Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Сер січня 29, 2014 7:48 pm

Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Збиральництво передувало усім іншим заняттям наших далеких пращурів. Коли ще людина не володіла жодними звичками виготовлення знарядь праці для здобування їжі, вона знаходила її готовою у природі: збирала ягоди, трави, горіхи, гриби та інші дари лісів і степів. Так і зараз збиральництво може допомогти як солдату, підтримувати боєздатність за умов тривалої партизанщини, так і цивільним, що заблукали у лісі.

Тож тут може бути розміщена інформація:
- посилання на ресурси Інтернет з матеріалами по виживанню в різних кліматичних умовах і географічних
широтах.
Згодом я збагнув, що певна частина наших сучасників опинившись в екстримальних умовах, за тривалої
нестачі харчів і води, може просто не пережити такого роду ізоляцію. А скуштувавши дарів
природи - отримають, в кращому разі, дизбактеріоз і зневоднення.
Висновок: потрібна інформація по властивостям їстівних рослин України, які придатні до вживання в
сирому вигляді, у форматі:
1. фото (кольорове: з віддалі і зблизька);
2. назва;
3. місце, де рослина полюбляє рости (поширення за географічними та ландшафтними особливостями);
4. яка частина придатна для споживання, пора року;
5. корисні речовини, що містить рослина та їх дія на організм.
- як та де знайти воду;
...
Востаннє редагувалось Сер січня 29, 2014 10:50 pm користувачем damianbt88, всього редагувалось 2 разів.
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Сер січня 29, 2014 7:57 pm

Почнемо з базової інформації...
Міхайлов Л.А. Способи автономного виживання людини в природі. Підручник для ВНЗ 2008р 272 стр.
http://www.ukr.docdat.com/text/12913/index-1.html

Для тих, кому не подобається як працює "google translate" - посилання на оригінал та ін. матеріали по темі (з можливістю завантаження на ПК).
http://nashaucheba.ru/v12913/

Волович В.Г. С природой один на один. Человек в условиях автономного существования
http://nashaucheba.ru/v8236/

Выживание в различных природных условиях ГРУ
http://nashaucheba.ru/v1657/

Волович Г.В. Жизнеобеспечение экипажей летательных аппаратов после вынужденного приземления или приводнения
http://nashaucheba.ru/v8237/

Кудряшов Б.Г. Энциклопедия выживания. Один на один с природой
http://nashaucheba.ru/v2426/

Крылов А. Система боевого выживания
http://nashaucheba.ru/v48990/

Баленко C. Учебник выживания спецназа ГРУ. Опыт элитных подразделений
http://nashaucheba.ru/v4029/

Баленко С.В. Школа выживания (из опыта войск спецназначения). Часть 1
http://nashaucheba.ru/v8452/
Баленко С.В. Школа выживания (из опыта войск спецназначения). Часть 2
http://nashaucheba.ru/v8451/
та ін.
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
guliaypole
Повідомлень: 9647
З нами з: Суб грудня 10, 2011 12:04 pm
Звідки: Луганськ-Хмельницький-Сектор М

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення guliaypole » Сер січня 29, 2014 10:08 pm

damianbt88 писав:Почнемо з базової інформації...
Міхайлов Л.А. Способи автономного виживання людини в природі. Підручник для ВНЗ 2008р 272 стр.
http://www.ukr.docdat.com/text/12913/index-1.html

Для тих, кому не подобається як працює "google translate" - посилання на оригінал та ін. матеріали по темі (з можливістю завантаження на ПК).
http://nashaucheba.ru/v12913/

Волович В.Г. С природой один на один. Человек в условиях автономного существования
http://nashaucheba.ru/v8236/

Выживание в различных природных условиях ГРУ
http://nashaucheba.ru/v1657/

Волович Г.В. Жизнеобеспечение экипажей летательных аппаратов после вынужденного приземления или приводнения
http://nashaucheba.ru/v8237/

Кудряшов Б.Г. Энциклопедия выживания. Один на один с природой
http://nashaucheba.ru/v2426/

