fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 7-8 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 7-8 жовтня

Близький Схід

Ізраїль: Ізраїльські джерела кажуть про досягнення угоди між Ізраїлем та мордором про зустріч на вищому рівні в найближчий час. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що незабаром він зустрінеться рашафюрером, щоб обговорити питання координації в Сирії.

Іран: Повідомляється, що іранські сили покидають місто Аль-Меядін і направляються в місто Абу Камаль. Іранців в Аль-Меядіні замінить русня.

Залісся: Крім того, русня замінила іранців на авіабазі Т-4. Чи дійсно іранці пішли звідти запитаємо краще у ізраїльтян.
Бажання збити хоча б щось під час повітряних атак доводить русню до отаких казусів. На фото видно, як «їхтамнєтовські» Буки прикривають позиції С-75 та зеніток асадитів.

Ну я не кажу, про безкоштовну передачу вже трьох підрозділів ЗРК С-300 та близько 300 ракет до них. Звичайно це дещо змінює баланс в сирійському повітряному просторі, але у випадку якщо це все залізяччя здатне побороти F-35.
Також поки що кремль грає в «обурення» тому для внутрішнього люмпену підігріває образ великого та могутнього пу. В цьому дусі і повідомлення, що контакти між Путіним і Нетаньяху можливі, а дата зустрічі поки не призначена, – прес-секретар кремля.

Сирія: Асад заявив, що угода по Ідлібу – це “тимчасові заходи”, – відповідно до державних ЗМІ. Лякає злодій.

Незважаючи на переможні асадівськи заяви про повернення вже 320 000 сирійських біженців справи йдуть не дуже. Частина біженців, що вимушено була відселена до Ідлібу вимагає від асада мати можливість повернутися в свої села на території контрольованої режимом. Це близько ста сіл. Асад не дотримується угоди ще в питанні біженців.

Частково це пов’язано з тим, що люди позбавленні будь якого житла або майна в містах де проживали. Наприклад селище Маша Аль-Арбаін був повністю знищений режимом в 2012 році. Це було колективне покарання людей за підозру в підтримці повстання. На фото те саме місце 2010 VS 2012.

Здається настала ясність в питанні сутичок між ХТШ та іншими групами повстанців. Переглянув багато джерел, підсумую так: контррозвідка ХТШ запідозрила у співпраці з ІД рідного дядьку одного з місцевих командирів про-турецьких повстанців. Вони намагалися полонити його на непідконтрольній ХТШ території в селище Кафар Халаб в Алеппо. Відповідно, впливовий племінник намагався завадити бійцям ХТШ це зробити та закликав підлеглих на допомогу. Коли тахрирівці зрозуміли, що ситуація складається не на їх користь вони розстріляли підозрюваного (чи навмисно, чи випадково – невідомо) і тут почалось. Про-турецькі повстанці вступили в бій з тахрирівцями, місцеві, де проживав племінник вийшли на протест та потрапили під стрільбу. В підсумку загинули бійці з обох боків та троє місцевих (підлітків). Сам же винуватець стрілянини – племінник, переховався під час бою в безпечному місці. Сьогодні командири двох угруповань провели нараду та дійшли порозуміння. Імовірніше всього, підозри контррозвідки ХТШ не були без підставні. Тому, що місцева Рада підписати постанову, яка зобов’язала «племіннику» та причетним покинути місто, в разі їх повторної появи вони будуть переслідувані та заарештовані.

Терористична активність ісламської держави знов вийшла на високий рівень. ІД намагалася штурмувати штаб-квартиру Джейш Ахрар в Тулайї. Напад ІД стався в той момент, коли підрозділи ХТШ вступили в сутичку з Зенкі (вище про це). Тому в ранніх інформаційних повідомленнях було помилково заявлено, що це ХТШ.

Самі ж ХТШ, сьогодні звільнили 2 викрадених цивільних ісламістами біля Марата Масрін в Хама, і також одного з рятувальників «Білих шоломів» разом з його автомобілем.

