fbpx
Укроборонпром. Уряд не виправляє порушення Януковича

Укроборонпром. Уряд не виправляє порушення Януковича

Законодавство ОВТ ОПК Укроборонпром

 

Під час утворення Державного концерну «Укроборонпром» на законодавчому рівні було встановлено, що генеральний директор концерну призначається та звільняється з посади Президентом України. Але це є перевищенням  повноважень Президента та порушує Конституцію.

Проте досі, з моменту після Революції Гідності, ситуацію не виправлено. Необхідно терміново привести чинні нормативні акти Кабінету Міністрів України у відповідність до Конституції України.

 

Аналізуючи питання складових поняття управління об’єктами державної власності, одним з головних елементів управління ними є керівники державних господарських об’єднань і підприємств, та відповідно процедури їх призначення та звільнення.

Під час утворення Державного концерну «Укроборонпром», відповідно до пункту другого Указу Президента України від 28 грудня 2010 року N 1245/2010 «Про заходи щодо підвищення ефективності діяльності оборонно-промислового комплексу України»[1] було встановлено, що  генеральний директор державного господарського об’єднання “Укроборонпром” призначається на  посаду за  поданням  Прем’єр-міністра  України  та  звільняється з посади Президентом України. Таке положення в Указі є перевищенням повноважень Президента відповідно до Конституції.

При цьому, абзац другий пункту восьмого статті п’ятої Закону України від 16 червня 2011 р. № 3531-VI  «Про особливості управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі»[2] визначає, що порядок призначення та повноваження генерального директора Концерну визначаються Статутом Концерну. Відповідний порядок було закріплений постановою КМУ від 31 серпня 2011 р. № 993 «Деякі питання Державного концерну “Укроборонпром”» (СТАТУТ Державного концерну “Укроборонпром”)[3]  – відповідно до п.50 постанови генеральний директор Концерну призначається на посаду за поданням Прем’єр-міністра України і звільняється з посади Президентом України.

 

Закони України мають вищу юридичну силу над указами Президента; згідно  з   частиною  третьою  статті 113 Конституції України (254к/96-ВР)[4]  Кабінет  Міністрів  України  у  своїй  діяльності керується  Конституцією  та  законами  України,  а  також  указами Президента  України  та  постановами   Верховної   Ради   України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.

Проте, досі, починаючи з лютого 2014 року (з моменту після Революції Гідності та рішення Верховної Ради України про повернення до Конституції в редакції 2004 року), законодавство не приведене у відповідність до чинної Конституції України. Станом на сьогодні механізми управління Концерном розділені між повноваженнями Президента та Кабінету Міністрів: функції з управління концерном та контроль за його діяльністю здійснює Кабінет Міністрів України як уповноважений орган управління; але при цьому Президент призначає/звільняє гендиректора та більшість членів наглядової ради Концерну, що не відповідає Конституції та вносять дисбаланс в систему управління[5].

Відповідно до Конституції Президент України не має повноважень на призначення (звільнення) будь-якого керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки. Він також не має повноважень на встановлення особливого порядку призначення (звільнення) керівника ДК «Укроборонпром». Зазначені повноваження належать виключно Кабінетові Міністрів України.

Відповідно до статті 116 Конституції України повноваження щодо здійснення управління об’єктами державної власності покладено на Кабінет Міністрів України. Жодна стаття Конституції України не містить навіть непрямих положень, що б давали Президенту України здійснювати управління оборонно-промисловим комплексом, а також призначати (звільняти) керівників в ОПК, чи встановлювати свої порядки їх призначення (звільнення) зокрема.

Згідно із статтею 24 Закону України «Про Кабінет Міністрів України»[6] Уряду належать, серед інших повноважень стосовно управління об’єктами державної власності, також повноваження щодо призначення та звільнення з посад керівників державних господарських об’єднань, підприємств, установ та організацій.

Стаття 5 Закону України «Про управління об’єктами державної власності»[7] встановлює загальні норми стосовно повноважень Уряду на призначення керівників державних господарських об’єднань, стосовно яких він виконує функції з управління.

 

За таких обставин, існує необхідність привести норми діючих актів Кабінету Міністрів України у сфері управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі у відповідність до Конституції України та Законів України «Про управління об’єктами державної власності» та «Про Кабінет Міністрів України».

Фонд Вільна Україна розробив проект Постанови КМУ, прийняття якої матиме своїм результатом приведення постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 2011 р. № 993 у відповідність до Конституції України та інших законів України та сприятиме збалансуванню системи управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Проект постанови готовий до розгляду профільним Урядовим комітетом; ознайомитись з проектом ПКМУ можна за посиланнями:

https://www.slideshare.net/ViktorPlakhuta/180330-uop-gen-dir-appointmentcmu-decree-31-2011-993

https://issuu.com/viktorplakhuta/docs/180330_uop_gen_dir_appointment_cmu_

 

[1] http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1245/2010

[2] http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3531-17

[3] http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/993-2011-%D0%BF

[4] http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

[5] http://blog.liga.net/user/vplakhuta/article/29214.aspx

[6] http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/794-18

[7] http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/185-16

Законодавство ОВТ ОПК Укроборонпром