fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 27-28 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 27-28 листопада

Близький Схід

Туреччина: США встановили перший спостережний пост на кордоні з Туреччиною поблизу Телль Абьяда, щоб уникнути можливої військової операції турецьких збройних сил проти курдської YPG та СДС. Решта з запланованих СП в процесі.

А поки Туреччина шукає альтернативні шляхи військовому вторгненню та проводить засідання Національної ради безпеки щодо ситуації на півночі Сирії. Тому, що питання курдського тероризму нікуди не поділося. Сьогодні використавши ATGM та СВП курди атакували автомобіль сил про-турецької ВСА. Про постраждалих поки не повідомлялося.

Ізраїль: Черговий ніж в спину від ізраїльтян в мокшанські спини.
Ізраїль, Італія, Греція та Кіпр досягли угоди про будівництво трубопроводу East Med, який буде завантажений газом з родовища “Левіафан” – найбільшого газового відкриття в 21-м столітті з запасами в 3,5 трлн кубометрів. Як повідомляє The Times of Israel, експерти ЄС дали позитивний висновок проекту, планування та технічне обґрунтування якого було профінансовано за рахунок бюджету Євросоюзу.

Прокладка займе близько 4-5 років, повідомив міністр енергетики Ізраїлю Штайніц. «Якщо все піде, як заплановано, ми розраховуємо, що в 2024-2025 році ми станемо постачальником енергетичних ресурсів для Європи», – додав він.
Дане рішення з годом знівелює всі профіти від сирійської авантюри плюгавого.

Іран: В Іраку від рук іранського агента загинув військовий США. Блискавична реакція та нові санкції на підході. З метою недопущення збільшення впливу в Іраку та дестабілізації зусиль США у підтримці миру в регіоні – законопроект № HR4591 сьогодні пройшов Конгрес. Наступний Сенат.

Сирія: Сторони перемов (Туреччина, Іран, масква) в Астані планують запросити спостерігачів з трьох арабських країн на свої «посіделки», а саме – Ліван, Ірак та ОАЕ. Сьогодні в столиці Казахстану відбудеться 11-й раунд зустрічей в астанинському форматі по Сирії. Цей формат і спочатку був мертворожденний, а зараз й взагалі переформовується.

Провокація з використання хімічної зброї в місті Алеппо зазнала остаточного фіаско. В Стамбулі представник опозиції Сирійська сила в Комітеті високих переговорів заявив, що за хімічною атакою в Алеппо стоять іранські найманці. Я так розумію, що Туреччина і решта цивілізованого світу поділяють цю думку.

На мапі пропоную свіжу графіку по контролю територій Великого Ідлібу опозиційними угрупованнями. Поки що без суттєвих змін в розстановці сил не відбулося.

В місті Джебла, де знаходиться російська авіабаза Хмеймім, повідомляють про вибухи в небі. За попередніми даними, сили ППО бази випустили дві ракети по БПЛА.

Асадівська армія продовжує порушувати умови перемир’я в ДМЗ (демілітаризованій зоні) – обстріляні з артилерії міста Аль Латамінах, Аль-Кхувайн, Умм Джалад і Умм Сукайк на півдні Ідлібу, село Кабана на півночі Латакії, місто Заммар на півдні Алеппо.

Іран продовжує провокувати Ізраїль. Згідно повідомлення, “Хезболлах” розпочала будівництво 17 спостережних пунктів і штаб-квартири для їх використання бойовиками “Хезболлах” і іранськими/шиїтськими найманцями. Ці сили на зараз оселилися в південних провінціях Сирії – Дараа і Кунейтра. Розгортання сил планується від Аль-Адар до Таль аль-Хара. Ці дії з боку іранців, під фактично прикриттям руснявих військ, що обладнали свої СП на Голанах (типу для захисту миротворців), йдуть повністю врозріз з південно-західною угодою по Сирії. Згідно цій угоді, іранців та їх проксі не мало б бути ближче на 50-80км від Голанських висот, натомість «Хезболлах» та іранці лише розширюються і закріплюються в окупованих провінціях Дараа, Кунейтра, Дамаск.

Опозиційні медіа ресурси виклали в мережу відео з останньої операції проти САА в якій було знищено близько 20 солдат режиму два тижні тому в Латакії. На відео видно, що асадити повністю деморалізовані та майже не чинять опору. Саме відео за посиланням (1 частина): https://twitter.com/i/status/1067509752102559744. Ще на відео попав намет з гуманітарної допомоги наданою ООН для сирійських біженців. Тобто зафіксований факт зловживання допомогою призначеною для біженців. І факт тупості сирійської армії, яка використовує білі гуманітарні намети в зоні бойових дій.

Агентство ісламської держави “Амак” повідомило, що ними був закладений СВП орієнтований на транспортний засіб СДС на вулиці Аль-Ваді в місті Ракка. За даними агентства, в результаті вибуху було вбито два бійця сирійських демократичних сил і одного поранено.

В Ідлібі невідомі бойовики викрали та вбили командувача про-турецького угруповання Аль-Джабат аль-Ватанія лил-Тахрір (фронт національно-визвольного руху) Харакат Нур аль-Ден аль-Зеньки – Мухаммеда Юсеф аль-Сайїда біля села Акрабат. Поки, що розслідування результатів не дало.

Ісламська держава: За інформацією оприлюдненою військовим речником США, в так званому «Хаджинській кишені» залишається до 2000 бойовиків ісламської держави. Тобто не зважаючи на понесені втрати їх загальна кількість не змінилась. Скоріш за все це пов’язано з тим, що асадити дають змогу ісламістам передислоковуватись до Хаджину з інших місць, таких як вулканічне плато Сафа, звідки вони вийшли зі зброєю та майже в повному складі.

На головному фото – MRAP Bushmaster британських спеціальних сил в районі анклаву бойовиків ІД в провінції Дейр Ез-Зор.
Далі буде…

Близький Схід