Крылов А. Система боевого выживания
http://nashaucheba.ru/v48990/

Баленко C. Учебник выживания спецназа ГРУ. Опыт элитных подразделений
http://nashaucheba.ru/v4029/

Баленко С.В. Школа выживания (из опыта войск спецназначения). Часть 1
http://nashaucheba.ru/v8452/
Баленко С.В. Школа выживания (из опыта войск спецназначения). Часть 2
http://nashaucheba.ru/v8451/
та ін.
сенк!
для партизанської війни проти москалів - згодиться ;)
Ми ховаєм в кишені тютюн про запас, Номери телефонів, ключі, амулети
І крізь сльози не бачимо власних облич, І крізь сміх не уміємо просто радіти...

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Сер січня 29, 2014 10:46 pm

Інтерв'ю з головою МГО "Пластовий курінь імені Семена Височана", депутатом Надвірнянської районної ради Віталієм Котляровим, Григорієм Гахом (лікар-фітотерапевт), Борисом Скачко (лікар-фітотерапевт).

Полювання на... слимаків

— Якщо людину залишити на якийсь час без грошей, чи зможе вона вижити, використовуючи лише природні ресурси?

— Свого часу я пройшов таку науку виживання, — ділиться досвідом Віталій Котляров, голова пластового куреня імені Семена Височана. — Нас залишали у лісі із зав'язаними очима, давали лише ніж, три сірники, шматок клейонки та компас.

— А як харчувались? Що заміняло вам м'ясо?

— Ось тут якраз варіантів безліч. Ось, до прикладу, мурашині яйця — смачні та поживні. Для цього лише треба знайти мурашник та розворушити. Мурахи складають яйця в окрему “кімнату”, а тому навіть не треба їх визбирувати — вони лежать купками. Можна вибирати їх руками, а можна і ложкою. Досить швидко назбируєш їх цілу банку.

Їстівний і дощовий черв'як — треба лише його добре промити та пропустити крізь пальці, аби вийшла вся земля. Його можна трохи проварити, але тоді він буде не дуже смачним. Найкраще — добре посолити та з'їсти.

Можна харчуватися і личинками короїдів, яких дуже багато під корою смерек. Для цього кору здирають та просто беруть личинок і відразу їдять. Це ж повноцінний білок... Якщо вже заговорили про кору, то є такий секрет народів Півночі — з берези знімають кору, а під нею є шар м'якоті, яку треба зварити та їсти.

— А якщо хочеться поласувати якимось делікатесом?

— Можу порадити справжні шедеври смаку, даровані природою, причому абсолютно безплатні. Чудовою їжею є слимак (його ще називають садовим чи виноградним). Це відомий нам усім равлик із закрученою спіраллю “хаткою”. Він повсюди живе у садах, на листі дерев та кущів, на узліссях (але не в глибині лісу), можна навіть збирати їх у парках. Причому “сезон слимаків” триває з ранньої весни до перших приморозків.

І їх досить просто приготувати. Два відра слимаків треба залити водою, а коли повилазять, відділити ніжки від мушлі. Вимочити в оцті протягом двох годин та на помірному вогні підсмажити на олії, додати перець, сіль. Вийде делікатес — пальчики оближеш. На смак така страва нагадуватиме печінку тріски.

Або ще один рецепт, складніший — з... гадюки. У змії треба відрізати голову, зняти з неї шкіру, порізати на шматочки та покласти у розсіл з оцтом та сіллю. Так нехай постоїть ніч, а наступного дня вийде чудова закуска. На смак як оселедець, проте без кісток. Щодо отрути, то у м'ясо вона не потрапить. Отрута міститься у слинних залозах, а нема голови — нема й отрути.

— А що порадите на гарнір?

