fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 5-6 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 5-6 лютого

Близький Схід

Туреччина: Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган надав кілька тижнів курдським формування “Сили народної самооборони” (YPG), щоб покинути Манбідж. З відповідною заявою він виступив в парламенті. “Якщо терористи не покинуть Манбідж через кілька тижнів, наше терпіння скінчиться. США повинні виконати дані Туреччини щодо Сирії обіцянки, інакше Анкара сама зробить кроки щодо усунення загроз нацбезпеці”, – сказав він. За словами Ердогана, “терпіння Туреччини також скінчиться, якщо контроль над територіями на схід від Євфрату не буде переданий місцевому населенню”.
А поки посилення турецьких військ в Сирії триває.

Ізраїль: В перше з моменту падіння мокшанського літака (5 місяців тому) прем’єр Ізраїлю Нетаньяху відвідає маскву та кремлівську моль. Зустріч запланована на 21 лютого.

Іран: Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф: “Ми обговоримо на Сочинському саміті в росії агресію Ізраїлю проти Сирії”. Очевидно перси планують висунути «прєд`яву” свинособакам з приводу безкорисності їхньої ППО.

Залісся: «14 лютого в Сочі пройде тристоронній саміт лідерів країн-гарантів Астанинського процесу по Сирії – росії, Ірану і Туреччини», – повідомив пєсков.

Нові супутникові знімки пускових установок S-300 розташованих в місті Масіяфі показують, що вони знаходяться в активному стані. Хоча москальські генерали завіряють, що система ППО запрацює з наступного місяця.

Reuters, на передодні дати річниці зашквару «вагнерівців» зіткнення в сирійській провінції Дейр Ез-Зор (7 лютого), розкрив тактику російського консульства в Сирії по приховуванню важких втрат. Ця тактика допомогла приховати реальну кількість загиблих до президентських виборів на росії – 18 березня 2018р.
Запізніле повернення тіл і неправильно вказані дати смерті в документах, описані друзями і родичами загиблих минулої весни, контрастують з нормальною послідовністю повернення померлих, що спостерігалася Reuters протягом двох останніх років.
Як правило, вербувальники повертають тіло до сім’ї через два або три тижні після смерті, що супроводжується свідоцтвом про смерть, шо містить дату смерті, яка, як правило, відповідає тому, що родичі знають про загиблого.
Російське консульство в Сирії відповідає за реєстрацію загибелі російських цивільних осіб в країні. Кожне свідоцтво про смерть має серійний номер, починаючи з одного на початку року. Російські чиновники в консульстві видали більше 60 свідоцтв про смерть в першій половині минулого року до 8 квітня, згідно з документами, які бачили Reuters. Принаймні 33 з них були вже після виборів у період з 22 березня по 8 квітня. Які небудь коментарі від немитих Reuters отримати не зміг.

В міністерстві оборони залісся дехто мізінцев: «Ми строго дотримуємося позиції, що довгострокове врегулювання гуманітарних проблем в Рукбані (табір біженців) можливе лише після виведення американських військ з Ат-Танфу та передачі цієї території офіційним сирійським властям. Керівництво США оголосило про виведення військ з Сирії, але все ще незаконно займає 55-кілометрову зону навколо Ат-Танфа, в той же час військова база залишається там і не відчуває жодних проблем із забезпеченням усім необхідним».


Я скажу навіть більше. “Головною причиною нашого перебування в Ат-Танфі є наша місія з ліквідації ІДІЛ”, – заявив сьогодні генерал Центрального командування збройних сил США Вотел. “Ми продовжуємо боротьбу”.

Сирія: Голова національної коаліції опозиційних і революційних сил Сирії, що базується в Стамбулі, Ахмед Аль-Джарба почав переговори з Туреччиною, США і Іракським Курдистаном про формування та розміщення 10000 бійців арабсько-курдського контингенту в буферній зоні. На даний момент у розпорядженні Ахмеда Аль-Джарба – загін з племен Шайтат і Шаммар близько 3 тис. чол. До них може приєднатися “Пешмерга Рожава” і ще деякі місцеві формування, не пов’язані з YPG. При чому сам Аль-Джарба тісно пов’язаний з ОАЕ і КСА.

Сенат затвердив законопроект щодо політики на Близькому Сході 77-23. Він допомагає Ізраїлю і вводить нові санкції проти Сирії. Також законопроект містить положення про протидію рішенню Трампа про виведення військ з Сирії.

В Ідлібі продовжуються обстріли асадитами. Артилерія сирійської арабської армії обстріляла Кафр Набуда і Аль-Джанахеру на півночі Хама, а також Яр’яназ, Аль-Хувейн, Сукайк, Аль-Рафа, Шейх Дамс і Аль-Фараджа на півдні Ідлібу. За даними сирійської цивільної оборони («Білі каски»), чотири цивільні особи були поранені в результаті обстрілу Кафр Набуда. По місту Аль-Латаміна САА випустило понад 70 реактивних ракет. Кажуть про застосування касетних боєприпасів та поранення цивільних.

Повстанці у відповідь обстріляли ракетами проурядові війська в Баші та Фавру на півночі Хама.

В Дараа партизани, недавно оголошеного руху «Народного спротиву» презентували відео знищення блок-посту асадитів між містами Німр і Аль-Хара. Що найменше 2 солдати САА знищені.

200 вантажівок з обладнанням / постачанням / машинами сил Коаліції для Демократичних сил Сирії проїхали місто Ель-Камишли. Незважаючи на запланований вихід, американці продовжують передавати техніку та озброєння сирійцям.

Ісламська держава: СДС вдалося відбити контратаку бойовиків ІДІЛ в намаганні прорватися до іракського кордону і зберегти контроль над Багуз Тахтані. Потім бойовики відійшли з Марашида, Араку і Мазраат Сафафінах до своїх останніх позицій (район Хувайят Ханафіра та частини Шейха Хамад і Шайїла).

Інтенсивність зіткнень між бойовиками ІДІЛ і Демократичними силами Сирії на сході Євфрату знижується.
СДС евакуюють сім’ї переміщених жителів та членів родин ІДІЛ з Багхуза. Після фільтраційних заходів американський спецназ роздає воду, підгузки та сухпайки. Деякі родини ісламістів самостійно виходять до коаліціантів з проханням по допомогу. Серед низ багато іноземних громадян з дітьми.

Натомість, іділівці провели напад на позиції проурядових військ в районі села Аль-Сувайия на сході Дайр-Ез-Зор. Поки без подробиць.
А до цього, бойовики ісламської держави зробили спробу переправиться на західний берег р. Євфрат. Блоковані Сирійський демократичними силами на східному березі Євфрату джихадісти зробили чергову спробу прорватися в сирійську пустелю. Бойовики ІДІЛ переправляються через Євфрат в розташований навпроти і підконтрольний офіційному Дамаску н.п. Абу-Камаль. Такі спроби вже робилися протягом останніх кількох днів. За повідомленнями ЗМІ, 4 лютого сирійські військові були змушені звертатися на допомогу літаки вкс русні для нанесення ударів по бойовиках, які переправилися до Абу Камаль. Під час останньої вилазки урядові війська влаштували засідку на джихадистів, які долали водну перешкоду, і ліквідували 11 з них.

Далі буде…

Близький Схід