fbpx

Закон про нацбезпеку: ВПК та закупівля зброї – без змін?

Закупівлі Оборонна політика РНБО Укроборонпром

Більшість рекомендацій експертів коаліції ГО Реанімаційний Пакет Реформ не враховано. Найважливіші сфери – ВПК та  закупівля озброєнь – залишились без уваги!

Для чого потрібен новий Закон

Цей рамковий документ визначає основну архітектуру в секторі безпеки та оборони – чітко визначені ролі, обов’язки та повноваження всіх учасників сектору, систему стратегічного планування, прозорість та механізми демократичного цивільного контролю над збройними силами та службами безпеки та інш. Це і є ключові принципи, на яких ґрунтується ефективна організація системи оборони країн НАТО

Законопроект має закріпити реформи Стратегічного Оборонного Бюлетеню (СОБ): проект закону планувався з таким наповненням, начебто СОБ вже повністю виконано – щоб гарантувати імплементацію та незворотність оборонної реформи.

В розробленні проекту були задіяні РНБО, профільний комітет Парламенту, міжнародна консалтингова група та вітчизняні експерти. Міжнародні експерти були представлені наступними організаціями: Офіс зв’язку НАТО в Україні (NATO Liaison Office Ukraine), Консультативна місія Європейського Союзу (EUAM), офіс оборонного співробітництва США (United States Office of Defense Cooperation), та воєнні експерти від United States Defense Institution Building program.

Зареєстрований президентом законопроект суперечить практикам ЄС та НАТО

Законопроект розробляється вже четвертний рік: ще в травні 2015 р. президент затвердив Стратегію національної безпеки України: вона визначила прийняття нового ЗУ «Про національну безпеку України» щоб закріпити комплексне вдосконалення законодавства з питань нацбезпеки і оборони України.

19.06.2018 в черговий раз проект Закону розглядали депутати на засіданні профільного комітету ВРУ.

Але законопроект суперечить практикам ЄС та НАТО – саме про це йшлося в листі до Президента України та спікера Парламенту від Голови Представництва ЄС, посла США, Голови Представництва НАТО та Голови Консультативної місії ЄС в Україні. І ці зауваження досі значною мірою не виправлено!

Реформи ВПК, ДОЗ та СБУ проігноровано!

Поява Закону могла б створити можливість для реформ, яких на сьогодні в країні нема – це комплексна реформа ВПК, це реформування оборонних закупівель та зниження рівня секретності! Адже Україні необхідно реформувати Укроборонпром та реформувати систему держоборонзамовлення (ДОЗ).

Але з чинного тексту не зрозуміло, що дасть Закон для цих важливих сфер:

1. Чи буде знижено рівень секретності для закупівлі озброєнь, та створено прозорий рівний доступ для всіх постачальників?

Необхідно визначити в прикінцевих та перехідних положеннях зобов’язання Уряду у шестимісячний термін з дати набуття чинності цього закону розробити та внести до ВР зміни до ЗУ «Про державну таємницю» в частині зниження рівня секретності в секторі безпеки та оборони, зокрема в оборонних закупівлях відповідно до стандартів  НАТО;

2. Чи будуть скасовані антиконституційні повноваження президентської вертикалі у ВПК та держоборонзамовленні?

Необхідно привести повноваження усіх органів державної влади у сфері національної безпеки і оборони у відповідність до положень Конституції України;

3. Чи буде створений центральний орган виконавчої влади що забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику? Необхідно визначити в прикінцевих та перехідних положеннях зобов’язання Уряду у тримісячний термін з дати набуття чинності закону створити ЦОВВ;

3.1. Чи буде цей орган влади визначеним як ГОЛОВНИЙ у системі центральних органів виконавчої влади, який визначає політику в ВПК? В проекті Закону він визначений як один з органів, а це призводить до змішання ролей та розмивання відповідальності в системі органів виконавчої влади;

3.2. Чи буде закріплений обсяг фінансування на забезпечення розвитку ВПК не менше 0,5 відсотка ВВП? Це визначено в Концепції розвиту сектору безпеки та оборони;

3.3. Чи будуть внесені єдині поняття щодо промисловості на потреби безпеки та оборони? В Україні досі в якості синонімів використовується низка термінів – “військово-промисловий” або “оборонно-промисловий” комплекс та “оборонна”, “військова” чи “воєнна” промисловість. При цьому зараз в тексті законопроекту вживаються  різні терміни, та не зрозуміло критерії їх застосування.

4. Чи будуть Міністр оборони України та його заступники призначені на посади дійсно з числа цивільних осіб? В проекті Закону не вказано, щоб вони протягом п’яти років до моменту їх призначення не обіймали посад військовослужбовців і працівників правоохоронних органів, що підлягають заміщенню особами вищого офіцерського (начальницького) складу;

5. Також залишається під питанням – чи дійсно буде реформовано СБУ та позбавлено цю службу невластивих повноважень. Адже відповідно до тексту законопроекту всі реальні зміни по СБУ відкладено мінімум на півроку.

Всі положення щодо цих питань мають бути відображені в тексті законопроекту та чітко прописані.

Кому потрібен новий закон?

З 2015 р йде відлік часу для створення законопроекту. Його планується винесено на голосування Верховної Ради в четвер 21 червня 2018. Важливо, щоб у законопроекті були враховані рекомендації, на яких наполягають українські та міжнародні експерти.

Очевидно, що первісні  цілі були явно занадто амбіційними: теперішній текст являє собою нав’язаний представниками влади  «компроміс».

АЛЕ, найважливіші сфери безпеки та оборони  – ВПК, закупівлі озброєнь та СБУ – залишаються без уваги.

 

 

 

Закупівлі Оборонна політика РНБО Укроборонпром