fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 7-8 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 7-8 лютого

Близький Схід

Туреччина: Про турецькі сили поповнилися черговим підрозділом. Угруповання Файлак аль Рахман, яке раніше було евакуйоване з Дараа в Афрін офіційно приєдналося до 3-го корпусу Сирійської національної армії.

Біля арабського села Хасан на півночі Манбіджа йдуть зіткнення між про турецькими силами ВСА та курдами з Демократичних сил Сирії. Напруження зростає.

Ізраїль: Ізраїль повідомляє про виявлення іранського заводу з виробництва передових ракет на північному заході Сирії в місті Сафита. Тому чекаємо на нові удари.

Іран: Після багаторазових збитків які завдали ізраїльські удари іранським об’єктам в аеропорту Дамаска, Іран почав тиснути на режим асада, щоб той передав іранцям системи та вогневі засоби системи ППО, які розгорнуті на базі T4. Як кажуть, питання передачі повстало після того, як іранці почали підозрювати русню у змові з ізраїльтянами по незастосуванню С-300.

Залісся: Згідно з доповіддю, кілька днів тому російські війська підірвали мости на річці Євфрат, які навели іранські найманці. Отже маємо перший конфлікт між іранцями та їх кремлівськими «друзями». Зустріч 14 лютого в Астанинському форматі буде цікавою. Ця інформація надійшла від високопоставленого сирійського чиновника, який відмовився бути ідентифікованим, і про це повідомили в Bas News, веб-сайті курдських новин.

Русня знов згадала про військову операцію в Ідлібі. Міністерство закордонних справ залісся заявило, що можлива військова операція в Ідлібі на північному заході Сирії буде організована ефективно.

Іхтамнєти експромтом «вшанували» роковини зашкварків з підрозділу «мисливців на ІДІЛ» в Дейр-Ез-Зорі.

А поки тривало дійство, стало відомо про чергову приховану втрату російських сил в Сирії. 4 лютого в м. Тихорецьк Краснодарського краю пройшли похорони загиблого 31 січня в Сирії 25-річного максима плетньова. За попередніми даними, почавши службу в повітряно-десантних військах він пізніше був прийнятий в один загонів сил спеціальних операцій, в складі якого і був в Сирії. Відомо, що в 2015 році його підрозділ базувалося на кордоні з Україною. Чи був цей «воїн» на Донбасі достеменно не відомо. Але в Сирії воно загинуло в бою від керованої ракети. Кажуть це сталося на півночі Хама. Російське міністерство оборони традиційно зберігає мовчання.


Насправді обставинних зашквару цього іхтамнєта нас цікавлять не дуже, але сам факт свідчіть про використання кремлем в Сирії не лише росгвардії камуфльованої під військову поліцію, а й спецпідрозділів безпосередньо на лінії зіткнення. Так само, як і новітніх російських розробок ВПК.

І ще чудова новина, в якій чудово все – російський морпіх Руслан Ільясов, який зарізав моряка ВМФ Алмаза Абуталієва на авіабазі Хмеймим буде усунений від служби на 22 місяці.

Сирія: The Wall Street Journal, посилаючись на американських чиновників: всі американські війська будуть виведені з Сирії до кінця квітня.

На тлі нових погроз кремля, щодо Ідлібу, танкові колони республіканської гвардії досягли міста Алеппо.

Сирійська армія продовжує кошмарити Ідліб. Обстріляні сільськогосподарські угіддя між селом Тальманс і Маар-Шмарин в Ідлібі, ракетами Кафр-Ніджі біля Джіср Аль-Шугур та міста Кафр-Зіта і Ель-Латамна на півночі Хама.


Бійці опозиції відповіли з артилерії по позиціях САА біля н.п. Мареда на півночі Хама.

Біля головного ринку міста Аль-Баб на півночі Алеппо спрацював саморобний вибуховий пристрій, що знаходився в автівці. Поранено трьох мирних жителів.

Підтримувана Туреччиною Вільна сирійська армія (Аль-Джейш аль-Ватані аль-Сурі (Сирійська національна армія)) зірвала спробу теракту в місті Джарабулус. Причетний до цього злочинець був заарештований в селі Аль-Тухар після отримання інформація про можливу атаку в регіоні. Як повідомляється, винний після допиту зізнався у підготовці теракту з двома спільниками. ВСА потім заарештувала ще цих двох осіб і знайшла саморобні вибухові пристрої і детонатори. Згідно оприлюднених даних, злочинці мали б отримати 2000$ від Yekîneyên Parastina Gel (Народний захист) після завершення теракту.

Група прихильників офіційного Дамаска в м. Ракка провела кілька акцій спалення саморобних прапорів США і Франції в районі Дарій на північному заході міста. Причиною для виступу стало невдоволення знаходженням іноземних військ в цьому районі.

За попередніми даними, акцію організували представники “Народного опору Ракка”. Це проурядове угруповання, яке в липні минулого року намагалося підірвати американських військових під час їх зустрічі з представниками Сирійських демократичних сил.

Ісламська держава: Враховуючи безнадійність подальшого опору, керівники залишків ІДІЛ намагаються досягти угоди з сирійською демократичною армією, вимагаючи безпечного проходу в обмін на звільнення іноземних заручників. Серед заручників як мінімум троє громадяни європейських країн.
Бойовики по-троху розбрідаються. Група ісламістів самостійно здалася в полон в районі міста Багуз Фукані. Серед ісламістів були 5 підлітків, 14-15 років.


Члени сімей ісламістів, особливо іноземні громадяни, намагаючись уникнути кримінального переслідування в своїх країнах також намагаються виїхати з району разом з численними дітьми. Для цього вони використовують курдів-контрабандистів.

Далі буде…

Близький Схід