fbpx
Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 лютого

Що там в Сирії – хроніка подій за 9-10 лютого

Близький Схід

Залісся: В мережу потрапили фотографії про вишкіл руснею з нібито ПВК «Вега» нібито найманців з бригади «аль Кудс», яка пов’язана з іранським КСІР. Імовірно, скрєпоносци намагаються завдати виду, що нібито між ними та іранцями все в ажурі. З тим, що маємо на 100% так це присутність спеціальних «іхтамнєтів» під виглядом чергової ПВК в Сирії. Фото надійшли з провінції Хама, де до речі 31 числа одвохсотився черговий свинопес.

Сирія: Сили асада продовжують цілеспрямовано руйнувати селища Ідлібу. Під обстріли потрапили міста Аль-Хвайн, Зарзур і Ум-Аль-Халакіл на сході Ідлібу. По місту аль Таманах прилетіло 40 ракет градів. Важка артилерія обстрілювала села Закаат, Заязін та міста Сукайкта і Кафр Зіта. В останньому, снаряд влучив в хату де мешкала родина – чоловік, жінка, двоє дітей. Всі загинули.


Повстанці відповіли з артилерії по позиціям асадитів в селі Асілах на півночі Хама.

ХТШ продовжують створювати свою інфраструктуру в Ідлібі та розбудовувати місцеві органи влади «Уряду порятунку». На посади в уряді пропонуються компромісні не теологічні та догматичні фігури опозиції. На голову уряду пропонують колишнього офіцера сирійської армії, який перейшов на бік народу та зараз воює в лавах угруповання Файлак аль Шам.
Але на тлі чергових перемов в Астанинському форматі, почалась хвиля «зради» – кинуть турки Ідліб напризволяще, чи ні. На зараз, 12 обсерваційний постів ЗС Туреччини є реальною перешкодою перед початком нової ескалації, яку так провокують асад/путен.
Як на мене, турки будуть тримати тиск з боку про-асадівських сил і надалі. По перше, бунтівна провінція межує з турецьким кордоном – отже очевидним є створення поясу безпеки, за зразком півночі Сирії та Африну. Поки такі розмови навіть не починалися. По друге, Туреччина навряд чи захоче отримати чергову хвилю сирійських біженців з Ідлібу, в який були вимушено переселені повстанці з родинами, що не пішли на домовленості з режимом. І по третє, турки розуміють, що в разі початку наступу САА під загрозою опиняться родини бійців про-турецьких сил, які зараз задіяні в підготовці операції проти курдських екстремістів. І вони з великою імовірністю кинуться захищати своїх близьких від асадитів, залишивши турків з курдами сам на сам.
А поки, ХТШ посилили заходи безпеки на КПП на в’їзді в провінцію.

Ініційовані та проплачені режимом акції на підтримку уряду та асада, тривають в місті Ракка. Після спалення прапорів країн міжнародної Коаліції мітингуючи почали носити фото асада та викрикувати відповідні гасла.

На гіфці солдат САА підривається на міні в районі міста Пальміра.

Ісламська держава: Головною сьогоднішньою новиною є початок останньої операції по знищенню залишків ІДІЛ на східному березі Євфрату. Дводобова пауза була вимушено взята Коаліцією для евакуації цивільних з зони бойових дій. За ці дні з під обстрілів вийшли майже 2000 людей.

Серед цивільних намагалися втекти і бойовики.


З вчора з вечора після потужного артилерійського обстрілу та авіаційних ударів,

СДС перейшли в масований наступ і вже на 19:00 захопили 41 позицію іділівців, знищивши укріплення.

Потім до ранку, бойовики намагались відновити свої позиції провівши проти Коаліційних сил три атаки з використанням смертників. Спроби були марні.
На ранок перегрупувавшись терористи вчинили спробу прорватися через міст на західний берег Євфрату через підконтрольне режиму місто Абу Камаль. Під прикриттям вогню мінометів іділівці намагаються вирватися з кільця в бік сирійської пустелі. Бої тривають.

Далі буде…

Близький Схід