fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 жовтня

Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 жовтня

Близький Схід

Туреччина: Рішення парламенту Туреччини про дозвіл турецьким військовим на проведення операцій в Сирії та Іраку на 1 рік, вступить в силу з 30 жовтня 2018 року.

Офіційна турецька агенція Anadolu оголосила, що про-турецьки сили перевели зброю та бронеавтомобілі до майбутньої “демілітаризованої зони”. Це розгортання є частиною моніторингової місії буферної зони за угодою для Туреччини та росії. “Фронт національного звільнення/FNL буде зберігати деякі свої сили в цьому районі, і турецька армія буде відправляти більше обладнання та солдатів на свої спостережні посади, бо режиму не може бути довіри на 100%. Це була умова опозиційного табору: замість виведення зброї Туреччина повинна зміцнити свою військову присутність на цих пунктах. Зі свого боку, російська сторона повинна надати конкретні докази виведення іранських ополченців та сил режиму”, – продовжує експерт.

Виведення техніки мало б статися до сьогодні, а виведення решти сил повстанці до 15 жовтня. Частина повстанців не підконтрольних Анкарі, в тому числі ХТШ деяке озброєння показово вивела, а деяке сховала та замаскувала на місці. Так що поки перший раунд за османами. Чекаємо кроків русні.

Іран: Спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані: «Ізраїль не стане робити серйозних кроків в Сирії, після того, як Дамаск отримав системи С-300». Насправді це лише самозаспокоєння яке демонструє бажання Ірану і надалі проводити свою політику в Сирії. Тому чекаємо на нові авіа-удари удари, після зустрічі Нетаньягу та рашафюрера. Яку останній максимально буде відтягувати.

Залісся: Дейр Ез-Зор: сьогодні вранці в Абу-Камаль прибула військова делегація раша армії, вони зустрілися з лідерами іранських і іракських повстанців, щоб розділити контроль над кордоном провінції. Лаври вагнерівців, як і нафта в цьому районі не дають русні спокою.

Сирія: Більше 80 000 сирійців у вигнанні в пустелі біля йорданського кордону живуть без найменших потреб для життя. Режим фактично взяв в облогу цих людей не дозволяючи гуманітарним організаціям доправляти цим людям допомогу та медикаменти і воду. Мета асада змусити біженців повернутися.

Терористична загроза на непідконтрольній асаду території не зменшується. Здійснений замах на Абу аль-Мунір, лідера НФВ в місті Саракеб, де непізнані бойовики заклали СВП в його машині, заподіявши незначні тілесні ушкодження. Нагадаю, що іділвіці як правило оголошують свої теракті.
В прикордонному з Туреччиною місті Даркуш на заході Ідлібу було виявлено тіло Абу Муджахида Шишані (чеченця), який був співробітником контррозвідки ХТШ та імовірно співпрацював з турецькою розвідкою. Ніхто відповідальність за вбивство на себе не взяв.
А в місті Ракка, під контролем Сирійських демократичних сил (СДС), вибухнув в центрі міста автомобіль під час перевезення зброї та боєприпасів. В результаті вибуху загинули двоє бійців внутрішніх сил безпеки “Асайіш”. І знов – на даний момент ніхто не взяв відповідальність за теракт.

Протести в місті Ас-Сувейда продовжуються.

Ізиди, які вимагають від влади виконання вимог терористів для звільнення 27 полонених, з яких 8 діти та вже 3-х страчено, погрожують захопити будівлю губернатора (не ясно чи то дім, чи то адміністрацію), але позавчора в хаті у місцевого губернатора шибки повибивали. Ізиди вийшли на протест після оприлюднення іламістами відео страти жінки-заручника. Місцеві ж араби в свою чергу оголосили сидячий страйк проти дій ізидів. І це все може тривати довго. Чергове загострення очікуємо в разі страти одного з заручників.

Ісламська держава: Бійці СДС за підтримки міжнародної коаліції наступають на позиції бойовиків ІД в районі населених пунктів Хаджин, Муза і Багуз Фукані. Незважаючи на удари авіації і артилерії коаліції, іділівці чинять запеклий опір і обороняють кожен будинок. Втрати обох сторін з кожним днем ростуть. Нещодавно ІД заявило про загибель узбецького бойовика, а СДС оголосили про смерть громадянина Франції.
Зі вчора, піщана буря накрила місто Дейр Ез-Зор і його околиці.

Скориставшись цими погодними умовами, ІД атакувало позиції СДС в Аль-Багузе і неподалік від Хаджину. Із-за відсутності авіаційної підтримки з боку коаліції бійці СДС були змушені відійти.

Ісламська держава опублікувало фотографії убитих в результаті невдалого нападу на їх позиції на плато Сафа солдатів урядових сил.

Ці фотографії стали першими за два місяці з провінції Дамаск – останній раз джихадісти публікували матеріали з цього району 25 липня.
Операція сил режиму проти ІД триває вже кілька місяців. Однак після захоплення джихадистами друзьских заручників в кінці липня просування істотно сповільнилося. Після того, як бойовики ІД були затиснуті на невеликій частині плато Сафа з важкопрохідним ландшафтом, використання ВПС і артилерії стало неможливим через близькість сирійських солдатів до позицій джихадистів.


Далі буде…

Близький Схід