fbpx
У Росії розглядають створення Арктичного флоту

У Росії розглядають створення Арктичного флоту

Арктика ВМФ Росії Криголами Росія Світ Сусіди Флот

У Росії розглядається питання створення нового об’єднання Військово-морського флоту – Арктичного флоту.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на ЗМІ Росії.

Основним завданням об’єднання повинно стати забезпечення безпеки Північного морського шляху та арктичного узбережжя в зоні відповідальності Північного і Тихоокеанського флотів.

Про це повідомило російському інформаційному агенству ТАСС джерело у військово-морській сфері Росії.

«Зараз розглядається питання створення нової структури – Арктичного флоту Росії. Це буде окреме об’єднання в складі ВМФ, основним завданням якого стане забезпечення безпеки Північного морського шляху та арктичного узбережжя в зоні відповідальності Північного і Тихоокеанського флотів», – сказав співрозмовник агентства.

Будівництво патрульного корабля льодового класу «Иван Папанин» проєкту 23550 «Арктика»

Він зазначив, що створення арктичного об’єднання ВМФ дозволить Північному і Тихоокеанському флоту зосередитися на вирішенні бойових завдань за призначенням.

«Передбачається, що інфраструктура для функціонування нового об’єднання буде виділятися зі складу Північного і Тихоокеанського флотів. Надалі воно буде поповнюватися кораблями та спеціальною технікою в арктичному виконанні», – уточнило джерело.

Від кого треба захищати?

На думку російського видання «Новая газета» створення такого флоту буде в інтересах торгових шляхів Китаю.

Враховуючи, що співучасником фінансування будівництва криголамного флоту для Північного морського шляху є Китай.

Розвиток Північного морського шляху йде паралельно з посиленням економічного, а тепер вже і військового протистояння Китаю з США. І основний потік промислових товарів на трасі Північного морського шляху буде китайським.

Xue Long - науково-дослідне судно льодового класу Китаю

«Чи не наші північні води, а китайські товарно-фінансові потоки потребують захисту», – підкреслюють у російському виданні.

Єдиним противником, в розрахунку на якого можна будувати глобальні системи типу SOSUS, є Військово-морський флот США. Сполучені Штати останні роки заявляють, що Північний морський шлях уздовж берегів Росії є спільною вільною та безкоштовною міжнародною комунікацією.

Арктика ВМФ Росії Криголами Росія Світ Сусіди Флот