fbpx
Які вітчизняні літаки планує придбати МВС. Список моделей та кількість

Які вітчизняні літаки планує придбати МВС. Список моделей та кількість

Авіація Ан-148/158/178 АН-32П Ан-72/74 ДСНС Закупівлі МВС НГУ Україна

Для потреб Державної служби з надзвичайних ситуації та Національної гвардії Міністерство внутрішніх справ України планує придбати літаки серії Ан-32(П), Ан-74 та новітні Ан-178.

Про це під час робочого візити на Харківський авіаційний завод повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Ця закупівля запланована в рамках спільної з Укроборонпромом програми яка буде реалізована впродовж п’яти років.

Орієнтовна вартість програми оцінюється у 450 млн доларів США

«Перші контракти на закупівлю двох літаків АН-74 ТК 200 ми плануємо підписати вже за два місяці і почати навесні фінансування цієї програми. Це поки що першочергова інформація, інші деталі та параметри програм я маю доповісти Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, який вважає, що ця програма є однією із ключових у підтримці вітчизняної промисловості. І ми зможемо спланувати завантаженість наших авіаційних підприємств, як у Харкові, так і у Києві», – зазначив Арсен Аваков, додавши

Він підкреслив, що на сьогодні у Національній гвардії України та Держслужби із надзвичайних ситуацій є суттєвий некомплект авіаційної техніки для виконання пошуково-рятувальних та десантних операцій, а також транспортування особового складу.

Загалом планується придбати:

• 1 літак Ан-32(П)
• 2 літаки Ан-74 ТК 200
• 10 літаків Ан-178

Що це за літаки та для чого вони призначені:

Ан-32(П)

Ан-32(П) – це український пожежний літак, розроблений на базі Ан-32, що призначений для гасіння пожеж на великих площах. Перший політ літака цього типу був виконаний у 1992 році.

Він оснащений 4 зовнішніми знімними баками об’ємом по 2000 л кожен. Скид вогнегасної рідини може здійснюватись з усіх баків одночасно або по черзі із заданим інтервалом.

Такі літаки не одноразово брали участь у ліквідації лісних пожеж як на території України, так і поза її межами надаючи технічну підтримку іноземним державам. Також вони застосовувались на гасінні пожеж в арсеналах Міністерства оборони України після початку російської агресії.

Літак цієї модифікації МВС планує отримати вже цього року.

Ан-74 ТК 200

Ан-74 ТК 200 – це вантажно-пасажирський  конвертований літак, що створений на базі Ан-74 та призначений для перевезення як пасажирів, так і вантажів в залежності від визначених завдань його експлуататора.

Літак дозволяє перевозити до 52 пасажирів або до 10 т вантажів. Переобладнання літака з вантажного в пасажирський і назад може здійснюватися в лінійному аеропорту силами екіпажу менш ніж за 2 години. Це єдиний у світі літак такого класу. Дальність польоту з 52 пасажирами становить 2750 км, з 10 т вантажу 950 км.

Транспортна кабіна має габарити, оптимізовані за розмірами основного потоку вантажів, що перевозяться, і дозволяє перевозити вантажі в контейнерах і пакетованих на жорстких піддонах, нестандартні (тюки, бочки тощо) вантажі, а також несамохідну і самохідну колісну техніку (автомобілі типу УАЗ, РАФ, «Джип-С47» АРО-240 та ін).

Національна Гвардія України вже експлуатує такі літаки для власних потреб у складі змішаної ескадрильї.

Два таких літаки заплановано отримати впродовж 2020-2021 років

Ан-178

Ан-178 — український близькомагістральний транспортний турбореактивний літак, розроблений ДП «Антонов» на базі пасажирського Ан-158 (Ан-148-200). Це середній транспортний літак вантажопідйомністю 15-18 тонн, (два стандартних морських контейнери).

Його швидкість становить 825 км/год, висота польоту — 12 км, дальність польоту — 5,5 тис. км. Літак може сідати і злітати з будь-яких аеродромів, у тому числі з ґрунтовим покриттям, що робить його придатним і для оборони. За приблизними оцінками фахівців, вартість літака, залежно від модифікації, складатиме від $ 25 — 40 млн.

Впродовж п’яти років до підрозділів МВС має надійти десять таких літаків.

За допомогою літаків Ан-32(П), Ан-74ТК-200 та Ан-178 у Міністерству внутрішніх справ сподіваються закрити дефіцит у літальних апаратах які необхідні для виконання пошуково-рятувальних та десантних операцій, а також транспортування особового складу.

Авіація Ан-148/158/178 АН-32П Ан-72/74 ДСНС Закупівлі МВС НГУ Україна