— Корінці трав. Вибрати їх просто. Якщо солодкі — значить, цілком придатні до споживання. Гіркі краще не їсти — вони можуть містити отруту. Ближче до осені не забувайте про лісовий горіх (ліщину), придатні до споживання і букові горіхи. Можна наїстися і жолудями. Молоді жолуді їдять сирими, а пізні — смажать на вогні чи перемелюють на борошно.

І, звісно, чудова їжа — гриби. Сирими можна вживати сироїжки, грузді, лисички, рижики, білий гриб. Або насилити його на патичок та підсмажити на вогні. Тобто, маючи певні знання, цілком можливо прожити і без магазинів...

— Кажуть, і жаби їстівні?..

— Йдеться про буру (трав'яну) жабу, яка живе у болотах. Але її м'ясо смачне лише навесні — влітку жаб'ятина гірчитиме, — долучається Богдан Праннічук, голова Закарпатського центру розвитку сільського туризму. — До речі, в України жаб'яче м'ясо не є чимось геть екзотичним. Є цілі села, що “спеціалізуються” на приготуванні жаб'ячого м'яса.

Я сам люблю ласувати жаб'ячими лапками та пригощати інших. М'ясо на смак як куряче, але набагато ніжніше.

— Жаб'яче м'ясо дієтичне, — додає Микита Бабиченко, керівник центру традиційної китайської медицини.

— Воно майже не має жиру, проте досить поживне (містить 16,4 відсотка білка, кальцій, залізо, фосфор, магній, фолієву кислоту, вітаміни групи В тощо). У багатьох східних країнах це м'ясо входить до звичайного щоденного меню.

— А якщо душа прагне ще й салату?

Григорій Гах, лікар-фітотерапевт:

— У давніх трактатах про здоров'я сказано: що більше дикорослої зелені вживає людина, то вона здоровіша. Чому? Дикорослі рослини не зазнали на собі впливу селекції, а отже, несуть природну силу та енергію.

Борис Скачко, лікар-фітотерапевт:

— Тепер просто буяє кульбаба. Її листя має гіркуватий смак, але це чудовий додаток до раціону. Треба промити листя, розжувати та проковтнути перед основним споживанням їжі.

Або кропива — це ж незамінна їстівна рослина. Краще брати верхні листочки, вони ніжніші, адже у темно-зелених дуже міцні волокна, які подразнюватимуть кишково-шлунковий тракт. Її не можна (і неможливо) їсти сирою, до того ж вона накопичує нітрати, тому обов'язково її обробляють термічно. У ній містяться бактерії, які допомагають перетворенню нітратів у нітрити, але вони гинуть після 20-хвилинної термічної обробки. Проте вітамін К, який сприяє кровотворній дії, поліпшує роботу печінки, посилює метаболізм, термообробки не боїться. Як і вітаміни групи В, потрібні для нервової системи, роботи мозку тощо.

Дуже добрий додаток до раціону — молодий подорожник. Це найпотужніший сорбент серед рослин. Він виводить з організму шлаки, токсини, важкі метали тощо. Листя подорожника миють, подрібнюють та перемішуюють з медом чи цукром, вживають перед їдою по столовій ложці. До речі, така суміш дуже подобається дітям, а тому неодмінно давайте її їм — крім іншого, подорожник має м'який глистогінний ефект.

Лобода відома як трава, яка врятувала багатьох від голодної смерті під час голодомору та війни. Вона має специфічний смак, проте цілком їстівна. До того ж добре зміцнює організм, насичуючи вітамінами та мікроелементами.

— А яка користь від бур'янів?

Г. Гах:

— Дуже багато корисних рослин безжально виполюють на городах. Наприклад, яглицю з роду зонтичних. Це поширений городній бур'ян, який виростає у високу траву з білими квітами у вигляді парасольок. А тепер, коли яглиця щойно з'явилася, зривайте та вживайте. Молоде листя має легкий морквяний смак, від якого може трохи дерти у горлі. Відомо, що завдяки цій рослині вижив Серафим Саровський, пророк, який багато років жив самітником у лісі.

