fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 19-20 листопада

Близький Схід

Туреччина: Операція про-турецьких сил ВСА з угамування озброєних угруповань, що займалися бандитизмом в Африні майже закінчилася.

Банда Тадамму Шухада аль-Шаркія домовилася з Вільною сирійською армією про припинення вогню в місті Африні. Відповідно до цієї угоди, бойовики Тадамму Шухада аль-Шаркія будуть здаватися, а їх сім’ї будуть евакуйовані угрупованням Файлак Аль-Шам в місто Йіндерс. Керівництво бандитів скориставшись припиненням вогню поспішило втекти.
Також у місті Аль-Баб 4 банди здалися військовій поліції, після того, як ВСА встановила дедлайн для “корумпованих” угруповань. Такі операції проти незаконних угруповань після Африна продовжаться в Аль-Бабі, Азазі і Джераблусі.

Турецькі війська обстріляли з артилерії об’єкти курдських Загонів народної самооборони в селі Завр Магхар на східному березі Євфрату. Також пройшло зіткнення між бійцями “Щита Євфрату” і Демократичних сил Сирії біля села Мохсенлі на сході Алеппо.
Командир Демократичних сил Сирії Шарфан Камишло поспішив попередити про початок масштабної війни проти Туреччини і сил ВСА, у разі, якщо Туреччина почне операцію на сході Євфрату.

Ізраїль: Нетаньяху на слуханні Кнессета: «Ізраїль займається військовими операціями в Сирії після падіння російського літака. Наші розвідувальні літаки збирають інформацію, і я не хочу говорити про інші операції в цьому напрямку». «Росія не має достатнього важеля, щоб витіснити іранські та про-іранські сили з Сирії».
Будемо вважати ці слова за обґрунтування необхідності нових ударів по Сирії.

Залісся: Міністр оборони Туреччини Халусі Акар і глава національної розвідки Хакан Фідан зустрілися з шойгу і іншими мокшанськими чиновниками з міністерства оборони
Рашки. Мова йде про Ідліб. Кремль бажає швидких рішень. Вже припікає.

Сирія: Сьогодні на #ChildrensDay2018 надаю інфографіку насильства вчиненого проти сирійських дітей, оскільки вони продовжують бути в небезпеці.

Як повідомляється, в Ідлібі, служба безпеки Хаят Тахрір аль-Шам (ХТШ) заарештувала командира ісламської держави, відомого як Дахам Баргаш у місті Сармін. Крім Баргаша, ХТШ, заарештувала його сина та племінника. Баргаш звинувачують в тому, що він брав участь у кількох вбивствах та застосуванні саморобних вибухових пристроїв в провінції.

На територіях під контролем СДС пройшли анти-курдські масові акції протесту. В місті Еш-Шададхі в провінції Аль-Хасака протестують проти бойовиків YPG, які облаштували стрільбище в безпосередній близькості від міста. Під час практичних стрільб бойовики обстріляли місто та поранили декілька місцевих.


Тим часом в Аль-Касра провінції Дейр Ез-Зор вибухнули зіткнення між арабськими племенами та курдами з YPG, перші та другі входять в склад СДС. Причиною ворожнечі стало те, що командир-курд вкрав зарплату арабських бійців СДС.

В Африні спрацював саморобний вибуховий пристрій спрямований на штаб Військової міліції в школі Аль-Карама ВСА. За повідомленнями, під час вибуху було поранено сім осіб. Ще один саморобний вибуховий пристрій призвів до поранення чотирьох мирних жителів в селі Аль-Хавата на заході Алеппо.

 

А біля Кефраї в Ідлібі бійці Тахрір Аль-Шам демонтували великий СВП, який встановили прихильники сирійського режиму.

Відповідно до даних офіційного урядового інформаційного агентства SANA режим асада відкрив консульство в місті Аль-Хасака на півночі Сирії в районах контрольованими СДС. Ця подія сприймається, як факт визнання режимом асада самостійності цих районів.

САА провели потужний артилерійський обстріл по місту Аль-Кхавайн на півдні Ідлібу. Проурядові війська, які зупинилися в селі Телль-Аллуш, обстріляли з танків місто Заммар в південному передмісті Алеппо.  З мінометів з села Хамамьят на півночі Хами сирійська армія обстріляла Аль-Джайзат. Також САА вчинила невдалу спробу просунутися на позиції повстанців в районі села Кхуайн на південному сході Ідлібу. За цю спробу поплатилися 2 сирійських військовослужбовця та ще 7 поранені.

Ісламська держава: Ес-Сувейда. Сирійська арабська армія та їхні рашистські союзники повністю очистили територію Тель-аль-Сафа від Ісламської держави.

Головне командування САА оголосило про повне звільнення півдня від тероризму. Заявлено, що звільнені близько 380 кв. км. сирійської пустелі. Звільнена область включає в себе не тільки Тулула ас-Сафа, але і Телль Марат, аль-Кауабір, аль-Мусахат і інші райони.


Ця перемога дорого коштувала асадитам. За останню добу в наслідок засідки загинули 15 солдат САА

та отримав критичні поранення бригадний генерал Сухайл Аббас, один з високопоставлених офіцерів урядової кампанії проти ІДІЛ на сході Ес-Сувейди.

Війська, що брали участь в операції передислокуються в інші місця. Це й Армія визволення Палестини (PLA) і колишні повстанці з Дараа.

 

Сьогодні іракські винищувачі F16 завдали авіаударів по території Сирії в районі міста Хаджин, знищили склад боєприпасів, бойовики ІДІЛ понесли втрати. До 40 терористів знищено.

Демократичні сили Сирії продовжують боротися з бойовиками ісламської держави. Безпосередню підтримку на місцях їм надають «зелені берети» США.

За добу 4 бійця СДС загиблі в результаті обстрілу патруля в місті Джарді в Дейр-Ез-Зор.
Далі буде…

Близький Схід