fbpx
Міжнародні новини у сфері безпеки та оборони (01.10.12 – 08.10.12)

Міжнародні новини у сфері безпеки та оборони (01.10.12 – 08.10.12)

1. ЗМІ підрахували загиблих в Афганістані американських військових

Число американських військових, що загинули  в Афганістані за 11 років наземної антитерористичної операції, досягло 2000 чоловік. Двохтисячним  загиблим став американський солдат, убитий 30 вересня зрадником з афганських сил безпеки на одному з блок-постів на сході країни. В результаті нападу загинув ще один контрактник – не американець, а також двоє афганських військовослужбовців. Ще двоє американців були вбиті напередодні під час нападу терористів на блокпост Національної армії Афганістану поблизу міста Сайедабад. У цій же сутичці було вбито і кілька афганських військових.
За статистикою незалежного фонду Brookings Institution, найбільша кількість смертей – 40 відсотків – стали наслідком використання терористами саморобних вибухових пристроїв. На другому місці в списку причин (близько 30 відсотків) – вогонь по своїм. Спостерігачі також відзначають, що втрати американських військ зросли після відправки в Афганістан контингенту з 33 тисяч військових Бараком Обамою в 2009 році. Ця група повинна була придушити збільшену активність терористів з руху “Талібан”.
За даними інших джерел, що ведуть підрахунок втрат США і країн коаліції в Іраку і Афганістані, на 30 вересня 2012 року в Афганістані загинули вже 2125 американських військових. Втрати британців складають 433 особи, та ще 633 загиблих були з інших країн. Пік втрат припав на 2010 рік.

 

2.  Польща витратить на покупку гелікоптерів 2,5 мільярда доларів

Уряд Польщі має намір збільшити обсяг закупівлі середніх багатоцільових гелікоптерів до 70 одиниць. Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Вартість покупки такої кількості машин оцінюється у вісім мільярдів злотих (2,5 мільярда доларів). Перші гелікоптери  військові розраховують отримати вже в 2014 році.
Польща оголосила тендер на поставку 26 багатоцільових гелікоптерів в березні 2012 року. На купівлю цих машин польське військове відомство планувало витратити 1,5 – 3 мільярда злотих (480-960 мільйонів доларів). Нові машини замінять застарілі транспортні гелікоптери  Ми-8 і Ми-17, а також морські багатоцільові Ми-14.
Рішення про збільшення закупівлі багатоцільових гелікоптерів Туск пояснив необхідністю збільшити гелікоптерний парк ПС Польщі.

В даний час три компанії пропонують Польщі свої гелікоптери – американська Sikorsky, італійська AgustaWestland і європейський консорціум Eurocopter. Вони пропонують польським військовим гелікоптери  S-70i  Black Hawk, AW.149  і  EC.725 відповідно.

3.      Транспортник Ил-476 вперше піднявся в повітря

В Ульяновську вперше піднявся в повітря новий військово-транспортний літак  Ил-476 (Ил-76МД-90А). Літак на 70 відсотків складається з нових компонентів, в порівнянні з попередніми версіями Ил-76. Він має нові  композитне крило, силову установку, адаптер аналогових і цифрових систем. Фактично – це нова машина. Планується, що цей літак буде мати велике цивільне призначення.
Ил-476 є глибокою модернізацією транспортника Ил-76МД. Завдяки новим двигунам ПС-90А-76 і посиленим крилам максимальна злітна маса літака становить 210 тонн. Вантажопідйомність транспортника збільшилася з 50 до 60 тонн.
Міноборони Росії має намір в рамках держпрограми озброєнь придбати понад 100 Ил-476. Як очікується, постачання перших літаків відомству почнеться в 2014-2015 році.

4. У Франції розбився винищувач, пілот загинув

У середу, 3 жовтня, на сході Франції зазнав аварії винищувач Міраж-2000, що виконував навчально-тренувальне завдання.

За даними командування французьких ПС, пілот, який керував літаком, загинув. Мер міста Фруадконш, в околицях якого стався інцидент, розповів, що пілот зробив усе можливе, щоб уникнути жертв на землі, і відвів літак, який падав, убік від житлових будинків.

За фактом події ведеться розслідування та порушено кримінальну справу.

 

 

5. Повноваження генсека НАТО продовжили ще на рік.

 

Країни-члени Північноатлантичного альянсу домовилися подовжити термін перебування Андерса Фога Расмуссена на посаді генерального секретаря НАТО на рік – до кінця липня 2014 року.

Це подовження означає, що Расмуссен піде зі своєї посади лише за декілька місяців до запланованого закінчення операції НАТО в Афганістані наприкінці 2014 року

Зазвичай, керівники НАТО призначаються на чотирирічний термін з можливістю продовження на рік. Рішення про продовження повноважень Расмуссена ухвалили посли країн НАТО на засіданні в середу, 3 жовтня.

