fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 3-4 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 3-4 лютого

Близький Схід

Туреччина: Курди продовжують смикати лева за вуса. Курдські YPG, розташована в селі Шейх Ісса з артилерії обстріляли турецькі позиції на околиці міста Мааре в сільській місцевості на півночі Алеппо. Кажуть, що удар наніс великої шкоди, про жертви не повідомлялось. Турецька артилерія у відповідь подавила вогневі засоби противника.

Прес-секретар президента Туреччини Калін заявив, що для Туреччини уряд асада – це режим, який втратив свою легітимність і далекий від майбутнього. Ця заява пролунала на фоні нових потуг свинособак всадити за один стіл турків та асадитів. Також він додав, що туркам вдалося домовитися з руснею про дорожню карту по Манбіджу по аналогії з американськими домовленостями. «Дорожня карта Манбіджу вже повинна бути реалізована. Тактика відволікання нікому не допоможе».

Залісся: «14 лютого в Сочі пройде тристоронній саміт лідерів країн-гарантів Астанинського процесу по Сирії – росії, Ірану і Туреччини», – повідомив пєсков.

Сирія: «Ті, хто намагаються ігнорувати Сирію або нав’язувати умови для повернення в Лігу арабських держав, нічого не доброго не отримають, тому що Сирія не піддається шантажу», – сказав заступник голови МЗС Сирії Фєйсал Мєкдад. «Ми слідкуємо за всіма подіями, пов’язаними з поверненням Сирії в ЛАГ і відновленням повернення іноземних посольств в Сирію. Однак тиск, з яким ми стикаємось на регіональному рівні і на міжнародній арені, ставить під загрозу цей процес».

Саудівський міністр закордонних справ Адель аль-Джубейр з Брюсселя: «Ми сподіваємося на результат, який збереже незалежність Сирії від іноземної інтервенції. Ми також, сподіваємося на вихід усіх сил із Сирії з іноземних сил».

Пентагон опублікував новий звіт про виведення США з Сирії: “ІДІЛ швидше відновлює свої ключові функції та можливості в Іраку, ніж у Сирії, але при відсутності боротьби з тероризмом, ІДІЛ, скоріш за все, зможе відродитися в Сирії протягом 6 – 12 місяців”.

Обстріли Великого Ідлібу з боку асадитів стали не лише регулярними а й потужними.

Армія САР вчора нанесла масований артилерійсько-ракетний обстріл по населеним пунктам на півночі Хама та півдні Ідлібу. На фото:

У місті Даель в Дараа невідомі атакували місцевий офіс Розвідки ВПС САА із застосуванням стрілецької зброї. Також в місті було демонтовано портрети башара асада.
На тлі цих нападів та тих, що відбулися раніше нова революційна формація на півдні Сирії «Народний опір» закликає людей приєднатися до неї, посилаючись на зловживання асадитів і постійне порушення ними угоди про примирення. «Народний опір» взяв на себе відповідальність за нещодавні напади на урядові сили.

Зменшення повідомлень про теракти в Сирії не дає надії, що терористична активність йде до низу. Лише щоденна робота саперів різних збройних формувань зменшує жертви. Сьогодні керований фугас був розмінований на півдні від міста Ракка.

Ісламська держава: Після невдачі прорватися в Ірак, залишки іділівців розвернули напрямок наступу та попрямували до міста Абу-Кемаль, який під контролем асада. Через н.п. Бадія терористи перейшли мостом через річку Євфрат.


САА намагалася завадити такому розвитку подій артилерійськими ударами по н.п. аль-Багуз Фавкані, але щось пішло не так. І американці чи то з повітря чи то артилерією знищили цю батарею асадитів. Дамаск офіційно звинуватив Коаліцію в нападі, але офіційний представник США підтверджуючи удар, заявив що то був удар у відповідь. Необхідність знищення батареї САА була названа самообороною.

ІДІЛ під час перемов намагається обміняти 29 полонених бійців СДС/SDF в обмін на коридор безпеки в Ідліб або ще куди. Командири СДС відкинули і цю пропозицію. Приймається лише повна капітуляція. На підконтрольній терористам території, за приблизною оцінкою, залишається ще 1 500 мирних жителів і 500 бойовиків.

Незважаючи на майже перемогу, присутність бойовиків ІДІЛ та їх посіпак в селах провінції Дейр Ез Зор є значною. В нещодавньому нападі такого сплячого осередку на підрозділ СДС в селі Тайяна, розташований на водній станції, загинуло 11 бійців. Тому сьогодні в цьому селі розпочата операція з зачистки.

Далі буде…

Близький Схід