fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 23-24 січня

Що там в Сирії – хроніка подій за 23-24 січня

Близький Схід

Туреччина:
Президент Ердоган у супроводі міністра національної оборони Хулусі Акар, міністра закордонних справ Чавушоглу та голови МІТ Хакана Фідан прибув до маскви.


Після зустрічі з ху@лом на підсумковій прес-конференції Ердоган заявив: «Ми продовжимо боротьбу з терористичними організаціями в Ідлібі; Тристоронній саміт щодо Сирії відбудеться в лютому в москві; з росією немає жодних проблем, щодо зони безпеки на півночі Сирії». Тобто все відбувається поки за турецьким сценарієм.

Ізраїль: Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив про намір продовжити боротьбу з іранською присутністю в Сирії. Про це глава єврейського уряду написав у своєму твіттері, звертаючись до Касему Сулеймані командувачу іранським спецпідрозділом Аль-Кудс, призначеному для військових і таємних операцій за межами Ірану. “Замість того, щоб втручатися у вибори, Сулеймані краще вивчити ситуацію з іранськими базами, які він намагається встановити в Сирії. Поки я прем’єр-міністр, ми не перестанемо боротися з ними”, – йдеться в повідомленні.

Іран: Іранська влада почали “дистанціюватися” від росії, дізнавшись про те, що москва була заздалегідь поінформована про підготовку ізраїльських атаках в Сирії. Тепер Тегеран вирішив озброїти свої сили в Сирії сучасними іранськими зенітними системами для захисту від ізраїльських атак.
Іранське військове командування задумалося про те, щоб перекинути комплекси протиповітряної оборони (ППО) наземним транспортом. Це можливо зробити тільки через територію Іраку і потім місто Аль-Букамаль в провінції Дейр-ез-Зор на сході Сирії.


Рішення Ірану про те, щоб озброїти лояльні йому війська в Сирії зенітними системами власного виробництва, було прийнято після того, як Ізраїль протягом місяця безперешкодно зробив чотири бойових операції в регіоні проти сил, що користуються підтримкою Тегерана. Російські системи ППО, наявні на озброєнні уряду асада, виявилися не здатні протистояти ізраїльським бомбардуванням.

Міністерство фінансів США сьогодні вело нові санкції проти організацій, пов’язаних з іранськими авіакомпаніями і силами Аль-Кудс.

Залісся: Ху@ло про підсумки переговрів з турками: «Наші переговори з Ердоганом були плідними та продуктивними, ми бачимо, що наші турецькі партнери роблять багато чого для боротьби з терористичною загрозою, що надходить із сирійського Ідліба, угода про боротьбу з тероризмом між Сирією і Туреччиною 1998 року залишається в силі, і це гарантує безпеку кордону Туреччини (угода: Сирія Уряд припиняє підтримку РПК і припиняє використовувати її як карту проти Туреччини)». Відразу видно, як воно всіх «переграло»).

Ізраїльський портал Nziv з посиланням на сирійські джерела повідомляє, про непримиримі розбіжності між асадом та путеним.

Під тиском зовнішніх обставин, кремлівська моль потроху здає асада. Як майбутній фаворит «конституційного процесу» руснею розглядається сирійський бригадний генерал Сухель аль-Хасан. Тобто рашка вже за спиною асада домовляється про Сирію без асада. І якщо, конфлікт зі старшим з братів – Башаром, медійно прикривається, то конфлікт з молодшим – Махером вийшов у гарячу фазу.
Нещодавно росія, втрутившись в конфлікт Хасана з Махером Асадом, зажадала від останнього повністю вивести його “четверту” дивізію з міст Хамат і Місхорі-ель-Раб на півночі країни, щоб дозволити вірним москві військам зайняти зазначені території. На підтримку Махеру висунулись іранські шиїтські найманці. Подейкують, що в результаті стрілянини загинуло 68 осіб з обох боків. А коли, вдень 22 січня на допомогу іранським найманцям висунувся величезний конвой з танками “четвертої” дивізії Махер Асада, росія попередила противників про готовність завдати по ним удар в разі, якщо вони продовжать рух: російські винищувачі випустили в бік конвою сигнальні вогні, імітуючи атаку.
Nziv назвав цей епізод перший випадком такого різкого і однозначного попередження москви на адресу Ірану, а також його прихильників серед сирійських військ. Інцидент на півночі Сирії поступово виходить за його межі і поширюється на інші регіони країни, говориться в матеріалі.

