fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 27-28 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 27-28 грудня

Близький Схід

Туреччина: Сьогодні у зв’язку з черговою асадівсько/ху@ловською провокацією (про яку нижче) міністерство оборони Туреччини виклало офіційну заяву про ситуацію на Манбіджі: «Ми попереджаємо всі сторони триматися подалі від провокаційних дій і риторики, щоб не зробити регіон більш нестабільним».


Американські військові повідомляють, по інформації ABC News, що згідно наданих планів у Вашингтоні, процес виводу військ може зайняти кілька місяців.

Туреччина не зупиняє підкріплення своїх сил в Сирії. Через місто Кіліс, що на кордоні з Туреччиною і через перехід Аль-Рай попрямували в бік Манбіджу танки М-60ТМ.


Ще одна колона, пройшла на сирійську територію через перехід Джарабулус в східному Алеппо.

Ізраїль: Дещо уточню по останній атаці ізраїльтян. В ході нападу, здійсненого ввечері 25 грудня, загинули 17 іранських військовослужбовців, серед яких – троє високопоставлених іранських офіцерів. Вони були вбиті під час удару по дослідницькому центру в Джумрайе, який призначений для розробки і зберігання біологічної і хімічної зброї. Як стверджується, об’єкт був знищений. Про це повідомляє видання Nziv з посиланням на високопоставлених сирійських військовослужбовців.

За даними сирійського джерела, ізраїльські ВПС атакували такі цілі в Сирії:
1. Склад ракет “Фаджар-5” іранського виробництва.
2. Склад хімічної зброї.
3. Склад озброєнь для “Хізбалли”, що розташовувався неподалік від державної лікарні.
4. Позиції 137-го артилерійського дивізіону, збройного націленими на Ізраїль ракетами.
5. Ферма палестинського командування з розташованим на ньому збройовим складом.
6. Навчальний центр і база іранських сил і “Хезболли”.
7. Штаб 10-ї сирійської дивізії.
8. Військовий дослідний центр, згаданий вище.
9. Міжнародний аеропорт Дамаска: склад зброї і партія зброї, тільки що доставленого з Ірану.
10. Військовий завод.

В інтернеті також з’явився супутниковий знімок наслідків авіаудару ВПС Ізраїлю по території Сирії. На ньому зображений повністю зруйнований склад 4-ої дивізії в районі Дамаска, де, як стверджується, зберігалися іранські 333-мм ракети для систем залпового вогню “Фаджар-5”.

І ще більне чим неофіційно. Подейкують, що цього разу асадівсько-руснява ППО спромоглася збитти одну ізраїльську ракету. Це перший подібний випадок за весь період повітряних атак. Спрацював Панцирь. Ізраїльтяне замислилися.

Залісся: Русня активно готує пакості для турків. Богданов: “Росія також готова виступити посередником між Дамаском і сирійськими курдами на північному сході країни, які знаходяться під захистом США, щоб забезпечити повернення урядових військ і остаточний вивод турецьких військ”.

Путін обговорив з російською радою безпеки ситуацію в Сирії і підтримав розгортання сирійських військових у Манбіджі.

Сирія: І зараз головна новина цієї публікації. Курдська YPG випустила офіційний прес-реліз: «Зважаючи на загрозу вторгнення в північну Сирію з боку турецької держави і повторення сценарію по переселення в аль-Баба, Джараблус і Африні, Загони самооборони, які вийшли з Манбіджа, оголошують про зосередження всіх зусиль на боротьбі з ІДІЛ по всьому фронту на схід від Євфрату.
У зв’язку з цим, ми запрошуємо сирійські урядові війська, які взяли на себе зобов’язання захищати нашу країну, націю і її межі, прийняти під свій контроль ті райони, звідки ми вивели свої загони, зокрема, Манбідж, і захистити цю територію від турецького вторгнення ».

Потім, Генштаб сирійської армії заявив, що війська САА увійшли в Манбідж.

Не повідомляли які підрозділи та в якій кількості, але точно йшлося про сирійську урядову делегацію та «свинособачих» чиновників. Так русня вже не ховаючись провокує турків.

