fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 5-6 березня

Що там в Сирії – хроніка подій за 5-6 березня

Близький Схід

Туреччина: Міністр оборони Туреччини Акар підкреслив в спеціальному посланні США по Сирії необхідність остаточного доопрацювання дорожньої карти по Манбіджу для усунення звідти бойовиків YPG.

Біля Калджібріну сталися сутички між про-турецькими силами та курдською YPG.

Турецький військовий конвой, що складався з декількох транспортних засобів і бронетранспортерів, увійшов до турецького пункту спостереження в селі Шер Магар у західній Хама.

Залісся: Росія буде домагатися евакуації біженців з табору Аль-Рукбан в Сирії, про це заявила коняка, яка працює в рашці міністром закордонних справ. Росія і Сирія звинуватили Сполучені Штати в порушенні операції з евакуації біженців.
Як і очікувалося, американці не допустили насильницької «евакуації» сирійських біженців з табору Аль-Рукбан в Ат Танф. А з оголошенням про залишення американців в Сирії, повторюся – для свинособак гарних новин в Сирії не має.

Сирія: Державний секретар Помпео вчора на зустрічі з представником ООН по Сирії, знову підтвердив підтримку адміністрацією прагнень ООН по активізації зусиль, спрямованих на політичне вирішення в Сирії, включаючи конституційну реформу і необхідність довіри під час підготовки до вільних і чесних виборів.

Вже 26-й день поспіль знаходяться під артилерійськими та ракетними обстрілами села і та містечка Великого Ідлібу. Кхан Шейкхун, Алхавен, Ярджаназ і Зарзур були обстріляні вчора. Жінка і дитина були поранені, кілька цивільних будинків було знищено.

Сьогодні два повітряні удари поцілили по Кафр Зіта, а з танків обстріляний район міста Морек в північній Хама. Внаслідок ракетного нападу на місто Джиср аль-Шугор в Ідлібі загинула жінка, декілька цивільних поранено. В місто Аль-Нараб вбито дитину, ще сім людей поранені.
Також під вогнем місто Каст, Мардж-ель-Зухурі і Ганії на рівнинах аль-Габ, Субул в Ідлібі, село Маркаба в північній Хама.

Не обійшлося без втрат і серед повстанців. Шість членів угруповання Джейз Ізза загинули в сільській місцевості північної Хама в результаті ракетного удару асадитів.

У відповідь сили озброєної опозиції обстріляли урядові війська в таборі Йорін з градів. Крім того, ХТШ виклало відео сьогоднішній атаки по асадитам в північній Латакії.

Ісламська держава: Після авіаційних ударів Коаліційних ВПС процес здачі іділівців значно пожвавився. Самі удари (на фото)

завдали величезних збитків та жертв серед бойовиків та їх родин. Кадри відео які опубліковані в мережі свідчать про багатьох загиблих під час атаки та тих хто згоріли вже після неї.

З тим, ще сотні бойовиків ІДІЛ та їх близьких здалися Сирійським демократичним силам сьогодні.
Всього за даними прес служби СДС під час останньої фази зачистки міста Багхуз Фувкані було евакуйовано 3500 людей, з яких 500 терористи.  Ще 5 бійців СДС, які були заручниками звільнено.
На зараз, територія ІДІЛ уявляє собою дюжину домів з розгалуженою мережею тунелів під ними. Решта ісламістів, що залишилися в них мають намір чинити спротив до останнього.

Кажуть, що терористів-іноземців які очікують рішення судів в Іраку та Сирії близько 1000 осіб.

Сьогодні, бійцям СДС вдалося знешкодити вибухівку, яку ніс на собі хлопчик-смертник. Хлопчик залишився неушкодженим.

Далі буде…

Близький Схід