fbpx
Полк, оснащений “Тополь-М”, заступить на чергування в 2010 році

Полк, оснащений “Тополь-М”, заступить на чергування в 2010 році

Шостий полк, оснащений ракетним комплексом “Тополь-М” шахтного базування, стане на озброєння Таманськой дивізії РВСН і заступить на бойове чергування в 2010 році, повідомив в суботу в ефірі радіостанції “Ехо Москвы” командир Татищевського ракетного з’єднання РВСН Олександр Дерявко.

“Шостий полк, оснащений ракетним комплексом “Тополь-М”, повинен заступити на бойове чергування в 2010 році в новій подобі. Це завдання верховного головнокомандуючого, яке дивізія повинна виконати”, – сказав Дерявко.

Він нагадав, що переозброєння дивізії на “Тополь-М” почалося в 1994 році. Таманська дивізія складає 25% ядерного потенціалу ракетних військ Росії, відзначив Дерявко.

“Тополь-М” (індекс 15Ж65, код СНВ РС-12М2, по класифікації НАТО – SS-27 Sickle B1) – новітня російська міжконтинентальна балістична ракета, перша МБР, розроблена після розпаду СРСР. Протягом найближчого десятиліття “Тополь-М” може стати основою озброєння Ракетних військ стратегічного призначення.

Розміщення перших ракет в модифікованих шахтах, що використалися для ракет УР-100Н (15А30, РС-18, SS-19 Stiletto), почате в 1997 році. У грудні 1998 року в Таманській ракетній дивізії на бойове чергування заступив перший ракетний полк з МБР “Тополь-М” шахтного базування. Ще чотири полки з МБР “Тополь-М” шахтного базування заступили на бойове чергування в 1999, 2000, 2003 і 2005 роках. Всі ракети шахтного базування стоять на бойовому чергуванні в Таманській ракетній дивізії в селищі Світлий. Маршевий твердопаливний двигун ракети “Тополь-М” дозволяє їй набирати швидкість набагато швидше за попередній тип ракет, створених як у Росії так і у Радянському Союзі. Це значно затрудняє її перехоплення сучасними і перспективними системами ПРО на найуразливішій, початковій ділянці польоту. Декілька десятків допоміжних маневрових двигунів, прилади і механізми управління дозволяють бойовій частині здійснювати маневри на траєкторії, затрудняючи її перехоплення на фінальній ділянці польоту. До складу бойової частини також входять спеціальні засоби подолання системи ПРО противника.

У зв’язку з припиненням дії договору СНВ-2, що забороняв створення багатозарядних міжконтинентальних балістичних ракет, йде робота над оснащенням “Тополь-М” головними частинами індивідуального наведення, що розділяються. Дальність польоту ракети “Тополь-М” складає 11 тисяч кілометрів.

РИА Новости