fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 жовтня

Близький Схід

Туреччина: Зустріч Ердогана і держсека США Помпео в Анкарі тривала більше 40 хвилин. Переговори, в основному, були зосереджені на Джамалі Хашоггі, були присутні міністр закордонних справ Туреччини Чавошоглу, глава розвідки Туреччини Фідан, радник президента Калін і представник США в Сирії Джеймс Джеффрі.


Скоріш всього скандал буде закритий. Туреччина отримає свої зиски. Подейкують, що Помпео попросив наслідного принца Саудівської Аравії Муха́ммед ібн Салма́н Аль Сау́д завершити розслідування справи Хашоггі за 72 години.
Міністр юстиції Туреччини Абдель-Хамід Гюль в свою чергу заявив в четвер, що розслідування по Хашоггі «ставить собі за мету інформувати місцеву і міжнародну громадськість про те, що сталося, але Гюль підкреслив, що «дуже необхідно, щоб підтримувалась конфіденційність розслідування справи» і закликав «всіх не брати до уваги неофіційні витоки інформації».

Курдська YPG не припиняє своєї терористичної діяльності проти турецьких військових та їх проксі. Так за 16 та 17 жовтня в провінції Африн було вбито 6 бійців про-турецьких угруповань та ще 5 поранені. Курди обіцяють продовжити свої операції. Не дивно, що в Ердогана терпець вже вривається.

Залісся: Русня в Сирії скрізь. І це вже досить помітно. Збільшення кількості «іхтамнетів» невпинно приведе до збільшення втрат. Як людських до яких молі байдуже, так і фінансових, а це вже «пічалька». Тому ху@ло скоріш за все готує черговий вивід військ. Але не можна виходити, як з Афганістану, треба виходити переможцями, а з цим як раз «нескладушкі».
Прискорені всі процеси, які можуть бути прискорені. Біженці посиленими методами повертаються в Сирі, чи принаймні так кажуть. Відчиняються прикордонні переходи з Йорданією, хоча про саме відкриття хизуються ще за місяць до фактичного. Проводять якісь фестивалі, ярмарки, народні гуляння, не помічають розваленої країни та зруйнованих міст. Доказ – свіже фото руйнувань міста Дараа.

 

Все для того, щоб раша фюрер заявив своєму люмпену – я переміг. А поки відбувається цей фарс – рашики, без яких сирійська армія вже б розбіглася, все більше засвічуються в різних гарячих місцях цієї війни. Цього разу в пустелі Ас-Сувейда, біля вулканічного плато Сафа, де вже битий час САА не може зачистити пустелю від ІД. Дата фото початок жовтня.

Офіційний представник НАТО повідомляє CNN: “Російський флот у східному Середземномор’ї був зменшений, але він залишається достатньо потужним, і НАТО продовжуватиме стежити за суднами та підтримувати присутність в регіоні”

На черговій брехні спіймали рашаЗМІ. Хоча кого це дивує? За повідомленням цих брехунців – літаки коаліції нібито вдарили по позиціям курдів коли проводили рейди проти ісламістів.

Сирія: Україна передала ноту протесту Сирії, у зв’язку з візитом її делегації до кримської окупаційної влади.

Сирія схвалила запит ООН про надання допомоги на наступному тижні у віддалений табір Аль-Рукбан біля кордону Йорданії і Сирії, де погіршується гуманітарна криза – джерела ООН.

Третя успішна операція з безпеки ХТШ проти осередків ІД за останні 2 дні цього разу в Канасі на сході Ідлібу. Вилучено багато вибухонебезпечних матеріалів та боєприпасів.

Ісламська держава: Експерти кажуть, що бійня на плато Сафа буде триватиме ще довго. За їх даними, ісламісти мають великі запаси для того щоб утримувати цей район ще тривалий час. Рахунок йде про місяці. Вони знають дуже складну місцевість. SAA не може скористатися перевагами броні через зазначену місцевість, і лише недавно спробували атакувати гелікоптерами.

Що цікаво, сирийский режим и іділівці в провинции Ас-Сувейда досягли домовленості про зупинення вогню за проханням рашки. Стоп! Як так, рашка «попросила» ісламську державу не стріляти і ті погодилися? Штірлиць ще так близько до викриття не був.

Так само не припиняються криваві сутички між ІД та Сирійськими демократичними силами в районах міст Аль-Сус та Ачин на сході провінції Дейр Ез-Зор.

Ісламісти повідомили про два напади на СДС, один вчора та інший сьогодні. Під час засідки ісламістам вдалося вбити 10 бійців СДС. Також під час рейду по тилах СДС джихадістам вдалося підпалити декілька нафтових свердловин.

СДС чинять опір, і зі свого боку їм вдалося знищити 12 терористів. Серед загиблих, як свідчення злочинної діяльності ісламської держави по залученню неповнолітніх до терору – підліток Абу Аль-Бара Аш-Шамі, що був вбитий біля Хаджину.


Далі буде…

Близький Схід