А в селі аль-Арімах на захід від Манбіджу, куди САА зайшли раніше, після того, як її покинули курди – Сирійська армія підняла флаг САР. Також вони з собою поприносили ганчірки рефе.

Імовірно цей підрозділ -106-а піхотна бригада Республіканської гвардії Сирії.

З годом. По обіді. Ця вся інформація була спростована, аде не самими асадитами. Військова рада Манбіджу заперечила наявність САА у місті, заявивши, що асадити використали пропагандистське відео відзняти в селі аль-Арімах, за Манбідж. Що ніяких сирійських військ у місті не має, лише французькі.

Американці відповіли, що незважаючи на неправильну інформацію про зміни у військових силах у місті Манбідж, сили Коаліції не бачили жодних ознак того, що ці твердження є правдивими. Ми закликаємо всіх поважати цілісність Манбіджа і безпеку його громадян. Поки що висновок один – ситуація загострюється по найгіршому сценарію.

Сьогодні вночі відбулися зіткнення між СДС і протурецькими силами на північ і захід від міста Манбідж. Ще більше про-турецьких військових формувань заявляють про свою готовність битися за місто. Цього разу з такою заявою виступили в Ахшар аль Шаргія.

Бійці ВСА, які здійснили черговий вдалий рейд в провінції Латакія по тилах асадитів (два дні тому) опублікували фото та відео трофеїв. Точне число вбитих і поранених солдатів сирійської армії – невідомо, але не менше 12. З про-турецьких Інгімасі, загинув один боєць.

Незважаючи на перемир’я, хаос і небезпека у Великому Ідлібі та його околицях продовжується. За 9-ть місяців в провінції загинуло – 416 мирних жителів, бійців і керівників різних національностей

МІД САР повідомило, що поновлена робота посольства держави ОАЭ в Дамаску. Посольство було закрите в 2012 році.


Також, Бахрейн повідомив про повторне відкриття свого посольства в Сирії. Арабські країни таким чином намагаються підвищити свій вплив на САР, що зменшити іранську присутність в країні.

Ісламська держава: Наступ на ІДІЛ продовжується. Після швидкого просування за минулі два дні, сьогодні відбувалося укріплення СДС на зайнятих позиціях та зачистка звільнених н.п. Абу-Хасан та Абу аль-Кхатір та штурм н.п. аль Кашмах. На вечір прийшло повідомлення про звільнення аль Кашмах, Ан Нафілах та Абу Маріх від бойовиків. За вчорашній день повідомлялось про знищення 15 іділівців.

Французька артилерія провела 34 вогневі місії проти об’єктів ІДІЛ в районі Хаджина, в рамках підтримки Демократичних сил Сирії за останній тиждень (19-25 грудня).

Підтримку сухопутних військам надають також іракські «Сили народної мобілізації». Вони завдали ударів з артилерії по позиціям ІД в н.п. Аль-Багуз.

Бойовики ІД продовжують відступати, завдаючи великої шкоди, демонструють певну стратегію відступу і перегрупування. Під час вчорашнього рейду, на позиції СДС поблизу н.п. Шафах, ісламісти заявили, що вбили 8 бійців СДС і знищили дві військові машини.

Опозиційні сирійські джерела повідомили, що під час руйнування мосту Халабія-Злабія 20.12.2018р (повідомляв раніше) для унеможливлення переправи асадитів через Євфрат на територію підконтрольну СДС, було знищено 17 військових асада і ще більше поранено. Ситуація виявилася схожою з лютневим побиттям вагнерівців під Кушамом, але з меншим результатом. І це насправді добра новина, тому що заяви заявами, але реально Коаліція віддавати території асада не хоче.

Ну і на останок, прошу вибачення у поціновувачів моїх дописів, але я хочу взяти перерву до 8 січня за для вирішення побутових проблем) Якщо нічого критичного не станеться зустрінемося восьмого, якщо станеться вийду на зв’язок терміново. Далі буде…

Близький Схід