fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 17-18 лютого

Близький Схід

Туреччина: Президент Ердоган сьогодні на мітингу в місті Іспарта: “Ми зачистимо південний кордон від тероризму, встановимо безпечні зони, куди зможуть повернутися біженці, ми визначили нашу стратегію. Туреччина не допустить формування оплоту терористів на своєму кордоні. Ми ліквідуємо будь-якою ціною цей коридор терору. Як і було обіцяно, ми очікуємо, що Манбідж буде зачищено від бойовиків терористичної організації і адміністрація буде передана місцевим жителям”. Ще Ердоган звинуватив НАТО, що той передав курдським СДС 23 тисячі вантажів зброї безкоштовно, але навіть не продає їх Туреччині.

 

У Туреччині перебуває понад 3,6 млн сирійців, яким надано статус міжнародного захисту, – міністр внутрішніх справ Сулейман Сойлу.

На півночі Афріну в н.п. Шаран, біля командного центру бригади султана Мурада протурецьких сил, стався теракт. Вибухнула бомба в авто. Поранені 2 особи.

Іран: Газета Foreignpolicy в своєму матеріалі повідомила, що Іран втратив в Сирії вже понад 2000 своїх військових.

Але іранські чиновники та інші експерти кажуть, що Іран інвестував занадто багато крові та грошей (до 30 мільярдів доларів), щоб піддатися на міжнародний тиск, ізраїльські авіаудари або навіть тиск москви. Вже зробивши такі масштабні інвестиції, Іран сповнений рішучості скористатися потенційними довгостроковими стратегічними нагородами, які може запропонувати Сирія – навіть якщо це відбудеться за рахунок більшої кількості жертв та грошей у короткостроковій перспективі.
Іранські війська в даний час знаходяться на 11 базах по всій країні, а також мають дев’ять військових баз для шиїтських ополченців, що підтримуються Іраном, в південних провінціях Алеппо, Хомс і Дейр-Еззор, а також близько 15 баз і пунктів спостереження “Хезболлах”, головним чином вздовж ліванського кордону в Алеппо, за словами військового дослідника Центру стратегічних досліджень «Омран» в Стамбулі – Навра Олівера. Іран та його сирійські та іракські союзники також контролюють більшу частину кордону Ірак-Сирія, транзитну територію для будівельних матеріалів та імпорту енергоносіїв. Це дає Тегерану ключове слово у майбутньому Сирії, і спосіб щоб окупити свої надзвичайні інвестиції . “Вони контролюють дорогу в сирійській пустелі і контролюють важливий трубопровід”, – сказав Олівер. “У певному сенсі ніхто не може працювати в Сирії, не домовляючись з Іраном”.

Хаменеї: «Головним ворогом Ірану є зарозумілість, втіленням якого є агресивний уряд США. США сьогодні слабкі, страждають від внутрішніх і зовнішніх проблем, конфліктів всередині уряду і великих боргів. Подивіться на них в Іраку, Сирії та Афганістані. Ці неприємності дратують їх».

Сирія: Дослідження аналітичного центру GPPi показало, що в ході громадянської війни в Сирії було скоєно щонайменше 336 атак із застосуванням хімічної зброї. Близько 98% цих атак пов’язані з урядом асада, за інші – відповідальні бойовики Ісламської Держави.

На 61 день з моменту, як Трамп оголосив про вихід з Сирії і коли військ майже не залишилося, командувач сирійських демократичних сил, що поки підтримує США, закликав щоб 1000 – 1500 коаліційних військ залишалися в Сирії. Сирійські курди вимагають, щоб сили Коаліції були присутні на кордоні Сирії і Туреччини. В той же час, СДС заявили, що після ліквідації ІДІЛ, зосередять увагу на звільненні Афріна та знищені сплячих осередків ІД. Ці заяви відбуваються на тлі посилення контактів курдів з режимом, який має намір заповнити пустоту що залишили по собі американці.
З тим, генерал-лейтенант США Пол Дж. ЛаКамера сказав: “Якщо вони (СДС) повернуться до режиму, з яким ми не маємо відносин, або до росіян – ми більше не будемо з ними партнерами”.

Ще американській спеціальний посланник по Сирії Джеймс Джеффрі сказав, що наші цілі на північному сході Сирії не змінилися. Вони припускають збереження безпеки в регіоні, а саме: це означає, що ми не хочемо, щоб режим туди повернувся, так як він не сприяє стабільності.

А поки це не сталося конвой з близько 100 вантажівок сил Коаліції з обладнанням/забезпеченням для Демократичних сил Сирії проїхав через місто аль Хасака.

Відчуваючи можливі здобутки від виходу американців, асад виступив з великою промовою

де пояснив свої ключові позиції:
• Зараз і в майбутньому ми повинні чітко розуміти, що війна була між сирійцями і тероризмом, незалежно від національності. Ми-сирійці, воюємо один з одним, а не проти один одного;
• Діалог необхідний, але є велика різниця між велика різниця між пропозиціями в ході діалогу і амбітними вимогами, які приносять лише розбрат, в той час як нам потрібна єдність;
• Американці не захистять вас. Тільки Сирійська арабська армія захистить вас, коли ви приєднаєтеся до неї і будете боротися під її прапором;
• Ердоган – слуга Америки. Туреччина домагається дозволу у США на створення своєї буферної зони на півночі Сирії з самого початку конфлікту;
• Кожен дюйм Сирії буде звільнений, а кожен окупант – ворог. Це національна аксіома і не підлягає обговоренню.

