fbpx
НКАУ: Україна планує здійснити в 2010 р. 5 стартів ракет

НКАУ: Україна планує здійснити в 2010 р. 5 стартів ракет

У 2010 р. планується здійснити 5 стартів ракет-носіїв української розробки. Про це повідомив журналістам заступник генерального директора Національного космічного агентства Едуард Кузнєцов, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, в 2009 р. країна зайняла 9,5-10% світового ринку пускових послуг. “Цього року плануємо зберегти ці темпи, щоб утриматися на 4-5 позиції, хоча це і буде складно”, – сказав він.

У 2010 р. очікуються пуски ракет “Дніпро” і “Зеніт” за проектами “Космотрас” і “Наземний старт”. У квітні із стартового комплексу “Ясний” (РФ) повинен стартувати носій “Дніпро” з двома французькими супутниками.

На його думку, цього року не вдасться здійснити пуск ракети “Зеніт-3SL” за програмою “Морський старт”. “У них було одне замовлення на цей рік, але його перенесли на 2011 р.”, – сказав заступник гендиректора. В той же час він впевнений, що реалізація цього проекту продовжиться. Кількість стартів ракет-носіїв космічного призначення в 2009 р. в світі зросла в порівнянні з 2008 г на 9 – до 78. Україна розділяє з Китаєм четверте місце за кількістю пусків ракет в 2009 р. Носії української розробки стартували шість разів. Всі пуски завершилися успішно.