fbpx
При штурмі позицій ІДІЛ в Мосулі застосовують снаряди з білим фосфором

При штурмі позицій ІДІЛ в Мосулі застосовують снаряди з білим фосфором

Близький Схід Ірак Світ США

Conflict Intelligence Team повідомляє, що вчора, 2 червня агенція AFP опублікувала світлину кореспондента Карім Сахіба, на яких видно застосування по району Мосула, який зараз контролює “Ісламська Держава” боєприпасів, схожих по дії з начиненим білим фосфором артилерійські снаряди М825А1, призначені для встановлення димових завіс.

В березні команда Bellingcat встановила, що на відео з Мосула, опублікованому проіділівським агентством “Амак”, вірогідно, присутні фрагменти фосфорного снаряду М825А1. На питання Bellingcat коаліція дала письмову відповідь, що “у відповідності з міжнародним гуманітарним правом боєприпаси, що містять в собі білий фосфор застосовуються виключно для маскування, погіршення видимості та позначення будь чого на місцевості, при цьому в повній мірі враховуються можливий побічний вплив на місцевих жителів і цивільні об’єкти.

В серпні 2016 року Пентагон опублікував фотознімок американських артилеристів в Іраку зі снарядами М825А1, що дозволяє зробити припущення, що білий фосфор в Мосулі застосовують саме США.

Раніше США вже застосовували такі снаряди в Іраку, як приклад – під час штурму Ель-Фалуджи в 2004 році.

Сам по собі білий фосфор не заборонений міжнародними конвенціями – на відміну від, наприклад касетних бомб. Проте його застосування регулюється “конвенцією про негуманну зброю”, забороняючою застосування білого фосфора чи інших запалюючих боєприпасів в місцях скупчення цивільного населення.

 

Переклад по матеріалам Conflict Intelligence Team

 

Близький Схід Ірак Світ США