fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 грудня

Близький Схід

Вчора Президент Трамп оголосив своє рішення про виведення американських військ з Сирії. «Вихід із Сирії не був несподіванкою. Я проводив кампанію протягом багатьох років, і півроку тому, коли я дуже публічно хотів це зробити, я погодився залишитися довше. Росія, Іран, Сирія та інші є місцевим ворогом ІДІЛ. Ми там працювали. Час повернутися додому».
Виведення військ з Сирії буде «повним» і «швидким». Всі співробітники Державного департаменту США покинуть Сирію протягом 24 годин. Війська покинуть Сирію за 60 днів. Також буде припинена повітряна підтримка в Сирії. США не планують змінювати свою політику відносно Ірану. Хоча це мало тішить.

Це рішення, якщо воно буде підтверджено, переверне уявлення про довгострокове військову присутність США в Сирії, про що заявляли міністр оборони США Джим Маттіс та інші офіційні особи США, наголошуючи на необхідності повного знищення ісламської держави.

Поки, те про що наголосив Трамп називається таким словом, коли хтось відмовляється від боротьби за два кроки до перемоги. Це рішення очевидно на користь режиму асада/путена та нівелює ту відносну рівновагу яка склалася в Сирії.

Реакція інших сторін конфлікту, сенаторів і союзників не змусила довго чекати.

Сирійські демократичні сили оприлюднили відповідну заяву в якій сказано, що боротьба з ісламською державою все ще йде – як на утримуваної нею території, так і з джихадистським підпіллям. Рішення Білого дому про виведення військ негативно позначиться на кампанії по боротьбі з тероризмом в регіоні і дозволить бойовикам і їхнім прихильникам відновити раніше втрачені позиції.
Міжнародна коаліція повинна продовжувати і збільшувати підтримку наземним силам, а не залишати регіон. Припинення підтримки спричинить за собою втрату вже досягнутої стабільності і миру і створить військово-політичної вакуум, наслідки якого невідомі і небезпечні для всього регіону.

Франція залишається в Сирії, тому що ІДІЛ ще не знищена. Франція буде працювати в найближчі тижні, щоб забезпечити безпеку всіх американських союзників в Сирії, включаючи СДС.

Британія також підтвердила, що ісламська держава ще не зазнала поразки в Сирії.
“Глобальна коаліція проти ІДІЛ зробила величезний прогрес… Але багато чого ще потрібно зробити».

Реакція НАТО на виведення США з Сирії була сухою :”Ми прийняли до відома рішення США”, – заявив офіційний представник НАТО.

Дипломати Ради Безпеки ООН: «Асад виграв війну в Сирії».

Негативна реакція на це рішення, очікувано, була і в Сенаті. Оприлюднений Лист Президенту від сенаторів США. “Якщо наші курдські партнери в регіоні втратять підтримку Сполучених Штатів, ми можемо стати під загрозою відродження ІДІЛ та можливу капітуляцію або повністю знищення курдського опору в регіоні”.

Вихід США, безсумнівно, принесе нову динаміку в Сирійську війну. Можливі нові конфігурації різних фракцій, а також угоди між різними угрупованнями. Аналітики схиляються, що СДС в існуючому вигляді не витримає перевірки часом. Курдська компонента волітиме приєднатися до режиму, але їхні позиції на півночі країни все рівно буде втрачено, араби скоріш за все приєднаються до турків. Бо арабські війська з ОАЄ та СА не встигають за швидкістю думок Трампа. А в Сирії досить великий релігійний аспект та іранський вплив. Але вакуум який залишать по собі американці буде зайнятий так чи інакше.

І якщо питання по півночі Сирії більш менш зрозуміло, то поки не ясно доля східних провінцій з нафтовими полями в купі. Якщо, Трамп піде на передачу нафтових покладів асаду, це буде не два кроки назад, це буде цілковита зрада саме американських інтересів.
І про це нижче.

Також, незрозуміла подальша доля в районі Ель-Танф, який розташований в Сирії на кордоні з Іраком і в межах 55 миль від кордону Йорданії, з 2016 р. Йорданія відчуває американську присутність тут, як гаранта стабільності кордону в стратегічно важливому районі на осі стратегічно значущої дороги Багдад-Дамаск, знов ж такі враховуючи іранську присутність.

Враховуючи недвозначну реакцію на рішення Трампа, та те, що військовослужбовці США поки лишаються на базах та місцях розквартирування в Сирії не поспішаючи збиратися, ще є надія на здоровий глузд.

Туреччина: Міністр оборони Турецької Республіки Акар заявляє, що бойовики на Східному березі Євфрату в північній Сирії будуть усунені з часом. “Тепер у нас є Манбидж і ми інтенсивно працюємо в цьому відношенні”.

І сьогодні також турецькі ЗМІ повідомили, що турецькі війська увійдуть в “сині” райони на півночі Сирії, в разі виходу американців.

Ізраїль: Прем’єр-міністр Ізраїлю Нетаньяху на саміті з Президентом Кіпру та Прем’єр-міністром Греції в Бейер-Шеві на тлі виходу американських військ з Сирії: «Ізраїль продовжуватиме працювати в Сирії, щоб запобігти Ірану створювати військової бази проти нас. Ми не будемо зменшувати наші зусилля, але збільшимо їх з повною підтримкою з боку США».

Також, Нетаньяху провів сьогодні з телефонну розмову з президентом Трампом про рішення США вивести сили з Сирії. В офісі Нетаньяху говориться про активізацію співпраці проти іранської агресії.

Іран: Президент Ірану Хасан Руані сьогодні знаходиться в Анкарі з офіційним візитом, щоб зустрітися з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом та обговорити регіональні та міжнародні питання, такі як війна в Сирії.

І вже мухи полетіли. Інформагентство ANHA повідомило, що іранський військовий конвой, що складається з майже 80 військових транспортних засобів, з приблизно 400 військовослужбовцями прямує в провінцію Дейр Ез-Зор в бік іракських кордонів.

Залісся: Відреагувало і ху@ло, яке вже двічі «перемогло» ісламістів: «Я згоден з Трампом, що ISIS зазнала поразки в Сирії».

Сирія: Після рішення США про відкликання військ, лідери СДС та сирійський уряд провели нараду високого рівня для обговорення передачі нафтових родовищ на схід від Євфрату. Одним з питань перемов також був  вихід САА на турецький кордон.

З цим і сирійські військові почали передислокацію на схід Сирії напередодні виведення американських військ. Боєць 5-го корпусу урядової Сирійської Арабської Армії опублікував в соціальній мережі фотографію на тлі колони військових вантажівок з підписом “з Ідлібу в Дейр-Ез-Зор”.

З такою головною новиною, інформації про бойові дії не багато. Кажуть, що бійці ВСА 3-го легіону зупинити спробу курдської YPG проникнути в Мареа в північний Алеппо. Курди понесли втрати.

Також, вчора САА спробувала відбити у бійців ВСА контрольно-пропускний пункт в аль-Масаснах на півночі провінції Хама. Угруповання Дшейш аль-Ізза повідомляє, що в ході відбиття атаки було вбито понад 30 солдатів САА.

А біля американської військової бази Хараб Ішек в Кобані пройшла численна демонстрація з закликами – Вашингтон поважати жертви сирійських демократичних сил SDF.

Ісламська держава: В битві проти ісламської держави, СДС продовжують наступ. Після невдалої контратаки ісламісти відійшли з північної частини Аль-Кал’аа, що поруч з Хаджином і СДС захопили околиці містечка.
Далі буде…

Близький Схід