fbpx
Громадськість вимагає від МЗС заборони “Россотруднічества” в Україні

Громадськість вимагає від МЗС заборони “Россотруднічества” в Україні

27 березня два десятки громадських організацій звернулись з офіційним листом до Міністерства закордонних справ України з вимогою заборонити на території України діяльність Російського центру культури та науки, більш відомого як “Россотруднічество” (та усіх його регіональних філій та представництв). У зверненні активісти наводять докази антиукраїнської діяльності “Россотруднічества”, приклади підтримки центром бойовиків ДНР/ЛНР та проросійських активістів, незаконності оренди приміщення у центрі Києва. 

Звернення підтримали Український мілітарний центр, Громадський сектор Євромайдану, Народний тил, Автомайдан, Молодіжний націоналістичний конгрес, С14, Національний корпус, ВО Свобода, Правий сектор, Вільні люди, Київська міська спілка ветеранів АТО, Сокіл, Моноліт, Спілка ветеранів війни з Росією, Карпатська січ, Національний альянс та Традиція та порядок.

Нижче наводимо текст звернення активістів до МЗС:

Ми, представники громадськості, вимагаємо заборонити діяльність Російського центру культури та науки, більш відомого як «Росспівробітництво». Заява також стосується усіх їх регіональних філій та представництв на території України. «Росспівробітництво» – антиукраїнський пропагандистський центр, який, прикриваючись культурними та освітніми заходами, залучає до своє діяльності сепаратиські організації, спонсорує їх, проводить антидержавну агентурну роботу.

У період своєї діяльності до початку війни на Сході у 2014 році «Росспівробітництво» активно співпрацювало та проводило спільні заходи з такими організаціями як «Верное казачество» та «Сопротивление», члени яких робили проросійські заходи, підтримували Антимайдан та зараз воюють на боці ворога за так звані «ДНР» та «ЛНР». Зокрема, лідер «Верного казачества» Олексій Селіванов зараз є одним з очільників поліції «ЛНР». А лідер «Сопротивления» Єгор Смородін був керівником особистої охорони спікера «Новоросії» Олега Царьова. Вищезазначені особи та більшість членів їх організацій знаходяться у розшуку за антиукраїнську діяльність та убивство українських громадян.

Особливо варто звернути увагу на загрозу від «Росспівробітництва» та пов’язаних з нею організацій відносно роботи з молоддю. Наочним прикладом є молодий активіст «Верного казачества» Олексій Савельєв, який у 2014 у шістнадцятирічному віці поїхав допомагати окупації Криму, а згодом воював на Сході на боці сепаратистів. Зараз переховується у Росії. Це не єдиний випадок подібних результатів вербування молоді з боку «Росспівробітництва» та його поплічників. Подібна ситуація спіткала 17-річного Микиту Берлізова, друга Савельєва.

Залучення та спонсорування сепартиських організацій з боку «Росспівробітництва» не припиняється досі. У вересні 2016 році у Сумській області СБУ провело обшук у квартирі організатора заходу «Юний розвідник», який був організований Російським центром культури та науки. Під час даної події дітям поширювали ворожу пропаганду та навчали військовій справі. Організатора було затримано, так як під час обшуку виявили сепаратистські листівки, «георгіївські стрічки» та проросійську символіку.

У березні 2016 році у Миколаєві «Росспівробітництво» організувало захід до «8 березня», на який були запрошені представники організацій «Молодая гвардія» та «ВНО «Русичь»», які у 2014 році активно пропагували ідеї «русской весны» та організовували акції на підтримку створення сепаратиських республік за аналогом «ЛНР» та «ДНР».

У 2017 році виник скандал щодо регулярних безкоштовних поїздок школярів та студентів до Росії за програмою «Здравствуй, Россия», де молодь пропагували навчатися у російських вищих навчальних закладах, пропагувати російську мову та культуру у своїх містах, закликали змінити своє ставлення до Росії як до агресора та переконували, що російської окупації немає.

Окрім причетності «Росспівробітництва» до ворожої діяльності є ряд інших юридичних порушень з боку цієї установи, що додатково ставить під сумнів законність перебування за адресою м.Київ, вул. Борисоглібська, 2.

А саме:
– Приховування своїх банківських рахунків від фіскальної служби України, що унеможливлює моніторинг надходжень коштів та їх виведення.
– При отриманні будівлі у користування «Росспівробітництво» знехтувало Законом України та отримало приміщення без наявності зареєстрованої юридичної особи. Орендодавцем будівлі є фіктивна фірма.
– За договором «Росспівробітництва» та державними органами установа отримувала лише перший поверх будівлі, але поза цим захопили ще всі інші, тобто всі п’ять.

Вимагаємо заборонити в Україні діяльність Російського центру культури та науки, що більш відомий як “Росспівробітництво”!