fbpx
У ГУР розкрили ціль кримської операції 2016 року

У ГУР розкрили ціль кримської операції 2016 року

Війна з Росією ГУР МО Крим Україна

Головне управління розвідки Міністерства оборони України розкрило ціль операції, яка була проведена в Криму у 2016 році.

Тоді диверсійна група під командуванням нинішнього начальника української розвідки Кирила Буданова завдала втрат спецпризначенням з Федеральної служби безпеки РФ «Вымпел» у тимчасово окупованому Криму.

За словами тодішнього начальника ГУР Валерія Кондратюка, у 2016 році група оперативників на чолі з Будановим провела одну з найбільш зухвалих операцій у вже захопленому росіянами Криму.

Він зазначив, що тоді розвідка отримала інформацію про перекидання у Джанкой військових гелікоптерів і вирішила їх знищити.

«Ми розуміли, що за допомогою цих гелікоптерів, які працюють на низьких висотах, противник може спробувати захопити дамбу Кримського каналу, відкривши доступ воді на півострів. Росіяни висадять там десант, і ми нічого не встигнемо зробити», – сказав Кондратюк.

Фото ілюстрація з відкритих джерел.

Під час тієї операції група Буданова зіткнулася з загоном ФСБ «Вымпел», але за кілька хвилин бою знищила ворога та вийшла з Криму без втрат.

У ГУР заявили, що росіяни вже понад десять разів намагалися вбити Буданова, проте безуспішно. На широкий загал відомо, що 2019 року під його машину російський найманець заклав вибухівку, але вона здетонувала передчасно.

Кримська операція

У листопаді 2018 року на телеканалі «Россия 24» вийшов сюжет, де стверджувалося, що офіцери української військової розвідки Максим Шаповал, Олександр Громов і Кирило Буданов причетні до спецоперації на території окупованого Криму в районі Армянська 7-8 серпня 2016-го року.

Максиим Михайлович Шаповал

А російське видання «Медіазона» за матеріалами російського суду написало таке: «Версія слідства свідчить, що п’ятеро українських диверсантів, розбившись на дві групи (з двох і трьох осіб), перетнули кордон по морю і висадилися в районі кримського села Рисове ⁠в ніч на 7 серпня 2016 року».

Вночі з 6-го на 7-е серпня начальник управління ФСБ Росії в Криму Віктор Палагін направив на захоплення українців свій спецназ – групу «Вымпел» на чолі з підполковником Романом Каменєвим.

Під час бою українські бійці ліквідували частину спецпризначенців з «Вымпел» та їхнього командира.

Пам’ятний знак Романа Каменєва з історією смерті

Потім з боєм, але без втрат українській групі вдалося вийти на материкову Україну.

Війна з Росією ГУР МО Крим Україна