fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 21-22 січня

Що там в Сирії – хроніка подій за 21-22 січня

Близький Схід

Туреччина: Заяви Туреччини стають все більш жорсткими. Ердоган: «Ми не будемо нікого питати, перш ніж проводити військову операцію. Я обговорю з путіним сирійські райони, які ми зачистимо від тероризму». Зауважу, не погоджу або докладемо спільних зусиль, лише суха констатація факту.

По ситуації в Ідлібі. Точніше про відносини між турками та Хайят Тахрір аш-Шам. Після того як спала хвиля шумової завіси, пішла рутинна робота. Оприлюднено відео, на якому турецький конвой у супроводі джипів ХТШ прямував через Дарат Ізза до турецького обсерваторного пункту в Ідлібі.

Ізраїль: Інформація про ізраїльську атаку в ніч з 20 на 21 січня затьмарила всі інші події. Кращого фону для україно-ізраїльських офіційних державних зустрічей і бажати не можна.
Очевидно, що палець на спусковому гачку у ізраїльських ВПС був давно. Очікувався, казус-бейлі. І дві іранські ракети його дали. Дипломатична витівка русні, з проханням не бомбити, залишилася без уваги.
Шановному читачеві, вже відомо про цілі та наслідки, останньої атаки (четвертої, менше чим за місяць), але я стисло відмічу цікавинки.

На фото, з місцями останнього удару, видно де іранські об’єкти, а де «сирійські» об’єкти ППО. Тобто, Ізраїль цілеспрямовано руйнує систему ППО асада/путена. За данними Сирійського ЦМПЛ: число загиблих в результаті ударів Ізраїлю по Сирії в понеділок, склала 21 людину. Повідомляють, що 12 осіб із загиблих були членами іранського КВІР, 6 сирійських солдатів, інші 3 – не були громадянами Сирії. Під не громадянами, слід розуміти «іхтамнетов». І це офіційно. Нові супутникові фото лише підкреслюють високий клас ізраїльтян.

На зараз, після цієї масованої атаки, після волань асадитів, що ми все позбивали, як доказ продемонстровані лише фото залишків бомби MK-83 та розвідувального дрону.

Далі, Ізраїль офіційно, одразу, визнав свою причетність. “Ми працюємо і проти Ірану, і проти сирійських сил, які підтримують іранську агресію. Ми будемо наносити удари по кожному, хто буде нам заважати (привіт ху@лу)”: заявив прем’єр Нетаньяху в понеділок, 21 січня, на урочистій церемонії відкриття нового міжнародного аеропорту імені Ілана і Асафа Рамона в Тімне.
Армія оборони Ізраїлю на офіційному сайті повідомила, що під удар попали: іранські військові об’єкти «Кудс» в Сирії, – місця зберігання боєприпасів; військовий склад розташований в міжнародному аеропорту Дамаска, об’єкт іранської розвідки; іранський військовий тренувальний табір. «Ми покладаємо відповідальність за все, що відбувається на території Сирії на уряд Сирії і застерігаємо його від нападів на Ізраїль і не допустимо, щоб уряд Сирії дозволив комусь ще атакувати Ізраїль зі своєї землі. Ми готові до всіх можливих подій і будемо продовжувати діяти по мірі необхідності для захисту мирних жителів Ізраїлю». Так що в цій війні, ситуація вийшла на новий рівень агресії.

А цей коментар просто залишу тут.
“Я хотів би подякувати Президенту Порошенко за підтримку Ізраїлю на міжнародній арені. Ми цінуємо вашу позицію проти Хамасу в ООН і сподіваємося, що Україна буде боротися з односторонньою критикою Ізраїлю в Раді ООН з прав людини” – Президент Ізраїлю Reuven Ruvi Rivlin.

Залісся: Залісся ніяк, від слова «зовсім» не прокоментувала атаки Ізраїлю і втрату свого скрепного Панцира і решту залізячча. І звичайно не визнає втрату свого персоналу. Ну і нам байдуже.

Посол ООН Гейр О. Педерсен зустрівся з міністром закордонних справ рашкі в москві, щоб обговорити формування координаційної ради Сирії. Він наголосив на необхідності виконання резолюції 2254 РБ ООН і заявив, що ООН і росія повинні працювати разом для досягнення політичного рішення.

Сирія: Міністерство закордонних справ Сирії направило два листи Генеральному секретареві ООН і голові Ради Безпеки про недавню агресію Ізраїлю проти міста Дамаск і сусідніх районів на світанку 21 січня. Ну тут поки без відповіді.

Неофіційно, подейкують, що Вашингтон був незадоволений ходом ОАЕ, по відкриттю посольства в Дамаску. Американські чиновники попередили Абу-Дабі, що будь-які кошти, що будуть надходити у Сирію, будуть піддані санкціям. В останню хвилину ОАЕ відправляла в Дамаск лише консульських представників низького рівня. Очевидно, радужні заяви про повернення Сирії до кола цивілізованих арабських країн виявилися передчасними.

В Ідлібі триває війна. САА обстрілюють міста Аль-Хас та Джарджаназ на півдні Ідлібу та місто Кафр-Зіта на півночі Хама.

В Латакії, що під контролем режиму, стався теракт. Вибухнула автівка. За попередніми даними 1 людина загинула, ще 14 поранені. Поки без подробиць.

Ісламська держава: Ісламісти намагалися повторити свій успіх, коли під час атаки самогубці в Манбіджі загинули 4 американця. Цього разу, заміноване авто вибухнуло на 47-му контрольно-пропускному пункті Демократичних сил Сирії на заході Аль-Шаддадиі в провінції аль Хасаках, коли повз нього проходив американський конвой. Загинули 5 бійців СДС. Прес-секретар сил Коаліції заперечує втрати серед американців, в результаті вибуху.

СДС взяли під контроль пів села Ас Сафафінах, після того як перемови з ісламістами про здачу зазнали краху. На зараз, сили Коаліції штурмують село Багхуз Фаукані. Під контролем ІДІЛ залишилося 2 села і 1/2.

 

СДС евакуювало вже понад 2000 цивільних з зони бойових дій.

Далі буде…

Близький Схід