fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 3-4 грудня

Що там в Сирії – хроніка подій за 3-4 грудня

Близький Схід

Туреччина: Ситуація в Сирії готується вибухнути. Місцеві джерела кажуть про масовані підкріплення турецьких збройних сил які заходять на окуповану територію Сирії, в.т. в Ідліб.
Ця поспішність є відповіддю на накопичення сил асадівської армії навколо Ідлібу. Асадити активно поширюють свої переміщення в мережі.

Це стосується і Хама з Алеппо, і Латакії. Місцеві майже впевнені, що щось скоро почнеться.

В місті Джіндеріс стався теракт спрямований проти турецких проксі. Вибухом пошкоджене авто та декілька поранених.

Іран: Незалежні опозиційні джерела повідомляють про повітряну атаку США по колоні іранських найманців в Сирійський пустелі. Поки, що без подробиць. Але запам’ятаємо цю новину.

Сирія: Режим не припиняє тероризувати Ідліб. Обстріли сіл на півдні Ідлібу та півночі Хама йдуть постійно. Постраждали міста Хвайн, Аль-Тах та Аль-Жар’яназ.

В той час як посилення режиму продовжують прибувати. Крім, власне САА та їх мокшанських хазяїв, до повстанського анклаву перекидаються підрозділи Визвольної армії Палестини.

Повстанці чинять опір. На південному заході Алеппо повстанцям вдалося «задвухсотити» 3 асадитів. Крім того, щоб ускладнити пересування військ режиму, опозиційна ХТШ підірвали кілька мостів, що зв’язують утримувані повстанцями і асадом території в Алеппо.

Активізація ХТШ пішла також проти про-турецького Національного визвольного фронту. Їм вдалося майже без бою віджати села Ядрайа, Аль-Шахан, Телль аль-Шахан, Ладж, Зейзоун, Телль Кастоун, Кастоун Дам та Кастоун. Поки що ці дії лишилися без коментарів з боку НВФ.

Не зважаючи на бравурні заяви та заклики, справи в армії режиму складаються не так вже й гладко. На фоні величезних втрат, бажаючих покласти своє життя за асада не багато. Все частіше мобілізаційні заходи урядом проводяться примусово. Фото з Дамаска, що нижче показує, як молоді люди насильно (руки зв’язані мотузкою) завантажуються в велику вантажівку для переміщення до військового табору.

Режим, після оприлюднення цього фото, не вибухнув «гнівом» не звинуватив всіх у «брехні», ні. Режим, лише фотошопом невдало замалював мотузку та виклав фото для пропаганди мобілізації.

Ісламська держава: Наступ СДС на останній анклав ісламської держави в районі міста Хаджин триває успішно. Навіть надходила інформація про те що терористи в ніч на 3 грудня покинули місто, але потім вона була спростована. Криваві сутички тривали і ось нарешті повідомили, шо силам Коаліції вдалося закріпитися в Хаджині. Захоплені та утримуються муніципалітет та лікарня.


ВПС Коаліції вскривають майже кожний дім в якому укріпилися ісламісти. Місто перетворилося у фортецею.

Бойовики ІД використали обшитий листами автомобіль в якості бронетранспортера для нападу на одну з позицій Сирійських демократичних сил районі н.п. Хаджин. Однак бійці змогли відбити атаку і ліквідувати семеро джихадистів – водія та десант імпровізованого БТР.
Терористи також намагаються контратакувати в інших містах. ISIS розпочала контрудар на СДС в місті Аль Букані і в місті Аш Шафах у Східному Дейрі Ез-Зор.

Активізація ісламістів пройшла також біля підконтрольного американцями анклаву на кордоні з Іраком – Аль-Танф в район н.п Аль-Гураб. Для угамування терористів американці використали ракетно-космічну систему артилерії високої мобільності (HIMRAS).

Незважаючи на втрату майже всієї території в Сирії, ISIS все ще вдається здійснювати безліч нападів. Це також включає раніше втрачені райони, такі як Ракка і райони що безпосередньо примикають, до контрольованих ІД територій.

У листопаді ісламісти здійснили 138 нападів в Сирії (4,6 на день). За 111 з них ісламська держава офіційно взяла на себе відповідальність.


Оскільки останнім оплотом ISIS є провінція Дейр Ез-Зор то не дивно, що більшість нападів сталося в цій області.


Так що, ISIS ще далека від знищення. Бойовики ісламської держави не тільки ведуть запеклі бої у своїх останніх твердинях, але в деяких областях, які вони втратили, перетворити свої дії на партизанську війну. Хоча сплячі осередки, ймовірно, занадто малі для проведення будь-якої широкомасштабної атаки, вони все ж можуть атакувати і відволікати сили безпеки та тероризувати місцеве населення. Можуть знадобитися роки, щоб повністю викорінити загрозу ISIS в Сирії.

Далі буде…

Близький Схід