 

6. Туреччина відповіла артилерійським вогнем на обстріл із Сирії

 

Ввечері  3 жовтня з території Сирії було випущено  декілька снарядів  в бік Туреччини, в результаті чого загинули п’ять осіб. Невдовзі турецька сторона відкрила у відповідь артилерійський вогонь, жертвами якого стали кілька сирійських військовослужбовців.  Обстріл вела сирійська урядова армія. Під нього потрапив повіт Акчакале в провінції Шанліурфа на південному сході країни.

НАТО і ООН вже вимагають від Сирії негайно припинити будь-які акти агресії проти Туреччини. Сирійська влада, в свою чергу, висловила співчуття сім’ям загиблих і почала розслідування інциденту.

У середині вересня в кілька будинків на території Туреччини вже влучали снаряди з території Сирії. Тоді поранення отримали три людини.

В цілому сирійський конфлікт триває з березня 2011 року. За даними ООН, його жертвами стали понад 20 тисяч людей.

Раніше турецький прем’єр Таїп Ердоган запропонував посилити політичний тиск на правлячий режим в Сирії, зазначивши, що Анкара не може проводити нейтральну політику.

 

 

7. Росія відновить неядерно-вибухові випробування на Новій Землі.

Росія відновить неядерно-вибухові випробування на полігоні в протоці Маточкин Шар на Новій Землі. Такі випробування необхідні для проведення оцінки боєздатності російської ядерної зброї, а також безпеки його тривалого зберігання. Ці перевірки не порушують Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань, підписаному Росією у вересні 1996 року.
Неядерно-вибухові випробування, або докритичні ядерні випробування, являють собою особливий підрив ядерних боєголовок з ізотопами плутонію і урану, але без виділення ядерної енергії. У ході подібних експериментів проводиться підрив хімічного вибухової речовини, який вибуховою хвилею обжимає зразки матеріалів, що діляться (з різним терміном зберігання) і фрагменти ядерних зарядів. Такі випробування дозволяють досліджувати фізичні процеси, що відбуваються в ядерних зарядах в момент вибуху.
Плюсом подібних випробувань є відсутність зараження навколишнього середовища і радіоактивних викидів. При цьому дослідники отримують можливість визначити залишковий ресурс зберігання ядерних боєголовок і підтвердити їх надійність. Полігон Маточкин Шар є найбільш зручним місцем для проведення таких випробувань – він має глибину 12 метрів, якірні стоянки і високі місцями обривисті берега. У США аналогічні випробування у рамках програми Pollux проводяться на ядерному полігоні в Неваді.
Ядерний полігон на Новій Землі, також відомий як “Об’єкт-700”, був створений в 1954 році. До його складу входять три основних структури для проведення наземних, підводних, підземних і повітряних ядерних випробувань: Чорна Губа, Маточкин Шар  і Д-II. Останнє випробування з ядерним енерговиділенням було проведено на Новоземельському полігоні в 1990 році. У загальній складності на полігоні було виконано 130 ядерних вибухів.

 

8. Індія озброїться ізраїльськими баражуюючими  боєприпасами

ПС Індії мають намір до кінця 2012 року прийняти на озброєння баражуюючі  боєприпаси ізраїльського виробництва. Мова йде про апарати Harop, які планується використовувати для ураження високопріоритетних цілей, таких як ракетні установки або радари. У складі ПС Harop стануть першими ударними безпілотними літальними апаратами.
Harop є безпілотником,що здатний виконувати тривалі польоти над заданою точкою місцевості і вести розвідку. Апарат оснащений бойовою частиною і при команді з пункту управління він перетворюється на високоточний боєприпас. Наведення Harop може здійснюватися або за сигналом радара, який необхідно знищити, або по електронно-оптичному каналу.
Міністерство оборони Індії уклало з ізраїльською держкомпанією IAI контракт на поставку апаратів Harop в 2010 році. Точна сума операції не розкривається. За різними оцінками, вона склала близько п’яти мільярдів рупій (96,5 мільйонів доларів). За даними ПС Індії, Harop можуть бути використані в бойових діях середньої і малої інтенсивності.
Довжина Harop складає 2,5 метра, а розмах крил – три метри. Дальність дії апарата становить до тисячі кілометрів, а тривалість перебування в повітрі 6 годин. Маса бойової частини баражуюючого боєприпасу становить 23 кілограми.

 

9. ВПС РФ отримали перші шість літаків Як-130.

Іркутський авіаційний завод 4 жовтня поставив Військово-повітряним силам (ВПС) РФ перші шість навчально-бойових літаків Як-130. Перша партія нових навчально-бойових літаків Як-130 здійснили  переліт з аеродрому Іркутського авіаційного заводу в Борисоглібськ  на аеродром навчального авіаційного центру ВПС. Перші шість літаків пройшли всі необхідні льотні випробування .