Що цікаво, викрадення сталося іділівціями які прикидалися бійцями ХТШ. Як на мене, це нова тактика бойовиків ІД. Яка не співпадає з їхньою ідеологією та «героїзацією» джихадистів. Скрізь де терористи проводять свої акції вони це за можливістю документують, і завжди використовують теракти як засіб для пропаганди та залучення нових членів. Але, велике АЛЕ. Нічого такого в цьому випадку не сталося. Ніяких заяв. Тиша. Тому можемо зі 100500% впевненістю казати про використання іділівців спецслужбами асада/путена. Це все фсб-ні сімулякри. Згадуємо відразу, липових вояків нібито УПА, які вбивали цивільних.
Крім того, сьогодні вранці СВП спрацювало в машині місцевого пропагандиста Хаттаба Хамаві, який працював редактором в одній з медіаструктур Хайат Тахрір аш-Шам (ХТШ). Вибух стався, коли Хамаві сіл в свою машину в н.п. Саракіб, розташованому в 20 км на південний схід від м Ідліб. Крім працівника ХТШ ніхто не постраждав. Місцеві опозиційні журналісти вважають, що за вибухом стоїть осередок ісламської держави, що мститься ХТШ за облави на своїх соратників. Але знов ж такі жодних заяв від ІД.
Ще один вибух стався в районі н.п. Зарзур, розташованого в 15 км на північ від н.п. Джіср-еш-Шугур (це вже в Хама). Під час проїзду позашляховика по дорозі спрацювало СВП. Від вибуху загинув водій авта, який приїхав до Сирії з Німеччини. Бійцю, що знаходився поряд з ним з Туреччини, відірвало праву ногу, в критичному стані він був доставлений в шпиталь.

ІД також влаштували серію нападів на Сирійські демократичні сили (СДС) на півночі Сирії. На підконтрольній Коаліції території. У провінції Ракка бойовики підірвали СВП поруч з автобусом СДС, що проїжджав поруч біля села Джурнія для вербування молоді. Від вибуху загинули шість чоловік, кілька отримали поранення.
У провінції Алеппо бойовики ІД підірвали СВП поруч з пікапом СДС. Водій і пасажири загинули.

Відповідь повстанців селам режиму – припала на влучення ПТРК в автомобіль асадитів біля селища Джебель-Акрад. Загинув один та поранено ще 6 солдатів САА.

Бійці одного з угрупувань зі складу про-турецького “Національного фронту звільнення” почали відведення важкого озброєння згідно Сочинським домовленостями. З лінії фронту в провінції Алеппо були відведені танк Т-62, 122-мм гаубиця Д-30 і РСЗВ “Град”.

Що треба знати про боєздатність асадівських банд. В Хмеймімі відбулася зустріч між представниками примиреної фракції з Дараа та руснею про відновленням П’ятого корпусу. В цьому корпусі за списком планується 1500 бойовиків. Це сталося менш чим через місяць, після того як цей корпус було розформовано через те, що він не направив 250 чоловік для нападу режиму на Ідліб.

Незважаючи на реляції режиму про домовленості, що дозволять звільнити полонених друзів з лап іділівців, справи далі розмов не пішли. Друзи запідозрили, що їх дурять. У місті Ас-Сувейда бійці друзського формування “Сили Шейха Аль-Кірама” взяли в облогу будівлю губернатора провінції і вибили шибки. Невдоволення друзської спільноти викликано тим, що бранці і полонянки, викрадені ІД 25.07.2018, все ще не звільнені і 3 з них вже мертві. Протест триває.

Ісламська держава: На півдні Сирії зіткнення на фронті Сафа дещо зменшилися за останні 2 дні, але бомбардування артилерії та повітря не припинилося. Іділівці вдаються до своїх перевірених методів. Шахід-самовбивця атакував позицію САА та вбив сьогодні 1 солдата-снайпера та 1 палестинського найманця (PLA), який згодом помер від ран.

Сирійські демократичні сили увійшли до села Аль-Марашідах. Важкі зіткнення з ісламською державою тривають. Міжнародна коаліція завдає авіаційні удари по бойовикам ІД.
СДС заявили, що вони просунулися на 1,5 км. на східному узбережжі Євфрату в районі селища Аль-Сусах.


Далі буде…

Близький Схід