fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 21-22 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 21-22 грудня

Близький Схід

Рішення Трампа про вивід військ з Сирії викликало хвилю невдоволення в рядах американських політиків та союзників. Вже відомо, про відставку очільника американського оборонного відомства «Скаженого Пса» Джеймса Матісса. Далі, у відставку подав Посланник президента США в міжнародній коаліції проти ісламської держави – Бретт МакГерк. Він подав рапорт Майку Помпео в знак протесту проти рішення вивести війська з Сирії.
Немаленька хвиля обурення шириться і Капітолієм. Сенатор Грем закликає до слухань в Конгресі про виведення військ з Сирії: “Надзвичайно важливо, щоб Конгрес провів слухання щодо рішення про вихід з Сирії – і потенційно Афганістан – щоб зрозуміти наслідки цього рішення для національної безпеки». Враховуючи, те що в Конгресі з 3 січня у демократів більшість результати цих слухань можна передбачити на 100%.
В районі Аль Танф, сирійські повстанці стверджують, що американські спецпризначенці, які допомагали їм, дуже морально пригнічені і сумують з того, що не зможуть надати необхідну допомогу та забезпечити захист який гарантували.

Туреччина: Американські і турецькі офіційні особи говорять про те, що рішення президента Трампа вивести американські війська з Сирії було зроблено без консультацій з командою національної безпеки або союзниками. З метою узгодження позицій – 8 січня у Вашингтоні запланована зустріч між турецькими та американськими чиновниками щодо виведення США з Сирії, повідомляє турецький ФМ.
Несподіване рішення Трампа, змішало всі плани Туреччині. Президент Ердоган, наголосив, що турецька армія почне свій наступ проти курдської YPG та ісламської держави, коли американські війська покинуть Сирію.
З тим велика передислокація військ триває. Турки перекинули важку артилерію (TT-15) ближче до Манбиджу. Ще одна колона з військовими попрямувала через м.Джараблус в Алеппо.


За оціночними прогнозами, наступ турецьких сил почнеться не раніше січня-лютого 2019 року, якщо асадити не змусять їх активізуватися раніше.

Іран: Ще одна країна- бенефіціар трамповського рішення висказала своє відношення до нього. МЗС Ірану: «…наявність американських сил у регіоні є джерелом нестабільності».

Залісся: Складається враження, що одна лише кремлівська моль певно знає, що робити. Разом з асадівськими ордами до східних районів Сирії, багатих нафтовими покладами, вирушили бойова русня.

Сирія: Не зважаючи на рішення, яке (судячи з твітів) Трамп не планує змінювати, американці все ще намагаються впливати на ситуацію. Сьогодні конвой американських сил був помічений поблизу Мандбиджу, як попередження посиленню військ асада в цьому напрямку. Кажуть, що американці блокували дорогу, якою асадити намагалися в ночі раптово дістатися самого Манбиджу.
Навряд чи це якось завадить курдам здати все асаду. Кажуть, що сирійські урядові чиновники прибули в Таль Абьяд де ведуть перемови про передачу територій. На столі всі землі, що під контролем СДС.

Як завжди, як мудре теля, курди заграють ї з французами. На повідомлення французьких військових про намір зайняти всі бази, що залишать по собі американці – курди ще попросили встановити для них безпілотну зону. Хоча це прохання скоріш за все не буде реалізовано.

Крім того, арабська коаліція заявила вже про готовність вислати війська в Сирію, також на заміну американських, но поки СДС не виказали готовність до цього. Чекаємо розвитку цієї теми.

Асадити масово рушать на схід. Підкріплення сил режиму продовжує прибувати до Аль-Маадіна, Ад-Дувейра і Аль-Букамала на сході провінції Дейр Ез Зор. Разом з моторизованими підрозділами, на схід перекидабться понтонні мости та плавзасоби. Асадити планують штурмувати східний берег Євфрату.

І хоча масове переміщення військ від Ідлібу посунуло загрозу для місцевих перманентні обстріли все ж тривають.
Комітет мечеті в місті Аль-Латамінах на півночі Хами оголосив про скасування п’ятничних молитов у місті, побоюючись бомбардування силами асада.
Ще хочу відмітити, що я зауважував на зменшення активності асадитів в Ідлібі, яка спостерігалась в останній тиждень. Тепер стало ясно з чим це зменшення було пов’язано. Асадівськи сили пакувались на марш. І вирушили вдень оголошення рішення Трампом. Жах який-то.

Ісламська держава: І тут трампівська витівка наробила біди. Зменшивши підтримку з повітря Коаліція фактично дала можливість перегрупуватися ісламістам. Бойовики ісламської держави, надихнувшись «перемогою на американцями», розпочали масштабну атаку на що давно втрачене місто Хаджин. В тяжких кривавих сутичках сили СДС відходять та на зараз контролюють лише 35-40% міста. Ісламісти, також значно активізувались на інших фронтах.

Було

Стало

Ну і для того, щоб в нікого не викликало сумнівів, що ісламська держава все ще становить небезпеку для Сирії та Іраку, Інститут військових досліджень (ISW) опублікував карту, яка показує місцезнаходження ІДІЛ в Сирії та Іраку, а також райони нападів і райони підтримки ісламської держави. Небезпеку для цього, як раз і становить рішення Трампа, залишити ісламську державу на росію, Іран і Туреччину !!!


Далі буде…

Близький Схід