fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 25-26 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 25-26 грудня

Близький Схід

Туреччина: Нарощування сил Туреччиною на півдні Сирії не спиняється ні вдень ні вночі. Все більше і більше повідомлень про рух військових. Турецькі спецпризначенці прибули в Джарабулус.

Колона бронетехніки з різних провінцій досягла району Каскамиша в Газіантепі, а потім перетнула сирійський кордон. Серед техніки помічені німецькі танки Leopard 2A4. 

Це те, що стосується турків. А ось операція Вільної Сирійської Армії вже почалася на схід від Євфрату з напрямком на Манбидж. Прискорення дій військових, як і очікувалося стало відповіддю на різкі рухи асада в бік Манбиджу та перекидання так само – танкових колон на цей напрямок.

 

Більше того, подейкують, що асад проводить інфільтрацію своїх бойовиків в місто через курдів. Тому для Манбиджу настають важкі часи. Одним з сигналів такої біди, стала сьогоднішня анти-турецька демонстрація. І теракт в місті спрямований проти очільників Манбиджу. Вибухом знищена машина з доктором Фатіхом Машхадом – він є міністром місцевого самоврядування та міністром охорони здоров’я і начальником лікарні Аль-Базель. Всі в критичному стані.

Ху@ло вже втомився отримувати ножі в спину від друга Реджепа, тому ще вчора досить мляво (на публіку) відреагував на пропозицію Президента Туреччини провести зустріч. Ердоган навіть запропонував прилетіти в маскву. І ось, тільки стало відомо про візит радника національної безпеки США Болтона в Туреччину на початку січня – «немиті» змінили риторику та погодились на перемови з високопоставленими турецькими політиками і силовиками 29 грудня. Як відомо до складу турецької делегації увійдуть міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, міністр оборони Хулуси Акар, глава Національної розвідувальної організації (MIT) Хакан Фідан і прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин. Основною темою, як очікується, буде обговорення ситуації в Сирії і наслідки виведення американських військ. Також за підсумками візиту може бути прийнято рішення про особисту зустріч Реджепа Тайіпа Ердогана і очільника кремля.

Ізраїль: Ізраїль знов завдав удару і знов несподівано для рашистської системи ППО. Ціль база іранців і «Хезболлах» під міжнародним аеропортом Дамаск. Цей аеропорт прикритий з повітря дуже щільно був об’єктом атак не одноразово.

І вчора, орієнтовно шість ізраїльських F-16 ракетами «земля-повітря» з території Лівану нанесли удар. Було що найменше дві хвилі. Біля Дамаску спостерігалися численні вибухи на землі.


Система сирійсько-російська ППО спрацювала потужно, але безпорадно. Кількість випущених сирійцями ракет не розголошується. Але вони летіли у всі боки. Одна вибухнула за декілька секунд після старту. Дивом ніхто з цивільних не постраждав. Деякі просто попадали в найближчих районах. Як мінімум одна долетіла до Ізраїлю де її збила ізраїльська ППО. Про заявлену руснею кількість збитих ізраїльських ракет нічого казати не буду – бо маячня.


По результатах: міністерство оборони Сирії повідомило, що в результаті ударів по Сирії вчора увечері, постраждали три урядові солдата, ізраїльські ЗМІ повідомили, що це була найбільша атака за останні три місяці. Офіційно без подробиць.

Залісся: Дипломатичні джерела залісся повідомляють, що в маскву вчора прибули дві делегації СДС на чолі з Абл аль-Карімом Омаром для проведення переговорів. Одна з них повинна була зустрітися з представниками мзс рф. Очікується, що в центрі обговорення буде питання району на сході Євфрату, якому загрожує окупацією Анкара.
Скоріш за все в цій мутній водичці московитам нічого не світить.

Сирія: Щось відбувається і у Вашингтоні, що змушує Трампа пом’якшувати свою позицію про вивід військ. Сьогодні під час візиту на американську базу в Іраку він заявив: «Американські військові можуть взяти Ірак в якості бази для проведення операцій у Сирії». Таких баз планується побудувати дві.

“Немає планів виводити американські війська з Іраку”, – сказав Трамп.
Це перший візит Трампа до американських військ у зоні бойових дій після того, як він прийшов на посаду.

А вчора ввечері не зважаючи на попередні заяви – американські війська сил Коаліції патрулювали Манбидж.

Ще, як повідомляли активісти, Міжнародна коаліція сьогодні розбомбила міст між Халбійах і Залбійах поблизу Аль-Кібарі, що сили режиму мали намір використовувати для перетину на територію, утримуваною СДС. Так що складається враження, що асаду дарма територія, що поки що під контролем СДС не дістанеться. Не зважаючи на купівлю курдів.

З тим, асадити продовжують займати території за домовленістю з курдською YPG. САА увійшла до аль-Aрімa  на заході Манбиджу. Як повідомляється, 1-а бронетанкова дивізія була розгорнута на захід від міста.


Також, Сирійські урядові війська в’їжджають до міста аль Малікія в західній сільській місцевості міста Аззаз, на схід від Алеппо. Там відбулися зіткнення між 3-м про-турецьким Національним армійським корпусом – YPG і власне САА.
Там же, Вільна сирійська армія блокувала спробу YPG просунутися на фронті Мараназ на півночі Алеппо.

Повідомляють, що в горах Латакії поруч з н.п. Нахба повстанці провели черговий рейд проти військ режиму. Завдали асадитам втрат та відійшли.

Ну і пару слів про Різдво в Сирії. Зустрічають вони його не по «скрєпному», а 25 грудня. Основні за чисельністю християнські громади Сирії мешкають в містах Дамаск і Алеппо. Вчора сотні сирійців вийшли на вулиці цих міст, щоб відсвяткувати Різдво. Далі без коментарів. Лише питання, а хто в них народився?

Ісламська держава: Останнє оновлення карти по ситуації в провінції Дейр Ез-Зор на фронті боротьби з ІДІЛ.

За два дні СДС досягла значного успіху. Повністю захоплені Абу Аль-Хатір і Абу Хасан.
Підтримка артилерії та з повітря силами міжнародної Коаліції проводиться постійно.
Кажуть, що Абу Хасан звільнили майже без втрат. Літаками були знищені всі будинки в яких ісламісти влаштували позиції.

 

Надвечір почалася масштабна атака Демократичних сил Сирії на Аш-Шафах на сході Дейр Ез-Зор. І останнє повідомлення – майже звільнений Багуз Фавхані .

Далі буде…

Близький Схід