fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 29-30 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 29-30 листопада

Близький Схід

Туреччина: Фіксуємо перші значні сутички між турецькою армією та саудівськими військами. Кажуть, що про-турецькі підрозділи ВСА та збройних сил Туреччини провели рейд в районі села Басліхая на півночі Алеппо. З ходу зайти в село не вдалося, але під час відходу яку прикривала турецька арта було знищено 8 військових САА. Кажуть, що асадити не змогли навіть вивезти тіла через щільність обстрілу. Турки ще насипали по позиціях САА біля сіл Куштаер і Аакбіех.

Також, турецька армія и режим підсилює свої сили на півночі Хама та сході Ідлібу, в очікуванні чергового загострення.

Ізраїль: Ну нарешті це сталося, чи не сталося в залежності від того, якій інформації довіряти. Кажуть, що вчора в ночі, чи то ізраїльські чи то ні, літаки атакували іранські бази на півдні Сирії. Постраждали не тільки основні іранські бази та штаби, а й ті, що розташовані на півдні під контролем союзних шиїтів та найманців. Є повідомлення про важкі втрати від цих нападів. Включаючи розвідувальні центри іранців і “Хезболлах” у південній Сирії та Дамаску, штаб-квартиру 76-ї бригади в Ханакер, штаб-квартиру 1-ої дивізії в Кувейсах та ряд інших об’єктів.
Кажуть, третя хвиля відстрілялася по району міжнародного аеропорту Дамаск. І було б чого, бо останні фото звіти свідчать, що іранці його використовують для постачання амуніції “Хезболлах”.
Асадити, чи русня (бо за ППО відповідає саме вона) вихваляються, що збили до 4 ізраїльських ракет та навіть один літак.

Доказів нема.

Ізраїльтяни кажуть, що то не ми. А куди стріляли ці неадекватні їм невідомо, можливо відстрілялися по метеорологічним ущільненням. Тобто по хмарах.
А що Ізраїль підтверджує – так це падіння принаймні однієї ракети, імовірно anti-aircraft missile, в районі підконтрольних йому Голанських висот.


Саме, цікаве те, що московити, ще не передали свої комплекси С-300 під управління сирійцям. Тобто вони самі натискали на кнопки. І ні в що не влучили. Значить, то не сирійці криворукі, а системи ППО нікуди не годящі. Принаймні проти ізраїльських літаків, чи не ізраїльських, чи не літаків.

Залісся: Рашка заявила, що готова відновити свою кампанію бомбардування в анклаві, який контролюють «ісламістські повстанці» в Сирії, оскільки бойові угруповання все ще не покинули район демілітаризованої зони в Ідлібі. Хоча, як я повідомляв, таке бомбардування вже відбулося по місту Алеппо, як відповідь та нібито застосування ХЗ повстанцями.
Взагалі, то цей район Мааррат Кхан-Туман на заході міста Алеппо, що лишається під контролем повстанців, дуже муляє русні та її посіпакам.

Контролюючи околиці Алеппо, повстанці також контролюють стратегічну магістраль Алеппо-Хомс. Намагання вибити звідки бійців опозиції проводилися постійно. А зараз САА, навіть перекидають туди підкріплення у вигляді 5-й корпусу, який підтримує росія. Він почав рух сьогодні вранці.

Клята раша готує чергову провокацію з хімічною зброєю. За оприлюдненими руснею даними, опозиційна ХТШ за допомогою “європейських фахівців” перемістила 60 циліндрів з дуже токсичними речовинами від Дзірр аль-Шугур, Кафр-Зіта та Серакіб до “демілітаризованої зони”.

Сирія: ООН: у цьому місяці майже 600 тисяч сирійців отримали продовольчу допомогу через два пункти перетину кордону з Туреччиною. Ще близько 4,3 мільйона людей, які потребують допомоги, живуть у районах, що не мають контролю урядом, майже 3 мільйони проживає в районах Сирії, яких можна дістатися виключно через транскордонні поставки.

Асадити продовжують, нищити Ідліб. В результаті артилерійського обстрілу міста Аль-Тах на півдні Ідлібу, постраждали три мирних жителя.

В результаті удару проурядових військ по селу Джарджаназ на сході Ідлібу, є загиблі та поранені серед мирних жителів.

Сирійські урядові війська знову обстріляли село Аль-Тах на південному сході Ідлібу. Повідомляють про жертви серед місцевих.

У відповідь повстанці обстріляли позиції САА в селі Муравйвід в східній Хамі з ракетами GRAD. Та здійснили невдалу спробу провести рейд в н.п. Керназ на півночі Хами проти асадитів.

Ісламська держава: Центральне командування збройних сил США: “Сили Коаліції в цілому завдали 30,738 ударів в період з серпня 2014 по жовтень 2018. Протягом цього часу, згідно з оцінками операції «Непохитна рішучість», сили Коаліції ненавмисно вбили щонайменше 1124 мирних жителя з початку операції.

Далі буде…

Близький Схід