fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 27-28 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 27-28 жовтня

Близький Схід

Туреччина: Четвертий саміт у присутності Ердогана, Меркель, ху@ла і Макрона в Стамбулі завершився.

В спільній заяві присутні закликали конституційний комітет по Сирії провести вільні і справедливі вибори в країні, в якій триває військовий конфлікт. Такі саміти планують проводити і надалі. З важливого:
Реджеп Тайіп Ердоган: “Наша основна мета – підтримка припинення вогню в Сирії … Ми продовжимо свої операції на північному сході Євфрату, оскільки це важливо для безпеки Туреччини … Туреччина витратила на допомогу сирійським біженцям 33 млрд доларів … Туреччина продовжить працювати в рамках астанінського процесу”.
Заяви Емманюеля Макрона та Ангели Меркель в цілому були подібні, в який вони зазначили про неприйняття рішення Ідлібського питання у військовий спосіб, недопустимість застосування хімічної зброї, продовження тиску на сирійський режим, повернення біженців та необхідність забезпечити запуск конституційного комітету в Женеві.
І лише ху@ло , в цілому підтримавши присутніх висказав свою позицію про те, що створення демілітаризованої зони є тимчасовим заходом і ще деяку маячню. Його слова не вразили нікого, тому менше чим за 24 години Туреччина відправила черговий військовий конвой з 20 важтажних і броньованих машин в Ідліб, на турецьку військову базу в Мореке, на північ від Хами.
А ще, Збройні сили Туреччини обстріляли позиції курдських Загонів народної самооборони в селі Зурмагхар, Ашма і Чарикхлі в районі Айн Аль-Араб (Кобані) на півночі Алеппо, щоб не дозволити бойовикам викопати нові траншеї на пагорбах, з яких відкривається вид на територію Туреччини.

Ну і на підтвердження керованості процесів що відбуваються в Ідлібі, надаю фото робочого кабінету одного з лідерів Вільної сирійської армії – турецький прапор поруч з повстанським та Ердога на стіні.

Ізраїль: Давно я не писав про Ізраїль і ось вам.

Спікер Israel Defense Forces вчора заявив, що режим асада та Ірану стоять за ракетною атакою “Ісламського джихаду” на “Ізраїль. Хамас відповідає за все, що переходить в “Газа” і виходить з нього, і буде мати наслідки терору, який він намагається нанести ізраїльським цивільним особам. Так, що вірогідність того що ізраїльські ВПС в найближчий час протестують мокшанські С-300 зросла.
А поки ВПС Ізраїлю відновили удари по сектору Газа.

Сирія: Сирійський Центр Моніторингу Прав Людини: в районі Мареа на півночі Алеппо тривають запеклі сутички між військами, які підтримують уряд і протурецькими угрупованнями. Також, Третій легіон ВСА заявив про зіткнення з сирійської армією і курдськими Загонами народної самооборони в Тухнинахі.

Асадити знов повернулися до практики масованих обстрілів Ідлібу. Урядові війська обстріляли з ракетних установок місто Умм-Джелаль на південно-сході Ідлібу, з місто Маан у Хамі обстріляла з ракетних установок місто Сукайк на півдні Ідлібу. З артилерії САА завдала ударів біля н.п. Лахая і Морек. Під час обстрілів в районі Рофі загинули 6 цивільних, включаючи 3 дітей.

Безпілотниками були виявлені позиції асадівських реактивних систем, які вже настілки знахабніли, що ведуть вогонь тривалий час з одних і тих самих позицій розташованих в 8 км від демілітаризованої зони. На фото цих позицій декілька.

В містах Аль-Ашара і Курія провінції Дейр Ез-Зор сили режиму провели масовані арешти цивільних. А в місті Алеппо заарештували проповідника в мечеті Османа ібн Аффана тому що в молитві він не згадав про асада.

Ісламська держава: Надійшли уточнені дані про останній рейд ісламістів на позиції СДС під прикриттям піщаної бурі. СДС зазнали суттєвих втрат. Більше 30 бійців загинули або потрапили в полон. Під час боїв іділівці втратили близько 10, але значну кількість вдалося набити коли розвиднилася погода і літаки коаліції поновили удари.
З тим, кажуть, що сили СДС залишили н.п. Аль-Сусах який майже зачистили на цьому тижні та відійшли до н.п. Аль-Багуз.
Далі буде…

Близький Схід