fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 листопада

Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 листопада

Близький Схід

Туреччина: Турецька військова колона, що складається з 10 автотранспортних засобів, ввійшла в місто Аль-Латамінах у супроводі бійців Сирійської опозиції. Це місто завжди інтенсивно обстрілювалося асадитами. Побачимо як зміниться ситуація під турецьким прикриттям.
Про-турецькі сили ВСА (Вільної Сирійської армії), відкрили вогонь по позиціях курдських YPG в селі Хамран на північний схід від міста Манбидж.

Залісся: Власників в ПВК на росії хочуть притягнути до відповідальності. 18 листопада в москві пройде перший загальноросійський форум «ПВК. Загибель Армії. # НасТутНет », на якому буде прийнято звернення на адресу прокурора Міжнародного кримінального суду з проханням дати оцінку ситуації в РФ з ПВК. Закривати очі на велику кількість «жмурів» з Сирії та України вже не вдається. Більше того пішли проблеми з виплатами компенсацій сім’ям зашкварків.
«….є поранені й убиті, є могили тих, хто загинув … Є подвійні стандарти, коли керівники ПВК, як ми знаємо з преси, отримують державні нагороди», – заявив в інтерв’ю один з організаторів заходу, голова комітету загальноросійського офіцерських зборів Євген Шабаев, який розповів про те, чому ветерани-силовики обурені таким підходом.
За звичай, рашаЗМІ намагається зменшити значимість заходу та вказує на його маргінальність. Так, вбивцю гіркіна (який буде на збіговиську) можна звинувачувати в раша-зраді, але не в не обізнаності по питанню зашкварків.

Тим більше, що русня не бажає зупинятися на досягнутому. В Лівія пройшла зустріч між лівійським міністром оборони та бойовим бурятом шойгу. На цій зустрічі крім низькі вищих генералів рашки, по типу нгш, був помічений дехто – евген пригожин, який як відомо, опікується ПВК в Заліссі та по сумісництву працює кухаром ху@ла. Так, що вагнерівцям приготуватися, к пекельному потягу додаємо новий вагон –ЛІВІЯ.

Сирія: Спрацював саморобний вибуховий пристрій орієнтований на транспортний засіб Сирійських демократичних сил на дорозі в районі Аль-Хоус на сході міста Ракка. В результаті інциденту один з бійців СДС був убитий, інший поранений. Відповідальність за теракт взяла на себе ІД.

На території контрольованій СДС, в місті Хасака, однойменної провінції, готується випуск – 5000 нових бійців арабо-курдських СДС. В цьому місті на північному-сході Сирії, також знаходиться штаб-квартира СДС.

Сирійська арабська армія та їхні союзники (імовірно іранські найманці) провели нічний рейд на військову базу, що належить до угруповання Джайш аль-Ізза Вільної сирійської армії, біля селища Аль-Зілакійят на півночі Хами. Згідно з повідомленнями, 23 бійців Джейш аль-Ізза були вбиті та 15 отримали поранення під час нападу. З боку асадитів було вбито шість бойовиків та ще десять поранено. Хоча в САА повідомили, що в них без втрат.
Ця зухвала атака викликала хвилю обурення в рядах повстанців. Були оприлюднені заяви та заклики до помсти. Сама помста не казала довго чекати.
Військове керівництво Тахрір аль-Шам наказало підрозділам завдати у відповідь удар по силам режиму за напад на Джаїш аль-Іза. Спецпризначенні ХТШ «Червоні пов’язки», які пройшли навчання протягом тривалого часу, проникли в н.п. Аль-Тарабія на півночі Хама, де знаходився штаб асадитів. Під час бою, ліквідовані 18 військових САА, 4 з них були офіцерами, а також 7 російських офіцерів. Звісно русня все спростовує. Ну і а нам по цимбалах.

Також, ХТШ разом з іншими опозиційними батальйонами оголошують про знищення більш ніж 10 урядових солдатів під час нападу на позиції асадитів біля н.п. Нахсаба на півночі провінції Латакія. Та проведення операції по виявленню осередків ісламської держави в Ідлібі. В наслідок якої, заарештовано 12 підозрюваних у звя’зках з ісламістами.

А в провінція Хама повстанці обстріляли ракетами укріплення урядових військ в Масіяфі, Салхабі і в аеропорту міста Хама.

Надійшло цікаве фото з цвинтаря асадівських танків біля міста Хама. Воєнторгу запорєбрікових ще працювати та працювати.

Ісламська держава: Надійшли уточнення по звільненню заручників в пустелі Ас-Сувейда. Бойовики ісламської держави, які викрали місцевих жителів під час нападу на провінцію Ас-Сувейда, неодноразово змінювали місце утримання заручників. Вони перевозили полонених з місця на місце, щоб ускладнити їх виявлення.
Після того, як було встановлено місце, де тримають заручників, сирійські військові почали операцію зі звільнення. Під час бою в районі н.п. Хумейме ліквідовані вісім джихадистів, один захоплений живцем. Також знищено кілька пікапів бойовиків. Урядові сили, як вони заявили, втрат не понесли. В операції брали участь російські військові.
Однак, кілька заручників загинули в перестрілці. Серед них заручниця Марва Иссам Абаза і двоє дітей – брати Касі Джават Абу Амар і Раафат Наашат Абу Амар.

Спікер сил Коаліції наголосив, про успішне знищення спостережного посту ісламістів в місті Хаджин. Не зрозуміло як, але це місце прикривалося місцевими цивільними. Вони чи самі спостерігали за силами Коаліції чи просто знаходилися там. З тим, як казав спікер, знищення СП, зупинить балачки на тему «вбивства безневинних цивільних» коаліційними силами. Всього за минулі дні вбито не менше 20 бойовиків ІД.
Також, Хаджин зі свого боку обстріляли з РСЗВ асадити, чим ще більше ускладнили положення цивільних. Самі ісламісти стверджують, що за цей тиждень загинули близько 200 місцевих жителів, з яких лише за вчора 40, десятки поранених.

Знов ж таки, не відомо як, але в ісламістів вистачає сил проводити рейди по тилах СДС. Так, в результаті нападу ісламістів на нафтовий комплекс Сахжан – загинули та поранені десятки бійців СДС. Ісламісти зі зневагою ставляться до бійців СДС та не вважають їх за серйозного противника, без підтримки ВПС Коаліції. Тим більше, що в тиловій зоні несуть службу не найкращі з солдат, з очікуваним результатом.

Далі буде…

Близький Схід