У кого низький гемоглобін, раджу вживати медунку. Вона має листя двох типів: з квіткою (синьою чи бузковою) та окреме, серцеподібної форми. Його треба ошпарити окропом та додавати до страв. Листя не має смаку, проте дуже корисне. А деревій (виглядає, ніби пасма листя на гілці) корисний для печінки.

І чай — без чаю

— З їжею більш-менш зрозуміло. А чи можна економити на чаї, готуючи, скажімо, відвари трав?

Б. Скачко:

— Багато хто використовує для цього гілочки малини, смородини, яблуні, груші. Але я б не радив це робити. Річ у тому, що вони містять глікозид флоредзин, який вимиває з організму глюкозу. Часте вживання чаю з гілочок може призвести до розвитку діабету. А, наприклад, у гілочках малини чи верби міститься саліцилова кислота, яка блокує нирки. Тому найкраще використовувати листя — смородини, м'яти, меліси.

В. Котляров:

— Дуже гарний чай виходить з бруньок сосни. А якщо до них додати квіти кульбаби, то до такого чаю не потрібний буде цукор — кульбаба надасть йому медового присмаку. До речі, можна заварювати чаї з квітів плодових дерев або ж варити з них киселі. Та навіть просто їсти сирими...

Марина МОРОЗ, фото Reuters

„Експрес” № 53 (5737) 19 — 26 травня 2011 року
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Чет січня 30, 2014 12:15 am

guliaypole писав:для партизанської війни проти москалів - згодиться ;)
ну з москалями ми, як мінімум, ще років 20 будем жити відносно спокійно, доки в нас не з'явиться реальна можливість вступу до єс
(якщо я нічого не плутаю, одна з умов якого - відсутність іноземних військових баз на території кандидата)

ще 1 корисна сторінка по темі:
http://extreme-survival.com/index.php?lang=ua
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
guliaypole
Повідомлень: 9647
З нами з: Суб грудня 10, 2011 12:04 pm
Звідки: Луганськ-Хмельницький-Сектор М

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення guliaypole » Чет січня 30, 2014 1:55 am

damianbt88 писав:
guliaypole писав:для партизанської війни проти москалів - згодиться ;)
ну з москалями ми, як мінімум, ще років 20 будем жити відносно спокійно, доки в нас не з'явиться реальна можливість вступу до єс
(якщо я нічого не плутаю, одна з умов якого - відсутність іноземних військових баз на території кандидата)

ще 1 корисна сторінка по темі:
http://extreme-survival.com/index.php?lang=ua
навряд. я б як раз сказав, що якщо протягом 10 років нічого не станеться - то про них можна буде забути.
і троха плутаєте, нема такої вимоги.
а матеріали у вас добрі. навіть не на випадок виживання
Ми ховаєм в кишені тютюн про запас, Номери телефонів, ключі, амулети
І крізь сльози не бачимо власних облич, І крізь сміх не уміємо просто радіти...

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Чет січня 30, 2014 6:10 pm

guliaypole писав:і троха плутаєте, нема такої вимоги.
дійсно - гарна новина.
guliaypole писав:навряд. я б як раз сказав, що якщо протягом 10 років нічого не станеться - то про них можна буде забути.
бачив декілька тем про чф, крим і т.д із задоволенням почитаю (не хочеться забагато offtopic). ;)
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Чет січня 30, 2014 7:16 pm

