Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Аватар користувача
damianbt88
Повідомлень: 191
З нами з: Пон жовтня 21, 2013 10:37 pm

Re: Їстівні рослини лісо-степової смуги України

Повідомлення damianbt88 » Нед березня 23, 2014 3:20 am

Плеврот черепичастий (глива, дублянка)Шапка 3-10 (15) см у діаметрі, опукло- або увігнуторозпростерта, лійкоподібна, черепашкоподібна, віялоподібна, білувата, сірувата, попелясто-сіра або зеленувато-сіра, бура, фіолетовокоричнева або червонувато-коричнева, синювато-чорнувата, іноді вицвітає до вохряної або жовтуватої, гола, волога. Пластинки вузькі, низько спускаються на ніжку, білуваті, сіруваті.
Зустрічається по всій Україні. Росте групами на стовбурах листяних, зрідка хвойних дерев. Молоді гриби краще збирати у вересні — жовтні, але сезон може тривати від перших морозів і до весни.
Гливи можуть сміливо вживати з користю для здоров'я будь-які групи населення, в тому числі й ті, кому інші гриби протипоказані, оскільки в ній немає значних кількостей хітину, який важко перетравлюється, що характерно для інших грибів, повністю відсутні гірчичні масла та інші подразнювальні речовини. Вміст білків в гливі складає до 50,3%, вуглеводів - 3,0-5,0%, жирів -0,2-2,5%, екстрактивних речовин - до 45,0%. Гриби містять фосфор, калій, кальцій, залізо, натрій, магній, мідь, йод, мікроелементи, вітаміни В1, В2, В3, РР, всі 18 амінокислот , які необхідні для збалансованого харчування людини. Якщо за вмістом білків глива трохи поступається м'ясу високих сортів, то по їх якості їй немає рівних.
Вживання 100-150 г гливи в день:
- сприяє виведенню радіоактивних елементів з організму людини;
- сприяє попередженню і лікуванню виразки шлунка;
- перешкоджає розвитку атеросклерозу;
- нормалізує кров'яний тиск і рівень холестерину;
- здійснює протипухлинну дію;
- знижує ризик розвитку раку;
- підсилює імунну активність;
- покращує роботу кишечника;
- затримує старіння організму.
Коли несправедливість стає законом, бунт стає обов'язком.
Томас Джефферсон

Відповісти