Планується, що до 2015 року “Іркут” поставить для ВПС РФ 55 літаків. Відповідний контракт Міноборони, і корпорація “Іркут” підписали в грудні 2011 року. Державна програма озброєнь на 2011-2020 роки передбачає закупівлю 65 таких машин.
Як-130 є основним компонентом навчально-тренувального комплексу, що включає інтегровану систему об’єктивного контролю, навчальні комп’ютерні класи, пілотажні і спеціалізовані тренажери. Літак дозволяє на найсучаснішому рівні навчати і підвищувати кваліфікацію льотчиків російських і зарубіжних бойових літаків покоління “4 +” і “5”.

 

10. США розмістять в Іспанії чотири військових кораблі в рамках створення ПРО

Уряд Іспанії в п’ятницю 5 жовтня  дозволив Сполученим Штатам направити на іспанську військово-морську базу Рота чотири військових корабля в рамках створюваної системи протиракетної оборони (ПРО) США в Європі. Крім того, іспанські власті дали дозвіл на розміщення на території Роти військовослужбовців США і членів їх сімей – всього 1,4 тисячі людей.
Раніше повідомлялося, що початок перекидання ракетних есмінців ВМС США, заплановано на 2014 фінансовий рік. Фінансовий рік у США починається 1 жовтня, а закінчується 30 вересня.
За даними американських ЗМІ, оснащені комплексами управління озброєнням Aegis есмінці КРО (кероване ракетне озброєння) Ross і Donald Cook, які в даний час базуються в Норфолку, прибудуть до Іспанії протягом 2014 фінансового року (2014-2015 роки). У свою чергу, перекидання з Норфолка есмінця Porter і корабля Carney, що базуються в даний час в Мейпорте (Mayport) запланована на 2015 фінансовий рік (2015-2016 роки).
Рішення про створення системи ПРО НАТО в Європі було прийнято в листопаді 2010 року на саміті організації в Лісабоні. В даний час також проводяться заходи по розширенню існуючої в НАТО програми захисту європейського театру воєнних дій (ТВД) від ракетного нападу, відомої як ALTBMD (Active Layered Theatre Ballistic Missile Defence).
Для організації ПРО НАТО в Європі передбачається об’єднати вже наявні національні компоненти систем ПРО країн-учасниць альянсу, а також використовувати елементи ПРО США, що розгортаються в Європі. В інтересах європейської системи ПРО НАТО передбачається задіяти радіолокаційну станцію (РЛС) в Туреччині, бази ракет-перехоплювачів SM-3 в Румунії і Польщі і кораблі ВМС США, що базуються в іспанському порту Рота.
Крім того, до складу системи європейської ПРО НАТО будуть включені мобільні РЛС системи раннього попередження про ракетний напад, розміщені на кораблях ВМС Нідерландів.
У жовтні 2011 року генсек НАТО заявив, що система ПРО альянсу досягне ступеня повної операційної готовності в 2018 році.

11. Турецька артилерія завдала нового удару по Сирії

 

Турецька артилерія 6 жовтня знову завдала удару по Сирії після чергового інциденту з падінням снаряда на свою територію. Випущений з боку Сирії снаряд упав поблизу села в південній провінції Хатай.
Удару у відповідь по сирійській території було завдано на підставі виданого в четвер 4 жовтня парламентом Туреччини мандата, який дозволяє армії Туреччини проводити транскордонні операції. Анкара також попередила Сирію, що залишає за собою право застосовувати силові заходи у випадку загрози національній безпеці, порушенні кордону або при наближенні авіації Сирії ближче 10 км до кордону.

 

 

12. Польща відмовилася купувати ізраїльські безпілотники.

Міністерство оборони Польщі відмовилося від покупки партії з восьми безпілотних літальних апаратів в ізраїльської компанії Aeronautics Defense Systems. Як повідомляється на сайті відомства, підрядник в черговий раз порушив умови контракту.
Як наголошується в прес-релізі військового відомства, в середині вересня ізраїльська компанія повинна була відправити партію безпілотників в Афганістан для проведення розвідки з повітря. Своє зобов’язання Aeronautics Defense Systems не виконала, незважаючи на те, що поставка апаратів була затримана вже на два роки. У результаті Польща вирішила розірвати контракт і повернути заплачені за БПЛА кошти. Крім того, Варшава може зажадати виплати неустойки за зрив контракту.
Про покупку восьми безпілотників середнього радіусу дії Польща домовилася з Ізраїлем на початку 2010 року. Передбачалося, що сума операції складе близько 32 мільйонів доларів. Чотири БПЛА планувалося відправити до Афганістану для посилення польського контингенту, а ще чотири – залишити у Польщі в навчальних цілях.
У 2007 році Польща купила у Aeronautics Defense Systems шість БПЛА Orbiter. У червні 2012 року повідомлялося про плани Варшави до 2018 року придбати до 205 безпілотників.