Брусниця

Ця невелика ягода привабливого червоного кольору, що росте в північних широтах. В Україні поширена на Поліссі і в Карпатах, де росте на полонинах, доходячи місцями до гірських вершин. Часом утворює суцільні зарості на площі у кілька гектарів. Заготівля можлива у Волинській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій і Закарпатській областях, на півночі Київської та Сумської областей. Ягоди вживають свіжими і переробленими.
Високі харчові й смакові властивості брусниці зумовлені наявністю у них цукрів (до 7%), органічних кислот: лимонної, яблучної, молочної, янтарної, бензойної, саліцилової (загальний вміст 2,5%). Завдяки наявності бензойної кислоти ягоди брусниці тривалий час зберігаються.
Крім того, ягоди містять пектинові й дубильні речовини (0,32%), глікозиди арбутин і вакцинін, провітамін А, вітамін С (7-23 мг%). Насіння брусниці містить 32% жирної, швидковисихаючої олії.
застосовують ягоди і всю рослину, зібрану в період цвітіння при ревматизмі, простуді, кашлі, захворюванні печінки, нирок, сечового міхура, при маткових кровотечах, туберкульозі легень, гіпертонії. Сік ягід вживають при запальних процесах і проносах.
Ягоди збирають з середини серпня до перших заморозків і зберігають під наметом, на полицях, розстилаючи їх шаром товщиною до 25 см.
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » П'ят січня 31, 2014 10:01 am

Чорниця.

Чорниця, або борівка, у Карпатах — афина, яфина, — чагарникова рослина з родини бруслинних, кущик до 0,5 м висоти з синьочорними їстівними ягодами; росте по лісах, утворюючи живе надґрунтове вкриття. Цвіте у травні — червні. Плід — куляста чорна ягода, достигає у червні - липні.
Чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах.

Плоди чорниці звичайної містять вуглеводи (глюкозу, сахарозу, фруктозу, пектини), органічні кислоти (лимонну, молочну, яблучну, янтарну, щавелеву), вітаміни (А, В, С, РР), флавоноїди (гіперин, кверцетин, астрагалін), антоціани (дельфінідин, мальвідин, ідаїн, міртилін), феноли, мінеральні речовини макро- та мікроелементи (залізо, манган, селен, кобальт, мідь, золото, срібло, цинк). Плоди чорниці містять багато дубильних речовин, рутину.

Застосовують при проносах, кровотечах, анемії, гастриті, гепатиті, набряках, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, ревматизмі, псоріазі, цукровому діабеті, лейкозі, ангіні, бронхіті, циститі, уретриті, шлункових і кишкових коліках, захворюваннях ока (кератит, іридоцикліт).
У зв'язку з тим, що чорниця містить багато заліза, її доцільно призначати при анемії. Залізо чорниці краще засвоюється порівняно з лікарськими препаратами, оскільки в ягодах рослини його супутниками є аскорбінова кислота та інші корисні для організму сполуки. Вживання ягід чорниці покращує кровообіг у сітчатці ока, загострює нічний зір.
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » П'ят січня 31, 2014 11:04 am

Гриби.

Гриби містять у собі дуже багато вітамінів, набагато більше, ніж у багатьох фруктах і овочах. Це найпотужніший запас білка (особливо в сухих грибах), якого в цьому продукті в 2 рази більше, ніж у яйцях, і в 3 рази більше, ніж у м'ясі. Фосфору і кальцію в них майже стільки ж, скільки в рибі. От правда використовувати лікувальні властивості грибів після варіння, жаркі не вийде, тому що вони втрачають при цьому свої властивості. А виходить, самі корисні - гриби, мариновані в сирому виді, або сушені. Як правило в будь-якому сушеному грибі до тридцяти відсотків білків, також у грибах утримується клітковина й вуглеводи, амінокислоти й жироподібні речовини. Недарма у давнину їх називали м'ясом бідняків.
Свіжі гриби потрібно використовувати або переробляти відразу ж – інакше вони зіпсуються, застерігає дієтолог. Вже через 4 години починається розпад тканин гриба - розкладаються білки. Якщо гриби довго зберігати необробленими, вони стають живильним середовищем для мікробів. Не всі з них гинуть при кип’ятінні чи варінні.
Основний сезон збору грибів починається з кінця травня і закінчується в кінці жовтня. Гриби мають здатність вловлювати з грунту, повітря, води і накопичувати в собі різні токсини і радіоактивні сполуки. Оскільки екологічна обстановка в ряді регіонів залишає бажати кращого, навіть їстівними грибами можна заподіяти шкоду своєму організму. Через те будь-який гриб не варто вживати без обробки.
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Відповісти