fbpx
Будівництво бази Військово-морських Сил України в Одесі

Будівництво бази Військово-морських Сил України в Одесі

Будівництво Військово-морська база ВМБ «Південь» ВМС України Одеса Флот

3 роки тому росіяни окупували Автономну Республіку Крим, окрім анексії цивільного сектору, вони відібрали і значну інфраструктуру та об’єкти Збройних Сил України загальною вартістю близько 11.5 млрд доларів США. Варто згадати, що тільки з корабельного складу Військово-морські Сили України втратили 70%. Також під контролем росіян зараз перебуває 6 баз ВМСУ що знаходились на території АР Крим:

  • Севастопольська військово-морська база
  • Південна військово-морська База(Донузлав)
  • Балаклава
  • Феодосія
  • Керч
  • Чорноморське

У зв’язку з цим для потреб Військово-морських Сил стала постала нагальною проблема відродження вітчизняного флоту.

Окрім будівництва нових кораблів та катерів у ВМС також розглядають купівлю необхідних плавзасобів у країн партнерів, зокрема мова йде про патрульні катери типу “Айленд” та мінно-тральний комплекс.

Що ж стосується інфраструктури, то на материковій частині України майже не було об’єктів для необхідних розміщення баз Військово-морських сил. Так деякі з них створюються майже з нуля на основі наявних там будов, як наприклад у Бердянську для Азовської військово-морської бази чи в Дачному для ППД батальйону морської піхоти.

Зі створенням в Одесі на базі Західної військово-морської бази ВМС України головного місця базування вітчизняного флоту виникла потреба у розбудові цілого комплексу для потреб Військово-морських Сил, який включатиме в себе окрім місця базування кораблів ще й:

  • Штаб Командування ВМС
  • Інститут ВМС
  • ліцей ВМС
  • їдальну, клуб та автомобільний парк
  • житлові побудови для проживання особового складу бази

На жаль за попереднього керівництва флоту питання розгортання бази саботувалось, результат чого стало втрати значної частини особового складу, що за складних умов були вимушені покидати лави флоту. Так наприклад особовий склад плавзасобів роками мешкав на кораблях, а перспективи отримати можливість проживання на суходолі не було за відсутністю необхідних для того приміщень в складі частин.

Зараз це питання вирішено і на протязі 2-х років має відбутися завершення будівництво комплексу Військово-морської бази, цього року на її будівництво та реконструкцію виділено 150 млн гривень.

Деякі з цих об’єктів будуть завершені вже цьогоріч, як наприклад службове житло для – на кінець цього року заплановане завершення реконструкції будівлі колишньої казарми на 80 квартирний будинок:


Та гуртожиток для розміщення військовослужбовців військової служби за контрактом, який буде зданий в експлуатацію вже у жовтні цього року.

Частина ж яка не стосується будівництв чи реконструкцій почала вирішуватись ще минулого року – так факультет Військово-морських Сил Національного університету “Одеська морська академія” минулоріч  був реорганізований в Інститут Військово-морських Сил.

В майбутньому планується створення тут наукового центру ВМС, власного полігону та встановлення тренажерів для відпрацювання курсантами роботи на кораблях.

Слідкуйте за нашими оновленнями.

Читайте також: До Одеси прибули кораблі з’єднання Постійної військово-морської протимінної групи НАТО

Будівництво Військово-морська база ВМБ «Південь» ВМС України Одеса Флот