-Базам САА ведуть артилерійський обстріл по місту Ель-Латамінах на півночі Хама. Цивільна оборона оглянула райони в місті, які сьогодні вранці обстріляли урядові війська в пошуках постраждалих.
Вже традиційно Сирійська армія обстрілює Кхан-Шейкхун.

Ракетами з касетними боєприпасами обстріляне місто Маарет Аль-Нуман на півдні Ідлібу, Безліч потерпілих серед мирного населення. Офіційно поки зафіксовано, поранення 15 людей, в т.ч. 3 дітей і 4 жінки.

Опозиційні війська відповіли по позиціях проурядових військ в селі Аль-Русайф і Аль-Азізія на заході Хама. А з ПТРК обстріляли асадитів на лінії фронту Альк-Машарі.

Кажуть, що підкріплення ліванської Хезболлах та іранських найманців прибули в місто Дараа на півдні Сирії. Сподіваюсь ізраїльтяни в курсі.

Ісламська держава: Ісламісти в кишені біля Багхуз Фувкані нарешті почали закінчуватись.

Згідно інформації оприлюдненої головою прес-служби СДС Кіно Габріелем – за час операції в кишені знищено 1600 іділівців, 25 тисяч (разом з родинами) в полоні, 82 бійця СДС загинули і 61 отримали поранення.

І ще близько 500 бойовиків та членів їхніх сімей залишаються біля Багуз Фувкані.
При зачистці територій, яку залишили ісламісти, бійці Демократичних сил знаходять багато зброї і боєприпасів, а ще ось такі «подєлкі» у вигляді поясів смертників.


На зараз бої тривають. Демократичні сили Сирії по троху просуваються до табору бойовиків ІДІЛ.

Далі буде…

Близький Схід