fbpx
За даними ЦДАРК Україна заробила у 2008 на зброї 1,2 млрд $

За даними ЦДАРК Україна заробила у 2008 на зброї 1,2 млрд $

Бронетехніка Летальне озброєння Піхотне озброєння Україна

Експерти вважають дані Стокгольмського інституту дослідження миру (СІПРІ) про обсяги торгівлі українською зброєю в 2008 році заниженими. Про це повідомляє «ТСН». За даними СІПРІ, минулого року Україна заробила на торгівлі зброєю $ 233 млн і в загальному рейтингу зайняла 14 місце. Замість цього, як стверджує експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець, на зброї Київ наторгував майже $ 1,2 млрд. 

Згурець наголосив, що СІПРІ – всього лише одна з «систем оцінок експорту озброєнь», яка базується на аналізі відкритої інформації. «Жодна з неурядових організацій, які досліджують обсяги експорту озброєнь, не може точно оцінити обсяги продажів для кожної країни, тому що далеко не всі контракти підлягають розголошенню. Наприклад, за однією з попередніх оцінок СІПРІ, Ізраїль продав зброї на $ 2,3 млрд, але сам Ізраїль назвав суму $ 5,5 млрд », – пояснив фахівець. 

Він зазначив, що СІПРІ сильно занизила і обсяги українського експорту зброї. «Наш центр опублікував дані, що свідчать про те, що в 2008 році наша країна наторгувала на $ 1,2 млрд, і я можу назвати складові цієї суми. Одні тільки постачання озброєнь до Грузії перевищують показники, заявлені СІПРІ », – повідомив Згурець.

Нагадаємо, 2 липня генеральний директор державної компанії «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук заявив, що Україна виконувала і продовжує виконувати укладені раніше контракти з постачання озброєння до Грузії до тих пір, поки Рада безпеки ООН не прийме будь-яких заборонних рішень. Підтвердивши постачання до Грузії ЗРК «Оса», «Бук», систем «Кольгуга-М», вертольотів Мі-8, Мі-24, БМП, стрілецької зброї, глава компанії наголосив: «У нас все було абсолютно легально, на підставі заявок — дозволів, погоджених та отриманих від спецслужб ».

Бронетехніка Летальне озброєння Піхотне озброєння Україна