fbpx
Де і коли народилося волонтерство і чому воно тісно пов’язане з війною?

Де і коли народилося волонтерство і чому воно тісно пов’язане з війною?

Слово «Волонтер» в нашій країні народилося і закріпилося дуже раптово. Просто прийшла біда і нам всім потрібно було їй зарадити. Та і в принципі коли люди об’єднувалися заради того, щоб допомогти не називали це волонтерством. Давайте розберемося звідки пішло поняття волонтер і як з цим живуть, скажімо, в Америці. Чому волонтерство тісно пов’язане з армію?

З латинського voluntarius, і в дослівному перекладі означає “добровільний, бажаючий”. В XVIII-XIX століттях волонтерами називалися люди, добровільно поступившие на військову службу.

В 20-х рр .. ХХ століття за ініціативою молодих людей, які хочуть допомогти у відновленні руїн Першої світової війни, в Європі виник міжнародний волонтерська рух.

В 1920 г. у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проект з участю німецької та французької молоді, в рамках якого волонери відновили зруйновані війною ферми в районах місць найжорстокіших боїв між німецькими та французькими військами. З тих пір волонтерство встигло набрати розмах і популярність всесвітнього масштабу.

Соратниками цього руху ідеї солідарності, безоплатності, рівності та відмови від насильства, дуже швидко стали популярними як серед молоді, так і людей різного віку. Поступово стали виникати і реалізовуватися все більше і більше волонтерських програм. Ідея рознеслась по всій планеті.

В 1960-х рр .. з’явилися десятки волонтерських програм з миротворчою метою – подружити Східну і Західну Європу. З 1980-х рр .. серед волонтерських програм отримали широке розповсюдження екологічних волонтерських проектів.

Принцип, за яким працюють волонтери, один: проект повинен бути соціально значимим, корисним людям.

В США пік волонтерського руху був у 30-х роках. ХХ століття, тоді в ньому брали участь близько 3 мільйонів молодих людей. Волонтерська організація Громадянський консерваційний корпус (ССС) був створений президентом Франкліном Рузвельтом для зниження рівня безробіття та виконання важливих робіт із збереження. Їх діяльність була підтримана близько 90% населення. Підчас війни работа ССС була зупинена. Наступний пік у волонтерському русі був в 1961 році, коли президент Кеннеді створив організацію “Служителі Мира”. Ця організація отримала підтримку більшості університетів. Такий успіх відбулася завдяки заявленню Кеннеді про те, щоб розглянути участь у “Служителях світу” як альтернативу службі в армії. Але пізніше він відмовився від цієї ідеї, т.к. вона виявилася занадто інноваційною.

В 70-ті рр.. президент Картер відновив ССС, але до руху приєдналося дуже мало людей. В 80-ті рр.. президент Рейган не підтримав відродження ССС і відбулося падіння волонтерського руху. В ті роки лише 8 тисяч молодих людей брали участь у русі. Починаючи з 1993 року, при президентові Клінтону, волонтерський рух досяг найбільшого розмаху. Одна з особливостей клінтоновської програми те, що він ініціював участь молоді в молодіжних службах як у їх навчанні у вищих навчальних закладах, так і після їх закінчення.

 

Всі фото в матеріалі використані з інтернету.