А поки асад марить, його війська продовжують знищувати Ідліб. Наджорстке бомбардування міста Кхан Шикхуну продовжилося дві доби поспіль. В місті величезні руйнування та пожежі. Точна кількість постраждалих поки не відома. Рятівники роблять все можливе. Але не завжди вспівають. На фото одна родина яка згоріла живцем після того як не змогли вибратися з домівки після влучання снаряду.

 

В місті Маарат аль Нуман, в результаті обстрілу фугасними ракетами по районах міста Маарет Аль-Нуман сьогодні вранці, постраждали 5 мирних жителів, у тому числі двоє дітей.

По місту Ель-Латамінах проурядові війська випустили понад 10 артилерійських снарядів. Жертв серед мирних жителів на щастя немає.


Під вогнем також міста Кафр Зіта,

Сукайк та Каалат Аль-Мадик на заході Хами.
Місцева рада в Калаат аль Макік, на заході Хама, закликає міжнародне співтовариство і турецький уряд захистити цивільних осіб.

Русня проводить розвідку цілей з повітря.

Опозиція відповіла з артилерії та РСЗВ по вогневим позиціям асадитів в н.п Двайхі, Джорін, Мухарда та російській базі в Аль-Сакілібії.

Відео додається.

В районі Аль-Маллах на півночі міста Алеппо повстанці відбили спробу військ режиму відтіснити їх за межі міста.

Також збільшилася і терористична активність. Подвійний теракт стався на вулиці аль-Кусур в місті Ідліб.

За даними на зараз 16 осіб загинули і близько 79 постраждали. Другий вибух стався коли коли медики надавали допомогу жертвам першого вибуху. На відео.

Також сьогодні ще до світанку біля кільцевої дороги Хазіма в місті Ракка вибухнула замінована машина. Постраждалих немає, але згоріли 5 машин.

 

І ще трошки про боротьбу режиму з тероризмом. За повідомленням опозиційної газети колишні чиновники внутрішньої безпеки ІДІЛ зараз працюють на режим асада в Дараа.


У той час як сирійський режим переслідує колишніх командирів і членів опозиційних груп, які були задіяні в програмах примирення і врегулювання, і кидає їх у в’язницю за різними обвинуваченнями, багато членів ІДІЛ, які були раніше арештовані, були звільнені, а деякі навіть призвані сили безпеки провінції, ніби нічого не відбулося.
Військова безпека – це не єдина організація, до якої приєдналися колишні бойовики і командири ІДІЛ. Серед них – деякі з найвідоміших імен, які тепер добровільно працюють у відділі державної безпеки, включаючи Дауода аль-Салаха (Абу Сулейман) з міста Аль-Рафід в провінції Кунейтра, який був торговцем зброєю зі 30 бойовиками під його командуванням. Його також звинувачують викраденні людей в останні роки.

Ліванський міністр з питань біженців/переміщених осіб Салех Аль-Гхариб приїхав в Дамаск, в рамках переговорів щодо “безпечного”, але обов’язкового повернення сирійських біженців назад в Сирію.

Також проблема біженців значно загострилася у таборах Аль-Хавль на північному сході Сирії. Напружена ситуація сталася через приплив сімей з районів, які контролювали бойовики Ісламської держави. За останні кілька місяців табір розширився, прибуло 25,000 переміщених осіб.

Ісламська держава: Трамп продовжує твіттерну дипломатію: «Сполучені Штати просять Великобританію, Францію і Німеччину забрати більше 800 терористів ІД, полонених в Сирії, і віддати їх під суд. Халіфат упав. Альтернатива погана тим, що ми будемо змушені їх відпустити …
США не хочуть спостерігати за тим, як ці терористи проникнуть в Європу, куди вони, ймовірно, попрямують. Ми зробили так багато, витратили багато. Настав час, щоб інші зробили крок і виконали роботу, на яку вони здатні. Ми відступимо після 100% перемоги над Халіфатом! ».

Чесно кажучи такі заяви складно коментувати. Цікаво було б запитати в пана Президента, а що він планує робити з ісламістами з країн СНД та рашки?

Ще курдський чиновник СДС заявив: «Курдська влада не може взяти відповідальність лише на себе, у нас не вистачає в’язниць для всіх бойовиків ІДІЛ. 800 бойовиків ІДІЛ знаходяться в полоні, ще 1500 їхніх дітей і 700 дружин являють собою бомбу уповільненої дії і можуть врятуватися при будь-якому нападі. Число бойовиків ІДІЛ та членів їх сімей, які знаходяться у нас в полоні, збільшується в десятки разів щодня».

Відповідь союзників не забарилася. Міністерство внутрішніх справ Німеччини: «Всі бойовики ІДІЛ, які мають німецьке громадянство, мають право повернутися додому». З тим, репатріація сирійських бойовиків “вкрай ускладнена”.
А міністр юстиції Франції: «Ми не будемо відповідати на вимоги Трампа повернути французьких бойовиків ІДІЛ, яких затримали в Сирії».

А поки, сили Коаліції допомагають СДС проводити зачистку Багхуз Фувкані від залишків терористів та проявляють високу активність. Помічені колона бронемашин Cougar, Oshkosh і Humvees ВПС США

та французькі бронемашини Nexter Aravis.

Далі буде…

Близький Схід