fbpx
Долучайтесь до спорудження першого пам’ятника Армії УНР на Одещині!

Долучайтесь до спорудження першого пам’ятника Армії УНР на Одещині!

Визвольні змагання Героїка Одеса Одещина Пам'ять Україна УНР

У квітні 2018 року у м. Ананьїв Одеської області буде споруджено перший пам’ятник на честь Армії УНР – пам’ятний знак «Землякам – учасникам Першого Зимового походу Армії УНР». Відповідний дозвіл був наданий благодійному фонду «Героїка» (Facebook сторінка фонду) виконавчим комітетом Ананьївської міської ради 30 березня 2017 р.

Запропонований «Героїкою» проект пам’ятного знаку являтиме собою збільшену копію ордену Армії УНР Залізний Хрест «За Зимовий похід і бої», яким відзначали учасників Першого Зимового походу, що тривав під командуванням генерал-полковника Михайла Омеляновича-Павленка тилами білих та червоних військ в період з 06.12.1919 р. по 06.05.1920 р.  «Залізний Хрест» буде встановлено на постаменті з бутового каменю, що з чотирьох боків обрамлений гранітними дошками з іменами козаків та старшин Армії УНР (всього 52 особи) та написом-присвятою: «Землякам – учасникам Першого Зимового походу Армії УНР». На постаменті буде встановлена колона, на доричному капітелі якої буде розміщено збільшену копію ордену.

Поряд з пам’ятним знаком буде встановлено 8-метрову щоглу з державним прапором, буде передбачене вкопане освітлення та інформаційний стенд про історію Першого Зимового походу і долі ананьївців, які взяли у ньому участь.

Запроектований пам’ятний знак буде унікальним явищем, адже в радіусі 150 км від Ананьєва відсутні будь-які монументи на честь Перших Визвольних змагань.

Про роль м. Ананьїв та його жителів у визвольних змаганнях докладніше можна прочитати у статті у журналі “Тиждень” від 14 вересня 2017 р.

Усі пам’ятні знаки та об’єкти, які встановлює Героїка є виключно громадською ініціативою і гроші збираються через пожертви небайдужих жертводавців. Кошторис пам’ятника складає 130 тис. грн. Завдяки збірці коштів, станом на 28 лютого 2018 року вдалось зібрати 95 тис. грн.

Закликаємо долучитись до спорудження монументу! Треба зібрати ще 35 тис. грн. Тобто всього 100 осіб скинувшись по 350 грн. зможуть не словом, а справою долучитись до українізації Одещини.

ПриватБанк: 4149 4393 9261 8991, Цюпка Наталя Романівна

Альтернативні способи долучитись до спорудження пам’ятника:

Банківський рахунок:

Найменування юр. особи: Благодійна організація «Благодійний фонд «Героїка»

Код ЄДРПОУ: 38697076

Валюта рахунку: UAH

№ рахунку: 26005602566300

Назва банку: Публічне акціонерне товариство «УкрСиббанк»

МФО (код банку): 351005

Призначення платежу: Благодійний внесок

PayPal:

[email protected]

Визвольні змагання Героїка Одеса Одещина Пам'ять Україна УНР