Сирія: Уряд сирійського президента башара асада загрожує завдати по ізраїльському аеропорту удар у відповідь на ізраїльські атаки по Сирії. Про це на засіданні Ради Безпеки заявив постійний представник Сирії при ООН Башар Джаафарі.


“Якщо Рада Безпеки ООН не вживе заходів, необхідних для припинення регулярних ізраїльських нападів на територію Сирії, то ми реалізуємо своє законне право захищатися і відповімо на ізраїльську атаку по цивільному міжнародному аеропорту Дамаска аналогічної – по аеропорту Тель-Авіва”, – сказав він. В ході свого виступу Джаафарі назвав Ізраїль “незаконним утворенням”.

Режим асада скасовує візи для європейських дипломатів, які знаходяться в Бейруті і їздять до Дамаску. Це виглядає як спроба тиснути на ЄС для відновлення своїх посольств у Сирії.

Дурних нема. Проблеми з комплектацією асадівської САА досягли небувалих досі висот. Вже на стримуючись, репресивні органи режиму виклали на загал списки близько 20 000 розшукуваних на військову повинність, які ухиляються від обов’язкової служби. І це стосується лише чоловіків, що народилися з 1974 до 1979р. в місті Абу-Камаль в провінції Дейр-Ез-Зор.

Відбулися запеклі зіткнення між бійцями опозиції і армією САР на лінії фронту на північному заході околиць міста Алеппо. Поки без подробиць.

Армія САР відбили атаку бійців Хайят Тахрір аш-Шам на захід від міста Абу ед-Духур в провінції Ідліб. Під час зіткнень бійці ХТШ знищили одного сирійського солдата і 4 поранили. Вранці над позиціями ХТШ в провінціях Алеппо і Ідліб інтенсивно літали літаки вкс рф.

Взагалі то бомбардування населених пунктів, що під контролем опозиції, знов стали нормою для асадитів. Села в провінцій Хама атакуються 8 днів поспіль. Щоденні обстріли також були спрямовані на цивільних осіб, включаючи сім’ї, які зібралися після попередніх нападів. За останні 8 днів було убито 4 цивільних осіб (1 жінка, 1 дитина, 2 чоловіки), 10 поранених.

На заході міста Аззаз на фронті Маринназ і Малікія на півночі провінції Алеппо тривають зіткнення між про-турецькою Національною армією сил ВСА і курдськими бойовиками Загонів народної самооборони. Турецькі військові підтримують своїх проксі з артилерії по позиціях Загонів народної самооборони біля Телль-Ріфата.

Провінція Ракка місто Мансура. Курди вбили молодика араба, чим підбурили арабське населення міста на масові протести. Протести тривають, вже другу добу. Сьогодні араби напали на базу курдських сил СДС та підпалили її.

Теракти лунають по всій Сирії:
7 цивільних осіб, у тому числі двоє дітей, отримали поранення в результаті двох послідовних вибухів у житлових районах міста Кабасин. Вони були частиною серії вибухів, які сьогодні пролунали в північній і східній частини Алеппо.

На територіях підконтрольних туркам, 3 цивільних були вбиті і 12 поранені, у тому числі член «Білих касок», після вибуху мотоцикла сьогодні вдень в центрі міста Аль-Баб на північ від Алеппо.

У місті Гандура в районі Джераблуса прогримів вибух біля транспортної компанії.

І ще один вибух в Дамаску. Ніхто не постраждав.

Ісламська держава: В сирійській пустелі на захід від Аль-Танф бойовики ІДІЛ організували засідку на колону 6 батальйону прикордонників САА. Про втрати поки не повідомлялось.

У теперішній час Сирійські Демократичні Сили продовжують “дожимати” бойовиків ісламської держави в долині Євфрату. На даний момент останнім оплотом ІДІЛ фактично залишився н.п. Марашида. Терористи контролюють територію 4×3 кілометра. Кінцеву фазу операції “Шторм Джазіри” деякі медіа СДС анонсують на 27-28 січня.


І вже сьогодні Демократичні сили Сирії увійшли в межі села Марашида по одному з мостів.
Село Аль-Багхуз Фовкані на сході Дейр-Ез-Зор також під контролем Демократичних сил Сирії.

Далі буде…

Близький Схід